H διαχείριση της οικονομίας μετά την πανδημία διχάζει ήδη τις ρυθμιστικές αρχές Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα ανέφερε προ ημερών πως οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να διατηρήσουν την «ασυνήθιστη ελαστικότητα» την οποία επέδειξαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, κρατώντας τα κόστη δανεισμού χαμηλά μέχρι την αύξηση του πληθωρισμού. Μόλις, ώρες μετά, οι συνάδελφοί του Γενς Βάιντμανκαι Ρόμπερτ Χόλτσμαν ανέφεραν πως οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ πρέπει να περιοριστούν μετά το πέρας της κρίσης.

Ο Πανέτα επίσης ανέφερε πως η ΕΚΤ θα πρέπει να μελετήσει την πιθανότητα ανάλογων κινήσεων με αυτές που επέδειξε με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των 1,85 τρισ. ευρώ.

Οι διαφορετικές απόψεις είναι ξεκάθαρες και στις χρηματοπιστωτικές συνομιλίες. Ο Πάολο Τζεντιλόνι για παράδειγμα ανέφερε πως οι κανονισμοί της ευρωζώνης θα «πρέπει να είναι ρεαλιστικοί αλλιώς δεν θα μπορούν να εφαρμοστούν». Η Κομισιόν ήδη ξεκίνησε να μελετά την αλλαγή του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η διαφορετικότητα των απόψεων λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη φάση της ανάκαμψης, με την Ευρώπη να ανοίγει τις αγορές σιγά-σιγά λόγω των μειωμένων κρουσμάτων. Αρκετοί υποστήριξαν πως η υποστήριξη προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα πρέπει να μειωθεί, ενώ θα πρέπει να μελετηθεί και το πρόγραμμα εξισορρόπησης του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος πρόσφατα ανέφερε πως η ανάκαμψη βελτιώνεται και η κεντρική τράπεζα μελετά τα πιθανά ρίσκα του υπερπληθωρισμού. Παρόλα αυτά υποστήριξε πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από το 2%, μεσοπρόθεσμα, επίπεδο που αποτελεί και στόχο της τράπεζας.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν προσπαθήσει πολλάκις να αποφύγουν την παλαιότερη τακτική της λιτότητας. Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει δηλώσει -αρκετά παραστατικά- ότι «θα πρέπει να ποτιστούν τα σπαρτά της ανάκαμψης», ενώ τονίζει επανειλημμένα πως είναι πολύ νωρίς για να συζητήσουμε την άρση των υποστηρικτικών προγραμμάτων.

Ο Αρμιν Λάσετ, ο οποίος αναμένεται να κερδίσει τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές και να αναλάβει καθήκοντα Καγκελαρίου ανέφερε πως οι πολιτικές σταθερότητας θα πρέπει να επανεξεταστούν όταν ξεπεραστούν τα προβλήματα της πανδημίας, αλλά υπέδειξε πως υπάρχει και πιθανότητα πιο χαλαρών μέτρων λιτότητας. Ο Αυστραικός ΥΠΟΙΚ Γκερνό Μπλούμελ έχει λάβει σκληρότερη στάση, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έχει υπογραμμίσει πως τα πράγματα δεν μπορούν να επιστρέψουν στην παλαιά λιτότητα.

Διαβάστε ακόμα:

Κοινωνικός τουρισμός: Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι – Ποια η διαδικασία για παραλαβή των δελτίων

Τι συμφέρει στις οικογενειακές μεταβιβάσεις ακινήτων: Πλήρης, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία

Tesla: Μπορεί να έσπασε το φράγμα των 200.000 παραδόσεων αλλά απογοήτευσε τους αναλυτές