Η Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσει να υπεραποδίδει περισσότερο από τις περισσότερες χώρες στην ευρωζώνη φέτος, εν μέρει επειδή είναι σχετικά απομονωμένη από την άνοδο των επιτοκίων, εκτιμά η Capital Economics. «Ενώ η οικονομική ανάπτυξη σταμάτησε στο μεγαλύτερο μέρος της ευρωζώνης προς το τέλος του περασμένου έτους, η οικονομία της Ελλάδας επεκτάθηκε κατά 1,4% το 4ο τρίμηνο, φέρνοντας την ετήσια ανάπτυξη στο 6% το 2022. Η ανάπτυξη το 4ο τρίμηνο οφείλεται στις τεράστιες τριμηνιαίες αυξήσεις της κατανάλωσης και των επενδύσεων (1,8% και 8,5% αντίστοιχα).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της CE, η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα κινηθεί στο 0,8% και το 2024 θα επιταχυνθεί στο 1,7%, ενώ περαιτέρω ενίσχυση στο 2,3% αναμένεται για το 2025. Ο δείκτης χρέους θα υποχωρήσει στο 169% φέτος, στο 162% το 2024 και στο 162% το 2025. Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές είναι αρκετά λαμπρές, εκτιμά ο οίκος. Οι έρευνες για τις επιχειρήσεις υποδηλώνουν ότι η απασχόληση, η οποία έχει ήδη ανακτήσει την προ της πανδημίας πορεία της, θα συνεχίσει να επεκτείνεται φέτος. Ο τουρισμός είναι ανθεκτικός παρά την υποτονική ανάπτυξη στους βασικούς εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας και ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση έχει ανακάμψει.

Πίσω από την ανάκαμψη βρίσκεται μια ευρεία βελτίωση των επιχειρηματικών συνθηκών, καθώς οι τράπεζες έχουν μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, για παράδειγμα. Ο χαμηλός λόγος των πιστώσεων προς το ΑΕΠ αφήνει την Ελλάδα λιγότερο εκτεθειμένη από τους περισσότερους στην άνοδο των επιτοκίων.

Ένα πιθανό σύννεφο στον ορίζοντα είναι η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος, καθώς οι εισαγωγές έχουν εκτοξευθεί μετά την πανδημία, ενώ οι εξαγωγές έχουν μείνει στάσιμες. Αυτό μπορεί να αντανακλά το συνεχιζόμενο χαμηλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. «Αν και η Ελλάδα έχει μακράν τον υψηλότερο δείκτη δημόσιου χρέους στην ευρωζώνη, τα δημόσια οικονομικά της φαίνονται βιώσιμα για το ορατό μέλλον. Οι δαπάνες για τόκους είναι χαμηλές ως ποσοστό των κρατικών εσόδων και η μέση διάρκεια του δημόσιου χρέους είναι υψηλή μετά την αναδιάρθρωση του 2012. Επιπλέον, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας τα κρατικά ομόλογά της, εάν και όταν ενεργοποιήσει το μέσο προστασίας της μετάβασης», καταλήγει ο οίκος.

Διαβάστε ακόμη

Καθίζηση για τα ευρωπαϊκά εμπορικά λιμάνια – Κυρίαρχοι οι Κινέζοι στη διακίνηση containers

Αμάνσιο Ορτέγκα: Πώς ο Mr. Zara δημιούργησε μια αμύθητη περιουσία – Πού επενδύει τώρα

Σε νέο ιστορικό υψηλό η μετοχή της Mytilineos – Άλμα 25% μέσα στο 2023