«Αναμένουμε ότι οι αγορές θα παραμείνουν ευμετάβλητες και εξακολουθούμε να μην πιστεύουμε ότι οι μακροοικονομικές συνθήκες για ένα διαρκές ράλι των μετοχών είναι ακόμη παρούσες», εξηγεί η ελβετική τράπεζα UBS.

Το προηγούμενο μέρος της εβδομάδας χαρακτηρίστηκε από πτώση των αμερικανικών μετοχών μέσω ισχυρών στοιχείων για την αγορά εργασίας και μια προφανή συνειδητοποίηση ότι θα χρειαστούν περισσότερα από τα πιο ήπια στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ για να ωθήσει τη Fed να αλλάξει πολιτική. Η βραδύτερη αύξηση των μισθών της Παρασκευής είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά είναι μόνο ένα σημείο.

«Σε αυτό το πλαίσιο, διατηρούμε την έκθεση σε μετοχές, αλλά προτιμούμε στρατηγικές που προσθέτουν προστασία από την πτώση. Εντός των μετοχών, συνεχίζουμε να προτιμούμε περισσότερο αμυντικούς τομείς, όπως τα βασικά καταναλωτικά αγαθά και η υγειονομική περίθαλψη, και πιο προσανατολισμένες στην αξία αγορές, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, σε σύγκριση με τις πιο τεχνολογικά φορτισμένες αγορές όπως οι ΗΠΑ», επισημαίνει η τράπεζα.

«Στα εταιρικά ομόλογα, προτιμούμε τα υψηλής ποιότητας ομόλογα, παραμένοντας όμως πιο επιφυλακτικοί στα πιο επικίνδυνα δάνεια. Αναμένουμε ότι το τρέχον έτος θα φέρει σημεία καμπής στον πληθωρισμό, στα επιτόκια και την οικονομική ανάπτυξη, καθώς αυτά έρχονται στο προσκήνιο αργότερα στο έτος και μπορεί να είναι σκόπιμο να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να κλίνουμε προς μια πιο ριψοκίνδυνη στάση συνολικά. Για τους πιο ανεκτικούς στον κίνδυνο επενδυτές μετοχών που επιθυμούν να εντοπίσουν τμήματα της αγοράς που θα μπορούσαν να σημειώσουν ισχυρότερη άνοδο σε περίπτωση που έρθουν οι καμπές, βλέπουμε επιλεγμένες ευκαιρίες σε αγορές με πρώιμο κύκλο, όπως η Γερμανία. Στις αγορές συναλλάγματος, τον Δεκέμβριο μετακινήσαμε το δολάριο ΗΠΑ σε ουδέτερο από το πλέον προτιμώμενο νόμισμα, καθώς πιστεύουμε ότι η κορύφωση του δολαρίου είναι πίσω μας», συνεχίζει ο ελβετικός οίκος.

Πότε θα κορυφωθεί ο πληθωρισμός

Οι αγορές αναπτερώθηκαν από τις ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός μειώνεται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ωστόσο, η Fed και η ΕΚΤ είναι πιθανό να επιμείνουν σε μια αυστηρή στάση, κατά την άποψη της UBS. Ο πυρήνας του πληθωρισμού αυξήθηκε στην πραγματικότητα στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο. Τέλος, οι κεντρικές τράπεζες συνέχισαν να τονίζουν ότι θα χρειαστούν περισσότερα στοιχεία για τις τιμές πριν σταματήσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων. Το συμπέρασμα είναι ότι η Fed θα πρέπει να λάβει μέτρα και η UBS δεν πιστεύει ότι υπάρχουν οι μακροοικονομικές συνθήκες για ένα βιώσιμο ράλι των μετοχών και διατηρεί αμυντική στάση.

Το πετρέλαιο θα ανακάμψει το 2023

Μετά από ένα ευμετάβλητο 2022, όταν οι τιμές του πετρελαίου επέστρεψαν μεγάλο μέρος των κερδών τους μέχρι το τέλος του έτους, το αργό συνέχισε να υποχωρεί και το νέο έτος υποχώρησε κατά 8,5% την περασμένη εβδομάδα, λόγω των ανησυχιών ότι η ταχεία επαναλειτουργία της Κίνας μπορεί να τροφοδοτήσει τις μολύνσεις, να περιορίσει την κινητικότητα και να μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου. Οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου έχουν επίσης προσθέσει στο αρνητικό κλίμα.

Όμως, ενώ η αύξηση των λοιμώξεων μπορεί να αποδειχθεί βραχυπρόθεσμα τροχοπέδη, η UBS αναμένει η ζήτηση πετρελαίου να αυξηθεί κατά 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα (mbpd) το 2023 με κύριο μοχλό την αναδυόμενη Ασία και την επαναλειτουργία της Κίνας.

Επιπλέον, θα γίνει πιο δύσκολο για τη Ρωσία να βρει αγοραστές για να αντισταθμίσει την ελλιπή ευρωπαϊκή ζήτηση λόγω των απαγορεύσεων της ΕΕ. Η ρωσική παραγωγή ενδέχεται να μειωθεί, ενώ η αύξηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ+ ενδέχεται να είναι συγκρατημένη. Η τράπεζα αναμένει ότι η τιμή του Brent θα αυξηθεί στα $110 ανά βαρέλι το 2023, βοηθώντας τις ενεργειακές μετοχές να υπεραποδώσουν, καταλήγει η τράπεζα.

Διαβάστε ακόμη

Τα μεγάλα «μυαλά» της Wall Street μίλησαν: Το ράλι για το ευρώ μόλις ξεκίνησε

Οικογένεια Νίκα: Χωρίς μνηστήρες το ακίνητο στη Στησιχόρου και η συλλογή με τους πολύτιμους πίνακες (pics) (upd)

Φυσικό αέριο: Λιγότερο εξαρτημένη από τη Ρωσία η Ελλάδα το 10μηνο του 2022 – Μείωση 19,2%