Οι δεσμοί που ενώνουν τις ΗΠΑ και την Ευρώπη χρονολογούνται από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Αμερική βοήθησε για τη διάσωση της Ευρώπης τόσο στρατιωτικά όσο και οικονομικά, δημιουργώντας μια εταιρική σχέση που θα διαρκέσει για 75 χρόνια. Αλλά καθώς οι δύο δυνάμεις δίνουν έναν αγώνα κατά της πανδημίας, την πιο σοβαρή κρίση από τον πόλεμο, αυτή η σχέση δεν φαίνεται τόσο δυνατή όσο ήταν κάποτε.

Ενώ οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εστιάζουν στο πώς θα καταπολεμήσουν τον ιό στο εσωτερικό τους, η Κίνα εξακολουθεί να προσφέρει βοήθεια στην Ευρώπη, επεκτείνοντας την επιρροή της μέσα από ένα μείγμα εξουσίας και προπαγάνδας. Όταν τελειώσει η κρίση οι ΗΠΑ ενδέχεται να διαπιστώσουν ότι ο μεγαλύτερος σύμμαχός τους έχει απομακρυνθεί από τη σφαίρα επιρροής τους, σχολιάζει με άρθρο του στο Bloomberg ο Φερντινάντο Τζουλιάνο. 

Η Κίνα στοχεύει στις χώρες που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα στην ΕΕ: την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα. Μπορεί να είναι αδύνατο να αντισταθούν στη βοήθεια του Πεκίνου όταν θα την έχουν περισσότερο ανάγκη.  Η Ιταλία είναι η χώρα που πάσχει περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού με περισσότερους από 8.000 θανάτους από το Covid-19.  Ο αριθμός των νεκρών στην Ισπανία επίσης αυξάνεται γρήγορα, καθώς η Μαδρίτη αγωνίζεται να ανταπεξέλθει σε νοσοκομεία που έχουν περιορισμένο αριθμό μονάδων εντατικής θεραπείας. Και ενώ η επιδημία της Ελλάδας είναι πιο περιορισμένη προς το παρό η Αθήνα ανησυχεί για τςι δυνατότητες του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης μετά από μια δεκαετία λιτότητας και ταπεινωτικές περικοπές. Το Πεκίνο έχει εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να προσφέρει βοήθεια. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε συνομιλίες με Κόντε και Σάντσεθ προσφέροντας την υποστήριξή του. Το Πεκίνο έχει στείλει μάσκες, κιτ δοκιμών και αναπνευστήρες στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία – μερικές ως δωρεές, άλλες ως πωλήσεις – καθώς όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν έλλειψη ιατρικού υλικού.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάιο «αγκαλιάζει» την βοήθεια της Κίνας και ως επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων  αλλά και εξαιτίας της σχέσης του κόμματός του με το Πεκίνο.  Η αντίθεση με τη δράση των ΗΠΑ είναι εντυπωσιακή. Η Αμερική προσέφερε ελάχιστη υποστήριξη προς τη νότια Ευρώπη. Μόνο κάποιες αμερικανικές ΜΚΟ βοήθησαν τη Λομβαρδία. Ωστόσο, αυτές είναι μικρές χειρονομίες σε σύγκριση με αυτές άλλων χωρών: Περίπου 50 Κουβανοί γιατροί προσγειώθηκαν στο Μιλάνο ενώ η Ρωσία έστειλε στην Ιταλία εννέα στρατιωτικά αεροσκάφη φορτωμένα με ιατρικό εξοπλισμό (ένα αυτοκόλλητο στην άτρακτο έγραφε “από τη Ρωσία με αγάπη”).

Φυσικά, οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται σε πολύ διαφορετικές φάσεις του αγώνα τους με το Covid-19. Η Κίνα καταγράφει λίγα νέα κρούσματα καθημερινά – τα περισσότερα από αυτά είναι εισαγόμενα – και είναι σχεδόν έτοιμη να ξαναρχίσει την οικονομική δραστηριότητα. Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα άρουν την καραντίνα στην Ουχάν, όπου ξεκίνησε η πανδημία.

Αντίθετα, οι ΗΠΑ δίνουν μάχη με την αύξηση των κρουσμάτων. Ορισμένες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνιας και της Νέας Υόρκης, έχουν επιβάλει αποκλεισμούς που πλήττουν την οικονομία. Ωστόσο, είναι επίσης σαφές ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ενδιαφέρεται ελάχιστα να καλλιεργήσει την παραδοσιακή συμμαχία της Αμερικής με την Ευρώπη, ενώ η Κίνα θέλει πολύ να ενισχύσει τους δεσμούς της με την περιοχή.

Καθώς ο Τραμπ χρησιμοποιεί την κρίση του κορωνοϊού για να ανταγωνιστεί περαιτέρω την Κίνα, κάνει ελάχιστα για να αντισταθεί στην κινεζική επίθεση φιλίας σε όλο τον κόσμο. Η επίθεση γοητείας του Πεκίνου στη Νότια Ευρώπη δεν ξεκίνησε με την επιδημία. Μετά την οικονομική κρίση, οι κινεζικοί όμιλοι επένδυσαν σε μεγάλο βαθμό στην Πορτογαλία και την Ελλάδα, αγοράζοντας πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία στον τραπεζικό τομέα, τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και την εφοδιαστική αλυσίδα – συμπεριλαμβανομένου του λιμένα του Πειραιά.

Η Κίνα βασίστηκε σε αυτές τις εξελίξεις καθώς επεκτείνει την πρωτοβουλία Μια Ζώνη Ενας Δρόμος το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα υποδομών που αποσκοπεί στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης. Το 2019 η Ιταλία έγινε η πρώτη χώρα της G7 που υπέγραψε μνημόνιο συμφωνίας με το Πεκίνο, ανοίγοντας το δρόμο για μια στενότερη οικονομική συνεργασία.

Παρόλο που η Ιταλία απέσυρε ορισμένες από τις πιο αμφιλεγόμενες πτυχές της συμφωνίας, όπως η ανάπτυξη του δικτύου 5G της χώρας, η συμφωνία σηματοδότησε σημαντική νίκη για το Πεκίνο.Βεβαίως, η Κίνα εξακολουθεί να δίνει μάχη στην προσπάθειά της να κατακτήσει τις καρδιές και τα μυαλά της Ευρώπης. Αν και η χώρα καταφέρνει σχετικά γρήγορα να ελέγξει την πανδημία στο εσωτερικό, θα είναι αδύνατο να ξεχάσουμε από που ξεκίνησε η πανδημία και πώς τέθηκε εκτός ελέγχου.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υιοθέτησαν μια σειρά μέτρων για την προστασία των δικών τους εταιρειών από τις επιθετικές εξαγορές σε περίοδο οικονομικού και χρηματοπιστωτικού άγχους. Μάλιστα και πριν από τον κορωνοϊό, η ΕΕ εξέφρασε την ανησυχία της για τις ξένες επενδύσεις από την Κίνα: Την περασμένη άνοιξη, χαρακτήρισε το Πεκίνο «συστημικό αντίπαλο». Η σημερινή κρίση θα μπορούσε να ενισχύσει αυτήν την τάση.  Καθώς οι ΗΠΑ μάχονται την πανδημία, πρέπει να δώσουν προσοχή σε αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη. Εάν όχι, το «Πρώτα η Αμερική» μπορεί να γίνει «Η Αμερική Μόνη Της». Οι κρίσεις σφυρηλατούν τις φιλίες αλλά οι κρίσεις μπορούν επίσης να τις βλάψουν