Περιορισμένη παραμένει, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της MLIV Pulse, η αισιοδοξία πολλών επενδυτών για τις αμερικανικές αγορές, δεδομένης της ανησυχίας πως τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα εταιρικά κέρδη θα οδηγήσουν σε μείωση των δεικτών.

Περίπου το 70% των 383 ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της MLIV Pulse υποστηρίζαν πως η αγορά δεν έχει επιτύχει ακόμα το ναδίρ της, ενώ το 35% των ερωτηθέντων τόνισαν πως το χαμηλό αυτό θα επιτευχθεί τα μέσα του 2023.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος του 4,50%-4,75% σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις, με τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ να αναφέρει ότι η Fed  παραμένει «σθεναρά προσηλωμένη» στη μείωση του πληθωρισμού.

Το ράλι

Οι απαντήσεις αυτές υποδεικνύουν τις αμφιβολίες των επενδυτών όσον αφορά την αναπτυξιακή προοπτική των αγορών έπειτα από το δύσκολο περσινό έτος, δεδομένων και των επικαιροποιημένων ασθενέστερων στοιχείων εταιρικής κερδοφορίας.

Σύμφωνα με τον Chief Investment Officer της RDM Financial Group, Μάικλ Σέλντον, «υπάρχει αυξημένη απαισιοδοξία και αβεβαιότητα αυτή τη στιγμή, η οποία είναι δικαιολογημένη. Πρόκειται για μία δύσκολη χρονική στιγμή αφού το ράλι των τελευταίων εβδομάδων δεν είναι κάτι το οποίο ακολουθεί το πλάνο της Fed η οποία προσπαθεί να επιβραδύνει την οικονομία και να περιορίσει τον πληθωρισμό».

Ο δείκτης S&P 500 Index έχει καταγράψει αύξηση της τάξης του 6% το 2023, δεδομένων των στοιχείων τα οποία υποδεικνύουν μείωση του πληθωρισμού και περιορισμό της ανάπτυξης και τα οποία οδήγησαν τη Fed σε χαλάρωση του προγράμματος σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής. Παρ’ όλα αυτά, η επιθετική αύξηση των επιτοκίων και το σπιράλ μισθών-πληθωρισμού έχουν περιορίσει την κερδοφορία των εταιρειών.

Περίπου το 90% των ερωτηθέντων αναμένουν πως ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να καταγράφει πτώση το 2023 αλλά θα παραμείνει πολύ παραπάνω από τον στόχο του 2% της Fed. Αυτό αυξάνει τις αμφιβολίες των αναλυτών όσον αφορά τη διάρκεια του πληθωρισμού αυτού καθαυτού και δυσκολεύει τις επενδύσεις.

Οι αισιόδοξοι επενδυτές (bulls) αποτελούν τη μειοψηφία στο 18% των ερωτηθέντων. Πάνω από το 50% των ερωτηθέντων τόνισαν πως θα κρατήσουν το επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο αμετάβλητο, ενώ 27% υπογράμμισαν πως θα περιορίσουν την έκθεσή τους.

Ανάπτυξη

Το γενικότερο ερώτημα αφορά την ανάπτυξη. Η οικονομία των ΗΠΑ υποδεικνύει σημάδια περιορισμένης επιβράδυνσης στα οποία θα βασιστεί γενικά η Fed για τη μείωση του πληθωρισμού χωρίς την πρόκληση ύφεσης.

«Πρόκειται για την πιο αναμενόμενη ύφεση στα χρονικά των ