Τη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου θα ζητήσει ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου οι επιχειρήσεις των κρατών μελών να μπορούν να ανταγωνιστούν τις αυξημένες επιδοτήσεις που δίνουν οι ΗΠΑ για την πράσινη τεχνολογία.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο έγγραφο για την ευρωπαϊκή επιχειρηματική στρατηγική ο Σολτς και το κόμμα του επιθυμούν τη μεταρρύθμιση των υφιστάμενων κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις και αύξηση των κονδυλίων προκειμένου οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να μπορούν να ανταγωνιστούν τις αμερικανικές.

Σύμφωνα με άτομο του περιβάλλοντος του Σολτς που επικαλείται το πρακτορείο ο καγκελάριος υποστηρίζει τις προτάσεις του κόμματός του και θέλει οι ηγέτες της ΕΕ να εγκρίνουν πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε τα κράτη μέλη με μικρότερους προϋπολογισμούς να μην μείνουν πίσω στην κούρσα των πράσινων επιδοτήσεων.

Το θέμα των αμερικανικών επιδοτήσεων έχει θορυβήσει τις Βρυξέλλες και τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καθώς θεωρούν ότι το «πράσινο» επενδυτικό σχέδιο του προέδρου Τζο Μπάιντεν των 370 δισ. δολαρίων δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Επιπλέον το ευρωπαϊκό μπλοκ θεωρεί ότι οι συγκεκριμένες επιδοτήσεις μπορεί να προσελκύσουν σε αμερικανικό έδαφος ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σε συνδυασμό και με φορολογικά κίνητρα.

Όπως αναφέρει το έγγραφο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος «Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία επιχειρηματικών επενδύσεων με ιδιαίτερη έμφαση στις τεχνολογίες του μέλλοντος, την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την προώθηση της βιομηχανικής καινοτομίας».

Όπως αναφέρει το πρακτορείο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ανακατανείμει τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια από το ταμείο ανάκαμψης (μετά την πανδημία) και να ενισχύσει το ενεργειακό επενδυτικό της πρόγραμμα. Το κόμμα του Γερμανού καγκελαρίου (SPD) υποστηρίζει ότι η επικείμενη αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως ευκαιρία ώστε τα κράτη μέλη να δώσουν προτεραιότητα σε επενδυτικά έργα για την πράσινη μετάβαση.

«Πρέπει επίσης να εξεταστούν εποικοδομητικά και πρόσθετα μέσα κοινής χρηματοδότησης», αναφέρει το έγγραφο χωρίς όμως να διευκρινίζεται εάν σε αυτά θα συμπεριλαμβάνονταν το ενδεχόμενο κοινού δανεισμού της ΕΕ, το μόνιμο αγκάθι για πολλούς Γερμανούς, οι οποίοι ανησυχούν για τη λεγόμενη «αμοιβαιοποίηση του χρέους» άλλων χωρών.

Διαβάστε ακόμη

Η επενδυτική στρατηγική της UBS στο ξεκίνημα του 2023

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στο «φώτο φίνις» η επικράτηση των αγοραστών – Ράλι για Jumbo, βουτιά για ΕΛΠΕ

Ελλείψεις φαρμάκων: Θα χορηγούνται μόνο με ηλεκτρονική συνταγή – Τι προβλέπει η εγκύκλιος