search icon

Bloomberg

Δέκα στρατηγικοί αναλυτές εξηγούν τι σημαίνει για τις αγορές η νέα ένταση στη Μέση Ανατολή

Η προοπτική για σοβαρά αντίποινα (εκ μέρους του Ιράν) είναι πιθανόν αυτό που περισσότερο τρομάζει τις αγορές, καθώς θα μπορούσε να σημαίνει μια αντεπίθεση με στόχους κυρίως Αμερικανούς διπλωμάτες

Δέκα αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων εξηγούν στο Bloomberg τι πιστεύουν για τις τελευταίες εξελίξεις και τις προοπτικές της αγοράς μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή:

Societe Generale SA – Kit Juckes, επικεφαλής στρατηγικής για το συνάλλαγμα στο Λονδίνο

Ο χρυσός είναι κερδισμένος όσο κλιμακώνεται η ένταση, ενώ και οι τιμές του πετρελαίου θα είναι υψηλότερες. Οι αποδόσεις ομολόγων θα κινηθούν χαμηλότερα, το ράλι των μετοχών που βρισκόταν σε εξέλιξη στις ΗΠΑ σταματά αλλά δεν θα δούμε δραματική αλλαγή του σκηνικού. Στην αγορά συναλλάγματος τα ασφαλή καταφύγια και τα νομίσματα που επηρεάζονται από την πορεία του πετρελαίου θα κερδίσουν, αλλά το γιεν θα έχει τα μεγαλύτερα κέρδη. Η ισοτιμία- κλειδί που πρέπει να προσέχουμε είναι μάλλον το ευρώ/γιεν. Αυτό θα κρατηθεί στο 1/120 εκτός αν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση. Δεδομένης της πιθανότητας να διατηρηθεί η ένταση στο Στενό του Ορμούζ, μια παρατεταμένη περίοδος υψηλότερων τιμών πετρελαίου αποτελεί ρίσκο.»

Credit Agricole SA- Valentin Marinov, επικεφαλής ανάλυσης νομισμάτων των G-10 στο Λονδίνο.

Θα μπορούσε να «ακυρώσει τις ελπίδες των αγορών για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία πρόκειται να έρθει μετά από την απομάκρυνση του ενδεχόμενου (συνέχισης) του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η αίσθηση του κινδύνου παραμένει εύθραυστη και διότι οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να αργήσουν να αντιδράσουν ή απλώς να μην έχουν πλέον τα “όπλα” να ανταποκριθούν με τον κατάλληλο τρόπο στις εξελίξεις».

Ο Marinov χαρακτηρίζει το γιεν και το ελβετικό φράγκο «ελκυστικά νομίσματα», ενώ πιστεύει ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να επηρεάσει τα «νομίσματα που σχετίζονται με τον κίνδυνο εισαγωγής πετρελαίου, όπως το κορεατικό γιουάν».

ING Groep NV – Antoine Bouvet, επικεφαλής στρατηγικής για τα επιτόκια στο Λονδίνο

«Το πρόσφατο επεισόδιο μεταξύ ΗΠΑ – Ιράν δεν συνεπάγεται -ως τώρα- την κλιμάκωση στις μεταξύ τους σχέσεις αλλά ακόμη και αν το αποτέλεσμα είναι πιο ήπιο από το αναμενόμενο σε αυτή την κρίση, η προσφορά σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι την επόμενη εβδομάδα».

Colombo Wealth SA – Alberto Tocchio, επικεφαλής του τομέα επενδύσεων στο Λουγκάνο της Ελβετίας

«Η προοπτική για σοβαρά αντίποινα (εκ μέρους του Ιράν) είναι πιθανόν αυτό που περισσότερο τρομάζει τις αγορές, καθώς θα μπορούσε να σημαίνει μια αντεπίθεση με στόχους κυρίως Αμερικανούς διπλωμάτες. Οι αγορές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δικαιολογία για να ρευστοποιήσουν κάποια κέρδη του αμέσως προηγούμενου διαστήματος, καθώς η ψυχολογία και οι τοποθετήσεις διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα… Θα μπορούσαμε τότε να χρησιμοποιήσουμε την πιθανή αδυναμία, προκειμένου να αυξήσουμε τις θέσεις μας σε μετοχές».

