Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αυξήσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού προκειμένου να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μπόστιαν Βάσλε στην εφημερίδα Delo της Σλοβενίας.

«Θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων», δήλωσε ο Κεντρικός Τραπεζίτης σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. «Αλλά θα είναι μικρότερες από ό,τι στο παρελθόν. Πλησιάζουμε στο επίπεδο των επιτοκίων που είναι αρκετά περιοριστικό για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό προς το 2%».

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Βάσλε συντάσσεται με πολλά άλλα μέλη του 26μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που ζητούν περισσότερες αυξήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να επεκταθούν χρονικά ακόμη και στο φθινόπωρο. Μία τέτοια κίνηση θα ξεπερνούσε τις δύο αυξήσεις κατά 25% που βλέπουν οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ολοκληρώνοντας την πιο έντονη περίοδο νομισματικής σύσφιγξης της εποχής του ευρώ.

Ο Βάσλε, ο οποίος είναι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας, δήλωσε ότι η τιθάσευση του πληθωρισμού δεν θα είναι δυνατή χωρίς μια συντονισμένη προσέγγιση στη χάραξη οικονομικής πολιτικής.

«Η δημοσιονομική -συμπεριλαμβανομένης της μισθολογικής πολιτικής- και η νομισματική πολιτική θα πρέπει να συμβαδίσουν σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι στο παρελθόν», δήλωσε ο Σλοβένος τραπεζίτης.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία και Γερμανία διαφωνούν κατηγορηματικά για την πυρηνική ενέργεια

McKinsey: Έφτασε η στιγμή της αλήθειας των $48 τρισ. για τις ΗΠΑ (πίνακες)

Σε ύφεση η γερμανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