Εβδομάδα επώνυμων σφυριών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτή που διανύουμε καθώς στους 800 περίπου πλειστηριασμούς που έχουν προγραμματιστεί μέχρι και την Παρασκευή περιλαμβάνονται αρκετές γνωστές περιπτώσεις.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι μόνο την Τετάρτη 22 Μαρτίου αναμένεται να χτυπήσει το ηλεκτρονικό σφυρί για την περίφημη «βίλα Μεταξά» στο Σούνιο, για τα εναπομείναντα διαμερίσματα σε ακίνητο εταιρείας του Γ. Δημοβέλη (της Staff Jeans), αλλά και για το διατηρητέο της οικογένειας Μαμιδάκη στην Κυψέλη.

Η βίλα Μεταξά

Για τη βίλα Μεταξά είναι η πολλοστή φορά που βγαίνει σε πλειστηριασμό και τώρα με την «ακριβότερη» τιμή εκκίνησης, στα 12 εκατ. ευρώ.

Επισπεύδουσα είναι η Intrum ως εκπρόσωπος της “Sunrise I NPL Finance DAC” και η (νέα) κατάσχεση έγινε τον Μάρτιο τυ2022, είναι 500.000 ευρώ, πλέον των τόκων και εξόδων εκτελέσεως, που αποτελεί μέρος του επιδικασθέντος κεφαλαίου. Παράλληλα, το ακίνητο φέρει πολλές προσημειώσεις και υποθήκες υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και ιδιωτών για ποσά ύψους 7,1 εκατ. ευρώ.

Η τελευταία προσπάθεια είχε οριστεί για τις 16 Δεκεμβρίου 2022, ωστόσο το σφυρί δεν χτύπησε καθώς ο πλειστηριασμός τέθηκε, για άγνωστους λόγους, σε αναστολή.

Ωστόσο, στην προηγούμενη φάση, το σφυρί ήταν για τις 26 Οκτωβρίου 2022 όπου με άλλη τιμή είχε προγραμματιστεί και με άλλη τελικά χτύπησε. Συγκεκριμένα, ο πλειστηριασμός είχε αναρτηθεί με τιμή πρώτης προσφοράς 5.998.000 ευρώ.

Επειδή μεσολάβησε ανακοπή, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ότι η πραγματική αξία του ακινήτου είναι 12 εκατ. ευρώ, διπλασιάζοντας έτσι και την τιμή εκκίνησης. Έτσι ο πλειστηριασμός κατέληξε άγονος.

Άλλωστε, μέχρι τώρα τουλάχιστον, παρά τα μοναδικά πλεονεκτήματα του ακινήτου, ουδείς επενδυτής ενδιαφέρθηκε ακόμη κι όταν η τιμή εκκίνησης ήταν πολύ χαμηλότερη. Και τούτο καθώς η πολύχρονη εμπλοκή με τους πλειστηριασμούς ξεκίνησε το 2014 και μετά το 2017 με τιμές πρώτης προσφοράς 2 εκατ. ευρώ και 5,2 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Ωστόσο με τότε αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η τιμή εκκίνησης είχε αυξηθεί στα 9 εκατ. ευρώ και στα 11 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Μετά από αρκετές άγονες προσπάθειες η τιμή άρχισε να πέφτει. Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2019 είχε μειωθεί στα 6,8 εκατ. και τον Οκτώβριο του 2020 στα 6 εκατ. ευρώ. Φέτος τον Οκτώβριο είχε υποχωρήσει λίγο παρακάτω, αλλά ήρθε η νέα ανατροπή που τη διπλασίασε στα 12 εκατ. ευρώ.

Με άπλετη θεά στις Καβοκολώνες

Η «βίλα Μεταξά» περιγράφεται ως ένα μοναδικής αισθητικής και σχεδιασμού ακίνητο, σε απόσταση αναπνοής από τις Καβοκολώνες του Σουνίου, το οποίο ανήκε στον αρχιτέκτονα Nικόλαο Mεταξά, ιδιοκτήτη της εταιρείας Sunland Properties. Αποκτήθηκε από τον ίδιο «κατά πλήρη κυριότητα και σε ποσοστό 100% εξ αδιαιρέτου» τον Δεκέμβριο του 1990.

