H προσπάθεια της ΕKT να συγκεντρώσει τρισεκατομμύρια ευρώ πλεονάζουσας ρευστότητας ανεβάζει ήδη το κόστος δανεισμού στην περιοχή, σύμφωνα με αναλυτή της Bank of America.

Σε εξασφαλισμένη ή μή εξασφαλισμένη βάση, τα επιτόκια είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται για τους δανειστές της περιοχής, καθώς η ΕΚΤ πλησιάζει όλο και περισσότερο στην μείωση των επιτοκίων της, όπως δήλωσε ο αναλυτής Ρόναλντ Μαν.

«Η αλλαγή των επιτοκίων νέων συμφωνιών επαναγοράς (repo) αποτελεί σίγουρα μια αντανάκλαση της αυξημένης ζήτησης χρηματοδότησης», δήλωσε ο Μαν σε συνέντευξή του στο Bloomberg, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή αγορά των 11 τρισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία αποτελεί κρίσιμη πηγή καθημερινής ρευστότητας για τις τράπεζες και άλλους δανειολήπτες. «Καθώς η ΕΚΤ εξισορροπεί τον ισολογισμό της, οι τράπεζες θα ανταγωνίζονται περισσότερο για τα αποθεματικά», συμπλήρωσε ο Μαν.

Οι προκλήσεις για τον απογαλακτισμό του τραπεζικού τομέα της Ευρώπης από τη φθηνή ρευστότητα αποτελούν καίριο σημείο για τις αγορές της Ευρωζώνης. Ενώ τα επίπεδα των αποθεματικών και οι πηγές χρηματοδότησης των τραπεζών παρακολουθούνται στενά μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ο έλεγχος έχει ενταθεί μετά την περσινή κατάρρευση της Credit Suisse Group AG και αρκετών αμερικανικών περιφερειακών δανειστών.

Επί του παρόντος, το ποσό της πλεονάζουσας ρευστότητας στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα φαίνεται σχετικά υψηλό, κυμαινόμενο περίπου στα 3,5 τρισεκατομμύρια ευρώ, υπερδιπλάσιο του μέσου όρου μεταξύ του 2015 και του 2019. Ωστόσο, η Bank of America υποστηρίζει ότι η αυστηρότερη ρύθμιση και οι μεγαλύτεροι ισολογισμοί των τραπεζών σημαίνουν ότι η ζήτηση για αποθεματικά έχει αυξηθεί.

Όταν κορυφώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, η πλεονάζουσα ρευστότητα έφτασε τα 4,8 τρισεκατομμύρια ευρώ. Από τότε μειώνεται σταθερά, με την ΕΚΤ να προχωρά ακάθεκτη με τη διαδικασία γνωστή ως ποσοτική σύσφιξη (QT), τη στιγμή που οι δανειστές της Ευρωζώνης συνεχίζουν και αποπληρώνουν τρισεκατομμύρια ευρώ κεφαλαίων που έχουν δανειστεί μέσω στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης ή TLTRO.

Η BofA υπογραμμίζει ότι οι κινήσεις των επιτοκίων repo δεν οφείλονται αποκλειστικά στον αυξανόμενο ανταγωνισμό για χρηματοδότηση, αλλά αντανακλούν επίσης την καλύτερη διαθεσιμότητα των γερμανικών ομολόγων που χρησιμοποιούνται ως εγγύηση.

Ο Μαν υπολογίζει πως το γερμανικό επιτόκιο repo γενικών εξασφαλίσεων θα αυξηθεί έως και 10 μονάδες βάσης πάνω από το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο του ευρώ (€str). Σημειωτέον πως, κατά μέσο όρο, το επιτόκιο αυτό κυμαινόταν περίπου έξι μονάδες βάσης χαμηλότερα τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι πιέσεις τις οποίες δέχεται η χρηματοδότηση μπορεί επίσης να επιβαρύνουν το Euribor, το επιτόκιο με το οποίο οι ευρωπαϊκές τράπεζες δανείζονται μεταξύ τους σε μη εξασφαλισμένη βάση. Η BofA συνιστά επενδυτική τοποθέτηση για διεύρυνση του επιτοκίου στις 20 μονάδες βάσης έναντι του €str έως τον Σεπτέμβριο, από τις τρέχουσες 11 μονάδες βάσης.

Σίγουρα, οι πιέσεις χρηματοδότησης θα μειώνονταν εάν η ΕΚΤ άλλαζε στρατηγική. Παρ’ όλα αυτά, η άνιση κατανομή της πλεονάζουσας ρευστότητας μέσω του τραπεζικού συστήματος αποτελεί άλλη μια πιθανή πρόκληση, με την Ιταλία και την Ισπανία να είναι φαινομενικά πιο ευάλωτες.

Αυτό, με τη σειρά του, είναι πιθανό να δημιουργήσει μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των γερμανικών και ιταλικών επιτοκίων repo, σύμφωνα με την BofA.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ιταλικές τράπεζες δεν είχαν αρκετά αποθεματικά για να αποπληρώσουν τα TLTROs. Αν και αυτό έχει έκτοτε διορθωθεί μέσω πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων και έκδοσης χρέους, η BofA εκτιμά ότι μπορεί να χρειαστεί να συσσωρευτούν τουλάχιστον άλλα 220 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις ρευστότητας, ενώ οι Ισπανοί δανειστές μπορεί να χρειαστούν άλλα 90 δισ. Ευρώ.

«Ακόμα και οι τράπεζες σε χώρες πλούσιες σε μετρητά είναι πιθανό να χρειαστεί να πληρώσουν αδρά για τη χρηματοδότησή τους, αν οι τράπεζες σε χώρες με χαμηλή ρευστότητας ανταγωνίζονται σκληρότερα για τα αποθεματικά», συμπλήρωσε ο Μαν.

Διαβάστε ακόμη

Τι δίνει η κυβέρνηση στους αγρότες – Η μπάλα περνά τώρα στα αγροτικά μπλόκα (vid)

Ξανά στην αγορές το ελληνικό Δημόσιο για €400 εκατ. με δύο επανεκδόσεις

Το «σόλο» ΚΜ και οι δυο εκπλήξεις για τους αγρότες, το ΤΧΣ για την Τράπεζα Πειραιώς, οι παλιές δόξες και τα νέα σφυριά, αναζητείται αγοραστής για την Avramar

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