Saxo Capital Markets Pte. – Kay Van-Petersen, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής στη Σιγκαπούρη

«Οι άνθρωποι δεν έχουν επιστρέψει ακόμη όλοι στα γραφεία τους (λόγω εορτών) και ούτε πρόκειται να συμβεί αυτό μέχρι την επόμενη εβδομάδα, στα μέσα Ιανουαρίου, οπότε η έλλειψη ρευστότητας θα μπορούσε να μας κάνει μάρτυρες μιας υπερβολικής αντίδρασης προς τα κάτω. Ας δούμε, όμως, πώς θα κυλήσουν οι επόμενες 24 έως 48 ώρες. Θυμηθείτε, είναι Σαββατοκύριακο ήδη στη Μέση Ανατολή».

Το κέρδος του πετρελαίου «μοιάζει ειλικρινά με μια υπερβολή». Αλλά αυτό είναι θετικό για τις αμερικανικές δαπάνες άμυνας, ενώ ακόμη και οι γαλλικές αμυντικές μετοχές θα μπορούσαν να σημειώσουν άνοδο αργότερα, σημείωσε.

Covenant Capital Pte. – Edward Lim, διαχειριστής κεφαλαίων στη Σιγκαπούρη

«Αυτή η επίθεση απλώς αναδεικνύει τον γεωπολιτικό κίνδυνο των αγορών πετρελαίου αλλά και το ενδεχόμενο πιθανής έλλειψης πετρελαίου κατά το πρώτο ή και δεύτερο τρίμηνο του 2020… Δεν κάναμε τίποτε στο άκουσμα της είδησης, καθώς είχαμε ήδη αγοράσει μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών όπως η CNOOC και η Total όταν το πετρέλαιο διαπραγματευόταν κοντά στα 60 δολάρια, στο τέλος του 2019».

UOB Kay Hian (Hong Kong) Ltd. – Steven Leung, διευθυντικό στέλεχος στο Χονγκ Κονγκ

Οι επενδυτές φοβούνται ότι η κατάσταση στο Ιράν θα επιδεινωθεί, αφού μπορεί να σημειωθούν αντίποινα μετά την αμερικανική επίθεση. Οι επενδυτές θα περιορίσουν το ρίσκο εν όψει του σαββατοκύριακου. Οι μετοχές σημείωσαν ανοδικό ράλι τον περασμένο μήνα, οπότε κάθε αρνητικό νέο αποτελεί αιτία για ρευστοποίηση κερδών».

Mizuho Bank Ltd. – Ken Cheung, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στο Χονγκ Κονγκ

«Η αντιστροφή της ψυχολογίας που προκαλεί το αυξημένο αίσθημα κινδύνου, θα διατηρήσει σε πίεση τις ασιατικές αγορές συναλλάγματος. Ο αμερικανικός δείκτης επίσης εμφανίζεται να αναζητά βηματισμό. Αυτοί οι παράγοντες είναι πιθανόν να προκαλέσουν ροές από ρευστοποιήσεις κερδών».

TD Securities – Mitul Kotecha, επικεφαλής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στη Σιγκαπούρη

«Η διάθεση για ρίσκο έχει μειωθεί, όπως αποτυπώνεται στην αδυναμία των νομισμάτων, κυρίως της συγκεκριμένης περιοχής. Πολλά τώρα εξαρτώνται από το αν θα υπάρξουν αντίποινα. Βραχυπρόθεσμα, οι απώλειες σε περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου είναι πιθανό να περιοριστούν».

Credit Agricole – David Forrester, επικεφαλής στρατηγικής συναλλαγματικών ισοτιμιών στο Χονγκ Κονγκ

«Το γιεν μπορεί να αυξηθεί μέχρι τα 106 ανά δολάριο ως το τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους. Η αγορά αποτιμά τους κινδύνους μιας ενδεχόμενης αντίδρασης του Ιράν στις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ, η οποία ωθεί προς τα πάνω τις τιμές του χρυσού και του πετρελαίου καθώς και το γιεν. Στην αγορά υπήρξαν πολλά καλά νέα όσον αφορά την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ- Κίνας και την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ. Τα δεδομένα για τη βιομηχανία που θα ανακοινωθούν σήμερα στις ΗΠΑ θα είναι καθοριστικά για το εάν η ισοτιμία δολαρίου – γιεν μπορεί να σπάσει το εύρος συναλλαγών μέσα στο οποίο κινείται το τελευταίο δίμηνο».

Exit mobile version