Το οικόπεδο έχει έκταση 7,3 στρέμματα και σε αυτό προϋπήρχε παλαιά οικία 93 τ.μ. αποτελούμενη από τρία κύρια δωμάτια και βεράντα. Η οικία ανακαινίστηκε περί το 1992 και πλέον επί του οικοπέδου υπάρχει κυρίως κτίσμα (οικία), που αποτελείται από ισόγειο και υπόγειο, επιφάνειας 101,61 τ.μ. και 259,54 τ.μ. αντίστοιχα. Πέραν αυτού υπάρχουν δύο ανεξάρτητα ισόγεια κτίσματα συνολικής 120 τ.μ. καθώς και πισίνα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση «όλα τα κτίσματα είναι κατασκευασμένα με φέροντα οργανισμό από φυσική πέτρα και με τέτοιο τρόπο ώστε να χάνονται οι όγκοι αυτών όσο απομακρύνεσαι απ’ αυτά», ενώ ο περιβάλλοντας χώρος είναι ιδιαίτερα προσεγμένος και πλήρως διαμορφωμένος με πέτρινους αναβαθμούς. Χαρακτηριστική είναι η πισίνα των 175 τ.μ. που δεσπόζει εντός του οικοπέδου.

Πιο αναλυτικά έχουν κατασκευασθεί τα παρακάτω κτίσματα:

• Κτίριο Α, το οποίο έχει επιφάνεια 95 τ.μ. και αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο καθιστικού – τραπεζαρίας και δύο μικρότερους χώρους (wc καλεσμένων και κουζινάκι σερβιρίσματος), ενώ ανατολικά του ίδιου κτιρίου υπάρχει εσωτερική σκάλα που οδηγεί στο ημιυπόγειο (Κτίριο Β). Το κτίριο έχει στεγασμένη βεράντα επιφάνειας 120 τ.μ.

• Κτίριο Β, το οποίο έχει επιφάνεια 250 τ.μ. και έχει κατασκευασθεί ως υπόγεια προσθήκη του κτιρίου Α΄, βρίσκεται όμως σε στάθμη λόγω υψομετρικής διαφοράς του εδάφους και της υπάρχουσας φυσικής κλίσης, αποτελείται από τέσσερα υπνοδωμάτια, εκ των οποίων το ένα master bedroom με εσωτερικό μπάνιο, καθιστικό, μπιλιάρδο και καθιστικό με home cinema, ενώ επικοινωνεί απευθείας με το κτίριο Α μέσω εσωτερικής σκάλας. Εξωτερικά είναι πλήρως αποπερατωμένο, ενώ ως προς τους εσωτερικούς χώρους του τελεί υπό ανακαίνιση.

• Κτίριο Β2, το οποίο είναι ισόγειος χώρος συνολικής επιφάνειας 128 τ.μ. και εξυπηρετεί το κτίριο Α, αποτελούμενο από δύο συνεχόμενους όγκους που δημιουργούν ένα σχήμα γάμμα (Γ), νοητά χωροθετημένο πίσω από το κτίριο Α, δημιουργώντας εσωτερική αυλή μεταξύ των κτισμάτων. Στον έναν χώρο του κτιρίου αυτού βρίσκεται η βασική κουζίνα με ένα μπάνιο, ενώ στον άλλο χώρο αυτόνομος χώρος κατοικίας, αποτελούμενος από καθιστικό, τζάκι, υπνοδωμάτιο και μπάνιο. Είναι εντελώς ανεξάρτητο από τα κτίρια Α και Β και έχει τη δυνατότητα ανεξάρτητης φιλοξενίας μέχρι και τεσσάρων ατόμων. Το τμήμα του κτιρίου αυτού (Β2) με την αυτόνομη κατοικία βρίσκεται σε νοητή ευθεία από την πισίνα.

