Οι επενδυτές εκτιμούν πως η μεγαλύτερη αγορά ομολόγων του κόσμου θα καταγράψει περαιτέρω άνοδο μετά από το πρόσφατο ράλι που καταγράφηκε λόγω της κάλυψης των shorts από τα hedge funds αυτό τον μήνα, σύμφωνα με ανάλυση της Citigroup αλλά και τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Commodity Futures Trading Commission (CFTC).

Οι αποδόσεις των διετών αμερικανικών ομολόγων δημοσίου κατέγραψαν πτώση περίπου 100 μονάδων βάσης από το 5% στο οποίο κυμαίνονταν στις αρχές Μαρτίου, τη στιγμή που τα επενδυτικά ταμεία περιόρισαν τα shorts τους λόγω της τραπεζικής κρίσης η οποία ενδέχεται να αναστείλει το πρόγραμμα σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed. 

Οι αναλυτές της Citigroup, Εντ Άκτον και Μπιλ Ο’ Ντόνελ υποστηρίζουν, πια, πως οι traders έχουν μετατρέψει τις τοποθετήσεις τους σε long, λόγω της αναμενόμενης πτώσης των αποδόσεων.

Οι επενδυτές σε swaps αναμένουν αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 25 μονάδες βάσης ή άρση του προγράμματος νομισματικής σύσφιξης κατά τη διάρκεια της επόμενης συνεδρίασης του Μαΐου. Σημειωτέον πως, πριν από λίγες εβδομάδες, οι ίδιοι επενδυτές ανέμεναν πολλαπλές περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

Έχοντας επικαιροποιήσει τη στάση τους, σύμφωνα με το Bloomberg, οι επενδυτές έχουν περιορίσει τα shorts τους στα 2ετή ομόλογα, όπως υποδεικνύουν και τα δεδομένα της CFTC. Τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν, επίσης, περαιτέρω αποεπενδύσεις των κερδοσκόπων επενδυτών σε shorts στα Secured Overnight Financing Rate futures.

Άλλη μία ένδειξη του ότι οι traders προχωρούν σε αντιστάθμιση της πιθανότητας περαιτέρω μείωσης των αποδόσεων είναι το θετικό πρόσημο των options των futures των 10ετών ομολόγων. Η στρέβλωση απέχει από τα πιο ακραία επίπεδα τα οποία άγγιξε τις περασμένες δύο εβδομάδες, υποδεικνύοντας πως οι traders πληρώνουν, πια, περιορισμένο premium για την προστασία τους έναντι ενός νέου ράλι των κρατικών ομολόγων ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη

Capital Economics: Η ανάκαμψη στην Ελλάδα θα συνεχιστεί (πίνακες) 

Σταϊκούρας: Έρχεται voucher για διασύνδεση στις ταμειακές μηχανές με τα POS

Καθίζηση για τα ευρωπαϊκά εμπορικά λιμάνια – Κυρίαρχοι οι Κινέζοι στη διακίνηση containers