Με μία άνευ προηγουμένου μαζική έξοδο των εργαζομένων της είναι αντιμέτωπη η Credit Suisse τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι μέχρι πρότινος υπάλληλοί της καταθέτουν αιτήσεις εργασίας σε ανταγωνιστικές τράπεζες ανά τον κόσμο από  τη Σιγκαπούρη μέχρι το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg μια εταιρεία στη Σιγκαπούρη συνομίλησε με περίπου 30 τραπεζίτες της Credit Suisse σχετικά με τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας τη Δευτέρα, ενώ μια άλλη εταιρεία προσλήψεων στο Χονγκ Κονγκ συνομιλεί με περισσότερους από 20 ανώτερους επενδυτικούς τραπεζίτες από την περασμένη εβδομάδα. Εν τω μεταξύ, μια εταιρεία που επικεντρώνεται στις προσλήψεις διευθυνόντων συμβούλων είπε ότι έχει λάβει τέτοιες κλήσεις από αργά την Παρασκευή, ειδικά για το wealth management.

Ένας «κυνηγός κεφαλών στο Λονδίνο» – όπου η Credit Suisse απασχολεί περίπου 5.500 άτομα, σύμφωνα με τον ιστότοπό της – είπε ότι δέχεται κλήσεις όλο το Σαββατοκύριακο, ιδιαίτερα από εκείνες στο τμήμα μετοχών όπου η επικάλυψη με τις υπάρχουσες δραστηριότητες της UBS είναι εκτεταμένη. Ωστόσο, η προοπτική άλλων εταιρειών να προχωρήσουν σε μια πληθώρα προσλήψεων με επίκεντρο την Credit Suisse είναι απίθανη.

Στη Νέα Υόρκη, ένας άλλος «κυνηγός κεφαλών» δήλωσε ότι αρκετές χιλιάδες άτομα στην Credit Suisse ήλπιζαν να ενταχθούν στην Credit Suisse First Boston – το spinoff επενδυτικής τραπεζικής στο επίκεντρο των προηγούμενων προσπαθειών αναδιάρθρωσης της ελβετικής τράπεζας. Αυτό τώρα φαίνεται απίθανο να συμβεί και πολλοί θα ελπίζουν να ενταχθούν στην UBS, σύμφωνα με τον Michael Nelson, διευθύνοντα σύμβουλο στην εταιρεία προσλήψεων Quest Group στη Νέα Υόρκη.

Ο καταιγισμός των αιτήσεων υπογραμμίζει το αυξημένο άγχος του προσωπικού της Credit Suisse εν μέσω της εξαγοράς που έχει περιγραφεί από τον πρόεδρο της UBS, Colm Kelleher, ως «διάσωση έκτακτης ανάγκης».

«Τα καλύτερα στην Credit Suisse μάλλον έχουν ήδη περάσει», είπε ο Tan και επεσήμανε το απαιτητικό περιβάλλον για προσλήψεις. «Σίγουρα δεν υπάρχουν αρκετές για όλους».

Οι εργαζόμενοι στη συμβουλευτική επενδύσεων, τη συμμόρφωση, το νομικό τμήμα και στον έλεγχο ανησυχούν για τις θέσεις εργασίας τους, λόγω της επικάλυψης καθηκόντων με την UBS, ενώ οι διαχειριστές σχέσεων μπορεί να είναι σε καλύτερη θέση.

Καλωσορίζοντας νέους συναδέλφους, αλλά με περικοπές

Ύστερα από  την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο CEO της UBS Ralph Hamers τόνισε ότι η συγχώνευση υποστηρίζει τις φιλοδοξίες της εταιρείας για την ανάπτυξη του wealth management στην Αμερική και την Ασία. Πρόσθεσε ότι η UBS ανυπομονεί να καλωσορίσει νέους πελάτες και συναδέλφους σε όλο τον κόσμο.

Παρόλα αυτά, η UBS ήταν σαφής ότι θα υπάρξουν περικοπές θέσεων εργασίας, με την επενδυτική τράπεζα που κληρονομεί πιθανόν να επηρεαστεί ιδιαίτερα. Αν και δεν δόθηκε αριθμός για τις περικοπές θέσεων εργασίας, πηγές του Bloomberg εκτιμούν ότι οι περικοπές θα μπορούσαν να είναι πολλαπλάσιες των υπαρχόντων σχεδίων της Credit Suisse να απολύσει 9.000 άτομα.

Διαβάστε ακόμη:

DBRS: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δείχνει αντοχές έναντι της κρίσης (γραφήματα)

Πλειστηριασμοί: «Καταιγίδα» σφυριών για βίλα Μεταξά, Mr. Staff και Μαμιδάκη (pics)

Σταϊκούρας: Ασφαλείς οι καταθέσεις των Ελλήνων – Το τραπεζικό σύστημα είναι πιο ισχυρό