• Κτίριο Γ, συνολικής επιφάνειας 24 τ.μ., αποτελούμενο από υπνοδωμάτιο, καθιστικό και τουαλέτα το οποίο χωροθετείται σε απόσταση από το υπόλοιπο σύμπλεγμα κτιρίων και σε άλλο επίπεδο, αυτό της πισίνας, προς την οποία παρουσιάζει χαρακτηριστική εγγύτητα, είναι αυτόνομο ως προς τα υπόλοιπα κτίρια και έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας δύο ατόμων. Εξωτερικά είναι πλήρως αποπερατωμένο, ενώ ως προς τους εσωτερικούς χώρους του είναι ημιτελές.

Το κελάρι και αποθήκη, συνολικής επιφανείας 21 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του ακινήτου, στο ύψος της κεντρικής εισόδου. Ο χώρος στεγάζει ξύλινα βαρέλια και διάφορα κηπευτικά εργαλεία.

• Το ημιϋπαίθριο Barbeque (BBQ), το οποίο βρίσκεται δίπλα στο κτίριο Β2 και δημιουργεί ένα σχήμα Π από πέτρα και σκυρόδεμα σε γήινο χρώμα ενώ περιλαμβάνει τον σχετικό απαραίτητο εξοπλισμό.

• Πισίνα συνολικής επιφανείας 175 τ.μ. και βάθους από 90 εκατοστά έως 2,20 μέτρα, η οποία είναι χωροθετημένη ελαφρώς δυτικά σε σχέση με το ακίνητο και βρίσκεται ένα επίπεδο χαμηλότερα από το κτίριο Α, σε σχήμα ημικυκλίου, με φωτισμό για τη νύχτα και μηχανισμό υπερχείλισης. Η πρόσβαση στην πισίνα γίνεται από πλατιά σκαλοπάτια με θέα προς το Ναό του Ποσειδώνα και τη θάλασσα.

Σύμφωνα με την έκθεση, το ακίνητο διαθέτει ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο, με περίτεχνη περίφραξη από πέτρινο μαντρότοιχο ύψους 1,70 έως 2,00 μέτρα, που καθορίζει τα όρια του ακινήτου προς τις όμορες ιδιοκτησίες και το δρόμο και ιδιαίτερα επιβλητική είσοδο προς τον εσωτερικό χώρο και το δρόμο.

Το βόρειο τμήμα του ακινήτου είναι δεντροφυτεμένο με φυτά και δέντρα τοπικής προέλευσης (62 ελαιόδεντρα, 12 εσπεριδοειδή, 10 ροδιές, 2 κυδωνιές, 2 συκιές, κυπαρίσσια, χαρουπιές, σκίνα, θυμάρι και 100 ρίζες ελληνικής αμπέλου), ενώ ο υπόλοιπος περιβάλλων χώρος οριοθετείται από χαμηλού ύψους πέτρινους τοιχίσκους ιδιαίτερης τεχνοτροπίας από πέτρα περιοχής χωρίς αλλοίωση του ανάγλυφου του εδάφους, δίκτυο μονοπατιών και επιφάνειες πρασίνου.

Τα διάφορα επίπεδα του κτήματος είναι κατασκευασμένα από κεραμικά πλακίδια terracotta και πέτρινα σκαλοπάτια με πέτρινα χαμηλού ύψους τοιχία, με τελείωμα σε κάποιες περιπτώσεις από σκυρόδεμα απόχρωσης ώχρας (πεζούλια).

Τέλος, το ακίνητο διαθέτει φωτισμό ανάδειξης των κτιρίων και του κτήματος, ο οποίος έχει τοποθετηθεί κατόπιν ειδικής αρχιτεκτονικής μελέτης φωτισμού, με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας. Έτσι αναδεικνύονται οι χώροι και διάδρομοι των κτιρίων και του κτήματος, χωρίς να επηρεάζεται η παρουσία το αρχαιολογικού Ναού του Ποσειδώνα.

