Η φετινή ανοδική πορεία των αμερικανικών μετοχών πρόκειται σύντομα να ανακοπεί, δεδομένης της επιδείνωσης των μακροοικονομικών στοιχείων της αγοράς, σύμφωνα με το στέλεχος και αναλυτή της Wells Fargo & Co, Κρις Χάρβεϊ. 

Ο Χάρβεϊ αναμένει πως ο δείκτης S&P 500 θα καταγράψει διόρθωση της τάξης του 10% τους επόμενους τρεις με έξι μήνες, κάτι το οποίο θα μειώσει τον δείκτη στις 3.700 μονάδες, κοντά στα χαμηλά Νοεμβρίου. Η Wells Fargo συνεχίζει να εκτιμά πως ο S&P 500 θα κλείσει το έτος στις 4.200 μονάδες, ή 2% παραπάνω από τη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η επιδείνωση των μακροοικονομικών στοιχείων θα οδηγήσει σε πτώση των μετοχών λόγω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, της έλλειψης ρευστότητας των τραπεζών και της πιστωτικής κρίσης που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι Αμερικανοί καταναλωτές», υπογράμμισε ο Χάρβεϊ.

Η «οικονομική δυσφορία» η οποία αναμενόταν πως θα προκληθεί πριν από την πρόσφατη τραπεζική κρίση, ενδέχεται πια να μεταβληθεί σε μία εκτεταμένη ύφεση το β’ εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τον Χάρβεϊ, ο οποίος τόνισε πως η αναστροφή της καμπύλης αποδόσεων και η αυξημένη εξάρτηση των καταναλωτών από τις τραπεζικές γραμμές πίστωσης παίζουν κι αυτές το ρόλο τους στις εκτιμήσεις της Wells Fargo.

Σημειωτέον πως οι αμερικανικές αγορές απέφυγαν τα χειρότερα το πρώτο τρίμηνο του 2023 παρά τις ανησυχίες για δημιουργία ύφεσης, τα αναμενόμενα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα και την απροσδόκητη τραπεζική κρίση.

Ο S&P 500 έχει καταγράψει συνολική άνοδο της τάξης του 7% φέτος, λόγω της μείωσης των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και την αναμενόμενη αναστολή της στρατηγικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με το Bloomberg, το πρόσφατο ράλι αυτό έχει αρχίσει να «αγκομαχεί» τη στιγμή που οι επενδυτές αναμένουν τα επικαιροποιημένα, απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα και ανησυχούν για την αστάθεια του όλου χρηματοοικονομικού συστήματος.

«Εάν υποθέσουμε πως η στρατηγική σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed τελείωσε τον Μάρτιο, κάτι για το οποίο δεν είμαστε και τόσο σίγουροι, το ράλι έχει ήδη ληφθεί υπόψη από τις αγορές», επεσήμανε ο Χάρβεϊ, προσθέτοντας πως «η αγορά, συνήθως, συνεχίζει να καταγράφει ράλι για μία περίοδο τριμήνου. Παρ’ όλα αυτά, οι εκτιμήσεις αυτές ενδέχεται να είναι λανθασμένες αφού ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων της Fed ενδέχεται να μην έχει τελειώσει και να συνεχίσει να επηρεάζει τις αγορές».

Διαβάστε ακόμη

Σεμίραμις Παληού: Η Diana Shipping παρέλαβε το 42ο φορτηγό πλοίο της

Wall Street: Με το… αριστερό ξεκινά η περίοδος εταιρικών αποτελεσμάτων α’ τριμήνου

Τέλος στα σενάρια για επιταγή ακρίβειας ή έκτακτο δώρο Πάσχα