Νέα εμπόδια δημιουργούνται στο πλάνο ενεργειακής μετάβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία φαίνεται πως δεν συμφωνούν όσον αφορά το ρόλο που πρόκειται να παίξει η πυρηνική ενέργεια

Η κυβέρνηση Μακρόν αναζητά απόφαση η οποία θα συμπεριλάβει την πυρηνική στην ίδια κατηγορία με την αιολική, την ηλιακή και τις υπόλοιπες καθαρές μορφές ενέργειας, καθυστερώντας την επίτευξη συμφωνίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Γαλλία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις τόσο με την σουηδική προεδρία όσο και με την Κομισιόν όσον αφορά την επίλυση των επιμέρους διαφορών για την πυρηνική ενέργεια.

Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ και ο Γερμανός ομόλογός του Ρόμπερτ Χάμπεκ, όμως, φαίνεται πως έχουν διαμετρικά αντίθετη προσέγγιση στο θέμα, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Ο Ρόμπερτ γνωρίζει πολύ καλά πως ο χαρακτηρισμός της πυρηνικής ενέργειας ως καθαρή αποτελεί κάτι το εξαιρετικά κρίσιμο για τη Γαλλία, αφού η μορφή ενέργειας αυτή αποτελεί σημαντικό μέρος της εθνικής κυριαρχίας μας αλλά και της οικονομικής αυτονομίας μας», τόνισε ο Λε Μερ, προσθέτοντας πως «οι χώρες της Ευρώπης δεν έχουν πολλές φορές ‘κόκκινες γραμμές’ όπως αυτή, αλλά όποτε τις έχουν, πρέπει να τις σεβόμαστε».

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ προσκάλεσε τον Γερμανό ομόλογό του σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις έτσι ώστε να βρεθεί μία λύση στο ζήτημα αυτό.

Η απάντηση του Ρόμπερτ Χάμπεκ ήταν άμεση και κατηγορηματική. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε πως «η πυρηνική ενέργεια αποτελεί ‘κόκκινη γραμμή’ και για την Γερμανία. Η πυρηνική ενέργεια και οι ΑΠΕ δεν είναι το ίδιο πράγμα. Αυτό αποφασίστηκε αρχικά και έτσι πρέπει να παραμείνουν τα πράγματα».

Σημειωτέον πως η Γαλλία παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής της ενέργειας μέσω της χρήσης πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, ενώ η Γερμανία «έβαλε λουκέτο» στα πυρηνικά της εργοστάσια τον περασμένο μήνα.

Η Γαλλία έχει δημιουργήσει μία σημαντική συμμαχία για την ενίσχυση της θέσεώς της και την εξέλιξη της πυρηνικής τεχνολογίας, ενώ τονίζει πως 16 εκ των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζουν τη χρήση της. 

Από την άλλη, χώρες όπως η Αυστρία, το Λουξεμβούργο και η Γερμανία αντιτίθενται στην πρόταση αυτή.

Διαβάστε ακόμη

Ο «Παπαγλυκούλης» του ΣΥΡΙΖΑ, το χαλινάρι του Μαξίμου, η INTRAKAT στην πληροφορική, τα μπλεξίματα στον Κυπριώτη και το καζίνο του Ρίου

Younique.gr: Συμμαχίες – έκπληξη για την πρώτη online πλατφόρμα outlet ένδυσης-υπόδησης στην Ελλάδα (pics)

Ενέργεια: Πώς η Κομισιόν «γράφει» το τέλος των επιδοτήσεων στο ρεύμα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