Οι εσωτερικές διαμάχες μεταξύ ορισμένων από τα μεγαλύτερα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης έχουν προκαλέσει αναταραχή στην προεκλογική τους εκστρατεία, απειλώντας να επηρεάσουν σημαντικά μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία που υποτίθεται ότι θα έφερνε μεγάλα κέρδη στις υπερσυντηρητικές ομάδες.

Η Μαρίν Λεπέν δήλωσε την Τετάρτη ότι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της θα σπάσει τους δεσμούς με το γερμανικό AfD, αφού ο υποψήφιος του κόμματος δήλωσε ότι «δεν ήταν όλα τα μέλη των γερμανικών SS εγκληματίες».

Η ρήξη της τελευταίας στιγμής υπογραμμίζει ένα από τα παραδοσιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτά τα κόμματα – το γεγονός ότι δεν αποτελούν ένα συνεκτικό πολιτικό μπλοκ και οι πολλές διαφορές τους μπορεί να υπερτερούν των κοινών τους σημείων. Αυτό καθιστά ακόμη λιγότερο πιθανό ότι μια δεξιά ομάδα θα μπορέσει να βγει από τις Ευρωεκλογές της 6ης-9ης Ιουνίου με αρκετές έδρες για να προωθήσει μια συντηρητική ατζέντα.

Η πανευρωπαϊκή συμμαχία «Ταυτότητα και Δημοκρατία», η οποία συμπεριλαμβάνει το AfD και τον Εθνικό Συναγερμό, προβλέπεται να κερδίσει το 11,2% των ψήφων τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων της Europe Elects. Αυτό θα έδινε στο ευρωσκεπτικιστικό μπλοκ 84 έδρες, από 59 στις προηγούμενες εκλογές.

Πάραυτα, η πρόβλεψη αυτή είναι χαμηλότερη από τον Δεκέμβριο, όταν φαινόταν ότι θα κέρδιζε 93. Παράλληλα, το πρόσφατο ατόπημα του AfD δεν ήταν το πρώτο του.

Ο Mαξιμίλιαν Κρα, ο επικεφαλής υποψήφιος του AfD στις ευρωεκλογές, προχώρησε την περασμένη εβδομάδα τα σχόλιά του για τα ναζιστικά SS, ενώ είχε ήδη βρεθεί υπό πίεση μετά την κράτηση του βοηθού του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα ως υπόπτου για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας. Πριν από λίγες ημέρες, ο Κρα παραιτήθηκε από την επιτροπή ηγεσίας του κόμματος και δήλωσε ότι θα σταματήσει την προεκλογική του εκστρατεία.

Οι ακροδεξιές ομάδες ήλπιζαν να μπορέσουν να σχηματίσουν ένα αρκετά μεγάλο πολιτικό γκρουπ μετά τις ευρωεκλογές του επόμενου μήνα, ώστε να μπορέσουν να αμβλύνουν τους φιλόδοξους κανονισμούς για το κλίμα και να προτείνουν αυστηρότερα μέτρα για τη μετανάστευση.

Η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του κοινοβουλίου της Ε.Ε. – δη το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα – συγκεντρώνει ποσοστό 23%, ή 183 έδρες. Το κεντροαριστερό S&D αναμένεται να κερδίσει 140 έδρες, ενώ η κεντρώα-φιλελεύθερη ομάδα Renew αναμένεται να λάβει 86 έδρες. Αυτό θα δώσει άνετα στα τρία κόμματα την απόλυτη πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο, επιτρέποντάς τους να εμποδίσουν προτάσεις από την ακροδεξιά.

Ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν, Λουί Αλιό, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το κόμμα του «δεν μοιράζεται το ίδιο όραμα» με το AfD και ότι η τρέχουσα σύνθεση των συνασπισμών είναι απίθανο να διατηρηθεί και μετά τις εκλογές.

«Αυτό σίγουρα αποτελεί πρόβλημα για την ακροδεξιά, καθώς καταδεικνύει την έκταση στην οποία θα μπορούσε να φτάσει ο εξτρεμισμός ορισμένων τμημάτων του AfD», δήλωσε σε συνέντευξή της ο Σιμόνε Ταλιαπέτρα, ανώτερος ερευνητής του Bruegel think tank. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επίσης χρησιμεύσει για να διχάσει την ακροδεξιά, με πολλά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του AfD και του κόμματος Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, να προχωρούν σε φιλορωσικά «ανοίγματα». Άλλα κόμματα, όπως η Λεπέν και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, έχουν υποστηρίξει την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το ρήγμα στην ακροδεξιά θα μπορούσε επίσης να εξυπηρετήσει ορισμένα εγχώρια πολιτικά συμφέροντα, καθώς η Λεπέν στρέφει το βλέμμα της στις εκλογές της Γαλλίας το 2027, όταν ο Εμανουέλ Μακρόν δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος λόγω των συνταγματικών ορίων θητείας. Το κόμμα της καταγράφει σήμερα διψήφια διαφορά έναντι του αντιπάλου του στις δημοσκοπήσεις.

Διαβάστε ακόμη