Η εκτόξευση της τιμής

Με βάση τη δικαστική απόφαση που εκτόξευσε την τιμή εκκίνησης στα 12 εκατ. το ακίνητο, μεταξύ άλλων, έχει βιοκλιματική αρχιτεκτονική και οικολογική δόμηση, διαθέτει άμεση πρόσβαση σε παραλία πρακτικά ιδιωτική, ενώ βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο του Ναού του Ποσειδώνα και έχει πρόσωπο 123 μέτρων στον αιγιαλό και στη θάλασσα, με οπτική γωνία που υπερβαίνει τις 180 μοίρες.

Επισημαίνεται ακόμη ότι στο σημείο που βρίσκεται υπάρχουν μόνο επτά ακόμη κατοικίες, κατάσταση η οποία δεν θα μεταβληθεί μελλοντικά, καθώς η περιοχή έχει χαρακτηριστεί τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ιστορικός χώρος που χρήζει ιδιαίτερης προστασίας και εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Λαυρεωτικής, όπου απαγορεύεται κάθε δόμηση, πλην της πραγματοποίησης επισκευών και ανακαινίσεων στα ήδη ανεγερθέντα ακίνητα.

Έτσι, κατά το δικαστήριο, «πρόκειται για ένα μοναδικό ακίνητο που απευθύνεται σε συγκεκριμένο αγοραστικό κοινό σε διεθνές επίπεδο». Το οποίο πάντως δεν έχει δείξει τόσα χρόνια το ενδιαφέρον του…

Το διατηρητέο της Μ. Μαμιδάκη στην Κυψέλη

Την Τετάρτη θα χτυπήσει το σφυρί και για ένα ακίνητο της οικογένειας Μαμιδάκη. Όπως είχε αποκαλύψει το newmoney.gr στις 2 Φεβρουαρίου, ο πλειστηριασμός στρέφεται κατά της Μαρίας Ελένη Μαμιδάκη, της πρωτότοκης κόρης του Γεωργίου και της Αριστέας Μαμιδάκη, ενώ η κατάσχεση επιβλήθηκε για 100.000 ευρώ, ποσό που αποτελεί μέρος συνολικής επιταχθείσας οφειλής ύψους 766.197,32 ευρώ.

Επισπεύδουσα είναι η doValue ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων της «Frontier Issuer Designated Activity Company».

Ο πλειστηριασμός αφορά την πλήρη κυριότητα και σε ποσοστό 90% εξ αδιαιρέτου ενός οικοπέδου μετά της επ’ αυτού τετραώροφης οικοδομής με ημιυπόγειο, «με όλα τα συστατικά και τα παραρτήματά της, κτισμένης σε οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, το οποίο δεν υπάγεται στις διατάξεις του Ν.1337/1983 και δεν υπόκειται σε υποχρέωση εισφοράς σε γη και σε χρήμα», όπως αναφέρεται στην σχετική έκθεση.

Το οικόπεδο 316,19 τ.μ. βρίσκεται εντός του εγκεκριμένου σχεδίου της κτηματικής περιφέρειας του δήμου Αθήνας στη θέση «Πατήσια» και επί της διασταύρωσης των οδών Ίμβρου αρ. 13 και Ιωάννου Δροσοπούλου αρ. 88.

Η οικοδομή αποτελείται από ισόγειο (ημιυπόγειο) όροφο, που περιλαμβάνει δύο καταστήματα και ένα διαμέρισμα, εκ των οποίων το ένα κατάστημα έχει επιφάνεια 139,20 τ.μ. και το δεύτερο επιφάνεια 31 τ.μ., ενώ το διαμέρισμα 106,95 τ.μ..

  • Ο πρώτος όροφος περιλαμβάνει κεντρικό κλιμακοστάσιο και διάδρομο ορόφου που έχουν επιφάνεια 78,95 τ.μ. και δύο κατοικίες 112,80 τ.μ. και 126,80 τ.μ.
  • Ο δεύτερος όροφος περιλαμβάνει κεντρικό κλιμακοστάσιο και διάδρομο καθώς και δύο κατοικίες 126,37 τ.μ. και 162,48 τ.μ.
  • Ο τρίτος όροφος περιλαμβάνει κεντρικό κλιμακοστάσιο και διάδρομο καθώς και δύο κατοικίες 126,37 τ.μ. και 162,48 τ.μ. Ολόκληρο το ακίνητο έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο από τον Απρίλιο του 1999.

