Χρειάστηκε ένας ένας χρόνος πανδημίας αλλά τελικά μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο αναγνώρισε το τεράστιο κόστος που συνεπάγεται η εξ αποστάσεως εργασία του προσωπικού της. Η Τζέιν Φρέιζερ, διευθύνων σύμβουλος της Citigroup, θέλει να χαλαρώσει την πίεση που προκαλούν οι συνεχείς συνδέσεις στο Zoom και να επιστρέψει το προσωπικό της σε εργασιακή κανονικότητα, γεγονός ενδεικτικό όπως αναφέρει το Bloomberg για τις άσχημες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στις μεγάλες τράπεζες και επιχιερήσεις.

Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα μετά την έρευνα που διεξήγαγαν και δημοσιοποίησαν νεοπροσλαμβανόμενοι αναλυτές της Goldman Sachs η οποία και έγινε viral και αποκάλυπτε τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας τους με τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας που είχαν ως αποτέλεσμα σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs σε μήνυμά του προς τους εργαζόμενους δεσμεύτηκε να προσπαθήσει για την τήρηση της εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας.

Η Citi απασχολεί περισσότερους από 200.000 ανθρώπους παγκοσμίως και η δική της προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αναμένεται να συμπαρασύρει και άλλες μεγάλες εταιρείες όχι μόνο του τραπεζικού κλάδου, να επανεξετάσουν την πολιτική τους για τις πρακτικές που εφαρμόζουν στην εξ’ αποστάσεως εργασία. Το Bloomberg χαρακτηρίζει «καθυστερημένη» τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν οι ατελείωτες ημέρες εργασίας και συνεχούς παρακολούθησης ωστόσο εκτιμά ότι είναι μια πρώτη παραδοχή του γεγονότος ότι οι συνέπειες της πανδημίας πιθανότατα θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο αλλάζοντας την κουλτούρα της εργασίας γραφείου – ενδεχομένως και μόνιμα.

Σε ένα μακροσκελές ενημερωτικό σημείωμα προς τους εργαζόμενους της Citi η Φρέιζερ ανακοίνωσε τρία μέτρα για την άμεση ανακούφιση της πίεσης: τον περιορισμό των βιντεοκλήσεων την Παρασκευή μόνο με τους πελάτες, τον προγραμματισμός επιχειρηματικών κλήσεων σε «κανονικές» ώρες εργασίας (αποκλείονται τα Σαββατοκύριακα που είναι για ανάπαυση όπως ανέφερε) και την ενθάρρυνση των εργαζομένων να χρησιμοποιούν την άδειά τους για διακοπές. Επιπλέον η Citi καθιερώνει μια δική της ημέρα ξεκούρασης – την 28η Μαΐου – την οποία ονόμασε “Ημέρα επαναφοράς της Citi”.

Το πρακτορείο σχολιάζει ότι ακόμα και εάν τα μέτρα αποδειχθούν ανεπαρκή ή απαιτήσουν μια κάποια ευελιξία (μπορεί να καταστεί απολύτως αναγκαία μια βιντεοκλήση την Παρασκευή, για παράδειγμα) – οι ανακοινώσεις της  Φράσερ υποδηλώνουν ότι η τράπεζα αναγνωρίζει ότι τουλάχιστον ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποια μέριμνα για την εξισορρόπηση μεταξύ ζωής και εργασίας.

Διαβάστε ακόμα:

Μαίνεται η οικονομική καταιγίδα στην Τουρκία – Ποιοι μιλούν για «συνταγή καταστροφής»

Γαλακτοβιομηχανία Όμηρος: «Εμείς ελεγχόμαστε στην υπόθεση της νοθείας φέτας»

Οι εστιάτορες προσφεύγουν στο ΣτΕ για το lockdown