Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε χωριστές συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μια προσπάθεια αφενός να υπάρξει ευθυγράμμιση με τις ΗΠΑ και αφετέρου να φέρει την Ευρώπη στο τραπέζι των συζητήσεων για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος πραγματοποίησε τις τηλεφωνικές συνομιλίες αφού συγκάλεσε εσπευσμένα μια μίνι σύνοδο κορυφής τη Δευτέρα στο Παρίσι με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες για να συζητήσουν το θέμα της Ουκρανίας και πιθανούς τρόπους ενίσχυσης των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών. Αυτό έρχεται μετά τον σοκ που υπέστησαν οι ηγέτες της ΕΕ από τα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε ο Τραμπ για την έναρξη συνομιλιών με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα συναντηθούν στη Σαουδική Αραβία.

«Επιδιώκουμε μια ισχυρή και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία», ανέφερε ο Μακρόν στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης X. «Για να επιτευχθεί αυτό, η Ρωσία πρέπει να τερματίσει την επιθετικότητά της και αυτό πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρές και αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας για τους Ουκρανούς».

«Θα εργαστούμε πάνω σε αυτό μαζί με όλους τους Ευρωπαίους, τους Αμερικανούς και τους Ουκρανούς», πρόσθεσε. «Αυτό είναι το κλειδί».

Ο Μακρόν δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει περαιτέρω συζητήσεις και ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν «τόσο για την υποστήριξη της Ουκρανίας όσο και για την ανάπτυξη και την επένδυση στην άμυνά μας». Την περασμένη εβδομάδα στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν απερίφραστα ότι υπάρχει ένα όριο στο πόσα είναι διατεθειμένη να κάνει η Ουάσινγκτον στρατιωτικά στην Ευρώπη.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι συζήτησε με τον Μακρόν την κατάσταση των πραγμάτων στην Ευρώπη και τις εγγυήσεις ασφαλείας για τη χώρα του.

«Μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα: οι εγγυήσεις ασφαλείας πρέπει να είναι ισχυρές και αξιόπιστες», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος. «Οποιαδήποτε άλλη απόφαση χωρίς τέτοιες εγγυήσεις -όπως μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός- θα λειτουργούσε μόνο ως άλλη μια εξαπάτηση από τη Ρωσία και ως προοίμιο ενός νέου ρωσικού πολέμου εναντίον της Ουκρανίας ή άλλων ευρωπαϊκών εθνών».

Η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να εργαστούν για να τερματίσουν την ευρείας κλίμακας επίθεση της Ρωσίας στη γείτονα που ξεκίνησε πριν από περίπου τρία χρόνια. Με τις ΗΠΑ να έχουν την πρόθεση να κινηθούν με ταχείς ρυθμούς, η Ευρώπη κινδυνεύει να παραγκωνιστεί από τις διαπραγματεύσεις που θα μπορούσαν τελικά να καθορίσουν την ισορροπία ασφαλείας στην ήπειρο για τα επόμενα χρόνια, εάν δεν παρουσιάσει γρήγορα ένα απτό σχέδιο.

Τόσο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι όσο και το Κίεβο δήλωσαν ότι ήθελαν οι σύμμαχοι να συμφωνήσουν σε εγγυήσεις ασφαλείας προτού μιλήσουν με τη Ρωσία, και η Ουκρανία δεν θα συμφωνήσει σε κάτι αν δεν έχει συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν από τις ευρωπαϊκές χώρες να διευκρινίσουν ποιες εγγυήσεις ασφαλείας είναι διατεθειμένες να παράσχουν στην Ουκρανία για να διασφαλίσουν μια διαρκή ειρηνευτική διευθέτηση και πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι σύμμαχοι εάν τυχόν στρατεύματα που αναπτύσσουν δεχθούν επίθεση από τη Ρωσία.

Η κυβέρνηση Τραμπ αναζητά λεπτομέρειες για το πώς οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θα μπορούσαν να συμβάλουν στις εγγυήσεις για το Κίεβο και να αποτρέψουν τη Μόσχα στο μέλλον, σύμφωνα με έγγραφα που είδε το Bloomberg News.

Διαβάστε ακόμη 

Πλειστηριασμοί: Δύο σκάφη καταμαράν σε…ρότα για το ηλεκτρονικό σφυρί (pics)

Αποκαλύφθηκαν 6,6 δισ. ευρώ αδήλωτων εσόδων με τη διασύνδεση POS και ταμειακών

Ενέργεια: Το φυσικό αέριο πέφτει, αλλά το ρεύμα ανεβαίνει (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