Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι οι εκλογές θα γίνουν νωρίτερα από την αρχικά προγραμματισμένη ημερομηνία του Ιουνίου, αφήνοντας στην αντιπολίτευση της χώρας λιγότερο από πέντε μήνες για να ορίσει έναν υποψήφιο. «Το 2023 θα πετύχουμε τον δρόμο που άνοιξε ο αείμνηστος Μεντερές στις 14 Μαΐου 1950, λέγοντας «αρκετά, ο λαός έχει τον λόγο», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Αντνάν Μεντερές, ο οποίος ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα το 1960 πριν εκτελεστεί, αναφέρεται συχνά από τον Ερντογάν ως πηγή έμπνευσης. Τα σχόλια του προέδρου ερμηνεύτηκαν ως υπαινιγμοί για τη νέα ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Η ημερομηνία της 14ης Μαΐου θα απέφευγε το διάλειμμα του Ιντ αλ-φιτρ και τις σχολικές διακοπές, γεγονός που καθιστά πιο πιθανή την υψηλή συμμετοχή.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν, ο οποίος κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική για σχεδόν δύο δεκαετίες και αντιμετωπίζει μια εκλογική μάχη εν μέσω αυξανόμενου κόστους ζωής, ανέφερε επίσης το ενδεχόμενο να διεξαχθούν εκλογές πριν από τον Ιούνιο. “Έχουμε πέντε μήνες, κανένα διάλλειμα για πέντε μήνες”, είπε.

Την ίδια ημερομηνία «έδειξε» και η αντιπολίτευση. «Φαίνεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου», δήλωσε ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης. Η συμμαχία της αντιπολίτευσης της Τουρκίας δεν έχει ακόμη ανακοινώσει κοινό υποψήφιο, ωστόσο ο Κιλιτσντάρογλου έχει αφήσει πολλές φορές να εννοηθεί ότι είναι πρόθυμος να κατέβει στις εκλογές.

Διαβάστε ακόμη

Παύλος Γλύξμπουργκ: Το real estate του διαδόχου χωρίς θρόνο με τα έξι σπίτια και την πάμπλουτη σύζυγο (pics)

Απόστολος Πίτσος (1918-2023): Ο εμβληματικός βιομήχανος που «μπήκε» σε κάθε ελληνικό σπίτι (pics)

RND Investments Greece: Έρχεται επένδυση €107 εκατ. στην Αιτωλοακαρνανία