Όσον αφορά τα βάρη, υπάρχουν προσημείωση υποθήκης υπέρ της Εθνικής Τράπεζας εγγραφείσα στις 18-9-2003, για ποσό 1.154.231 ευρώ και άλλη μια προσημείωση επίσης υπέρ της Εθνικής Τράπεζας εγγραφείσα στις 1-7-2014, για ποσό 30.874,42 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Μαριλένα Μαμιδάκη είναι κύρια μέτοχος και Διευθύνουσα Σύμβουλος των εταιρειών του «Ομίλου Μ. Γ. Μαμιδάκη» ο οποίος αποτελείται από τον Πολυχώρο Πολιτισμού «Αθηναίς» στο Γκάζι, που περιλαμβάνει θεατρική και μουσική σκηνή, αίθουσες για συνέδρια δυναμικότητας 2.500 συνέδρων, αίθουσες τέχνης και café-bar, την εταιρεία παροχής υπηρεσιών «Mamidakis Catering» και τα «Athinais Tower Lofts», ένα σύμπλεγμα 70 πολυτελών κατοικιών τύπου loft με θέα την Ακρόπολη και το Λυκαβηττό.

Το παραλιακό ακίνητο του “Mr. Staff”

Για μια ακόμη φορά θα βρεθεί αντιμέτωπος με το σφυρί των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ο Γιάννης Δημοβέλης, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την εταιρεία ένδυσης Staff Jeans, στη Λάρισα.

Πρόκειται για επαναληπτικό πλειστηριασμό για 5 οριζόντιες ιδιοκτησίες (ισόγεια καταστήματα και διαμερίσματα)της εταιρείας Αστικά Ακίνητα Χαλκίδας Ε.Π.Ε. που βρίσκονται σε κτίριο πάνω στο παραλιακό μέτωπο, περιοχή που χαρακτηρίζεται από οικιστικές και κυρίως εμπορικές χρήσεις.

Ο πρώτος πλειστηριασμός για τις συνολικά 32 οριζόντιες ιδιοκτησίες (κατοικίες και καταστήματα) της εταιρείας στο κτίριο επί της Λεωφόρου Βουδούρη και των οδών Αντωνίου Δούνα και Αγγελή Γοβιού έγινε στις 18 Μαΐου 2022 με συνολική τιμή εκκίνησης 4.671.000 ευρώ. Εξ αυτών υπήρξε κατακύρωση για τις 12, ενώ για τις υπόλοιπες 20 ο δεύτερος έγινε τις 29 Ιουλίου.

Σε αυτόν βγήκαν ισόγεια καταστήματα και διαμερίσματα στον πρώτο, δεύτερο, τρίτο, τέταρτο, πέμπτο και έκτο όροφο του κτιρίου. Ακολούθησε ένα ακόμη σφυρί στις 16 Δεκεμβρίου τιμές εκκίνησης μειωμένες κατά 35% σε σχέση με τις αρχικές.

Για την Παρασκευή 24 Μαρτίου έχουν προγραμματιστεί να βγουν 2 καταστήματα και 3 διαμερίσματα με τις τιμές πρώτης προσφοράς να κυμαίνονται από 72.150 ευρώ έως 201.500 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

OΣΕ: Tι απαντά για την τηλεδιοίκηση στη Λάρισα

Dr Truth: Αυτή είναι η “Ανδρόπαυση” – Η χαμηλή τεστοστερόνη, η αιώνια λίμπιντο και το ανίκητο DNA

Πλειστηριασμοί: «Καταιγίδα» σφυριών για βίλα Μεταξά, Mr. Staff και Μαμιδάκη (pics)