Τα νέα δεδομένα διαψεύδουν τις ευχές για γρήγορη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από το πλήγμα της πανδημίας και επικαιροποιούν επί τα χείρω τις οικονομικές προβολές και προβλέψεις.

Το Bloomberg Economics αναφέρει πως οι ελπίδες για ανάκαμψη της οικονομίας από την ύφεση του κορωνοϊού με «σχήμα V» απαιτούσαν ορισμένες προϋποθέσεις:

-Ο ιός έπρεπε να τεθεί υπό έλεγχο εντός του δευτέρου τριμήνου, επιτρέποντας την απόσυρση των έκτακτων μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και της οικονομικής δραστηριότητας.

-Τα νομισματικά και δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης θα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί άμεσα, αντικαθιστώντας το χαμένο εισόδημα και αποτρέποντας την ύφεση.

Αλλά σε πολλές μεγάλες οικονομίες, οι προϋποθέσεις αυτές δεν εκπληρώθηκαν.

Η βασική πρόβλεψη του Bloomberg Economics τον Ιούνιο βλέπει τη συνολική οικονομική παραγωγή να συρρικνώνεται 4,7% φέτος, με το παγκόσμιο ΑΕΠ να μην επιστρέφει στα προ-πανδημίας επίπεδα τα μέσα του 2021.

Αντίο V, ας προετοιμαζόμαστε για W

Μάλιστα στο πιο απαισιόδοξο σενάριο – που υποθέτει ότι η πανδημία διαρκεί περισσότερο, τα πλήγματα της ύφεσης μειώνουν το παραγωγικό δυναμικό της οικονομίας και επιβραδύνουν την ανάκαμψη και παραμένουν περιορισμοί που περιορίζουν πτυχές της οικονομικής δραστηριότητας – το παγκόσμιο ΑΕΠ συρρικνώνεται κατά 6,7% το 2020 και η παραγωγή ανακάμπτει στα προ κρίσης επίπεδα ένα εξάμηνο αργότερα στο τέλος του 2021 (πορτοκαλί γραμμή).

Σε αμφότερα τα σενάρια, η βουτιά και η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας δεν είναι τύπου V αλλά η γραμμή μοιάζει περισσότερο με το γράμμα W, και απλώνεται περισσότερο στον χρόνο.