Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, προειδοποίησε ότι ενδεχόμενες αυξήσεις στους μισθούςτου Δημοσίου τομέα θα εκτιινάξουν τον πληθωρισμό, εκτός εάν αντισταθμιστούν από αυξήσεις φόρων.

Όπως αναφέρφει το Bloomberg οι δηλώσεις του Μπέιλι αναμένεται να δυσκολέψουν αρκετά τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ στην προσπάθεια του να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει τις χειρότερες απεργίες από τη δεκαετία του 1970. Νοσοκόμοι, δάσκαλοι και οδηγοί ασθενοφόρων είναι μεταξύ των εργαζομένων που πραγματοποιούν απεργία τις τελευταίες εβδομάδες διεκδικώντας μεγαλύτερες αυξήσεις στους μισθούς για να αντισταθμίσουν την ακρίβεια και την άνοδο των τιμών.

Ο Μπέιλι αναγνώρισε ότι έχει δημιουργηθεί ένα «χάσμα» μεταξύ των αμοιβών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά προειδοποίησε ότι η κεντρική τράπεζα θα αναγκαστεί να συσφίξει περισσότερο τη νομισματική της πολιτική εάν οι αυξήσεις μισθών οδηγήσουν σε αύξηση του δημόσιου δανεισμού.

«Η οικονομία εξαρτάται από το αν θα αυξήσετε τους φόρους ή αν θα δανειστείτε», είπε ο διοικητής της BoE απευθυνόμενος στους βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών στη Βουλή και πρόσθεσε ότι εάν η κυβέρνηση καταφύγει στον δανεισμό για να χρηματοδοτήσει τις αυξήσεις, θα επηρεαστεί η «συνολική ζήτηση στην οικονομία».

Με τον πληθωρισμό να παραμένει κοντά σε υψηλό 41 ετών και πέντε φορές πάνω από τον στόχο της BoE του 2%, η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 10 φορές στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Ο Σουνακ έχει υποσχεθεί ότι θα μειώσει τον πληθωρισμό στο μισό φέτος και μέχρι στιγμής καθυστερεί να προχωρήσει σε αύξηση των μισθούς που όπως αναφέρει το Bloomberg θα ενισχύσουν τον πληθωρισμό. Όμως οι απεργίες συνεχίζονται και δημιουργούν ερωτήματα για τις προοπτικές της οικονομίας.

Όπως αναφέρει το Bloomberg οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 7,2% έως τον Νοέμβριο, ενώ τα 5,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι στον Δημόσιο τομέα είδαν αυξήσεις κατά μέσο όρο 5% και ζητούν περαιτέρω αυξήσεις που να πλησιάζουν τον πληθωρισμό ο οποίος βρίσκεται άνω του 10%.

Κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης στους μισθούς του δημόσιου τομέα κοστίζει περίπου 2,5 δισ. λίρες. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν στο παρελθόν ότι οι μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς θα ήταν πληθωριστικές, αλλά ο Μπέιλι είχε υποστηρίξει τότε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τον τρόπο χρηματοδότησής τους.

Το βασικό επιτόκιο της ΒοE έχει αυξηθεία από 0,1% σε 4% τους τελευταίους 14 μήνες, ασκώντας έντονες πιέσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που ήδη κατέγραφαν περιορισμένη ρευστότητα.

Διαβάστε ακόμη

CNBC: Ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία γκρεμίζει το μέλλον της

«Ακούραστο» το Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέο υψηλό 8ετίας με ράλι σε Εθνική και Jumbo

Μία όχι και τόσο έξυπνη τεχνητή νοημοσύνη: Το λάθος της Bard που «έσβησε» $100 δισ. από τη μητρική της Google