Η Google αναζητά τρόπους για να «πείσει» τον κόσμο ότι εξακολουθεί να είναι πρωτοπόρος στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Αλλά μέχρι στιγμής φαίνεται να μην τα καταφέρνει και τόσο καλά.

Όπως μεταδίδει το BBC, όλα ξεκίνσαν όταν εντοπίστηκε ένα λάθος στην πρώτη διαφήμιση της μητρικής της Google, Alphabet, για το chatbot Bard, με το οποίο ελπίζει να ανταγωνιστεί το ChatGPT της OpenAI (με επένδυση 10 δισ. δολάρια από Microsoft). Το νέο της bot AI έδειξε να απαντά λάθος σε ένα ερώτημα.

Οι μετοχές της Alphabet υποχώρησαν την Τετάρτη πάνω από 7% την Τετάρτη, «σβήνοντας» 100 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας. Αντιθέτως, η μετοχή της Microsoft ενισχύθηκε έως και κατά 3%, πριν  περιορίσει τα κέρδη της.

Αναλυτικά, η Alphabet ανέβασε στο twitter ένα μικρό βίντεο gif που δείχνει πώς λειτουργεί το Bard, με την υπόσχεση ότι το bot θα βοηθήσει να απλουστευτούν σύνθετα ζητήματα. Όμως το bot έδωσε μια ανακριβή απάντηση.

Στη διαφήμιση, θέτουν στο Bard την εξής ερώτηση: «Για ποιες νέες ανακαλύψεις του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb μπορώ να μιλήσω στον 9χρονο γιο μου;». Το Bard δίνει μια σειρά από απαντήσεις, μεταξύ των οποίων και μία που υπονοεί ότι το τηλεσκόπιο αυτό χρησιμοποιήθηκε για να τραβηχτούν οι πρώτες φωτογραφίες ενός πλανήτη έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Στην πραγματικότητα, οι πρώτες φωτογραφίες εξωπλανητών τραβήχτηκαν από το Very Large Telescope (VLT) του European Southern Observatory το 2004.

Το λάθος του Bard ανακαλύφθηκε ακριβώς πριν από μία παρουσίαση της Google, η οποία επίσης δεν εντυπωσίασε τους επενδυτές.

«Το σφάλμα δείχνει τη σημασία μιας αυστηρής διαδικασίας δοκιμών, κάτι που ξεκινάμε αυτή την εβδομάδα με το πρόγραμμα Trusted Tester. Θα συνδυάσουμε την εξωτερική ανατροφοδότηση με τις δικές μας εσωτερικές δοκιμές για να βεβαιωθούμε ότι οι απαντήσεις του Bard πληρούν ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας και ασφάλειας με βάση τις πληροφορίες του πραγματικού κόσμου» υπογράμμισε εκπρόσωπος της Google.

Τον περασμένο μήνα, η μητρική εταιρεία της Google Alphabet προχώρησε στην περικοπή 12.000 θέσεων εργασίας – περίπου το 6% του εργατικού δυναμικού της παγκοσμίως – εν μέσω κύματος απολύσεων στον τεχνολογικό κλάδο.

Διαβάστε ακόμη

Νέες δικαστικές περιπέτειες για τη Shell – Μήνυση για αποτυχία αντιμέτωπισης των κλιματικών κινδύνων

Κέρδη 2,7 δισ. ευρώ για τη Siemens – Αυξάνει τους στόχους για το 2023

JP Morgan: Τι μπορεί να σημαίνει η επιστροφή των μικροεπενδυτών σε μετοχές και ομόλογα – Οι ομοιότητες με το bull market του 2017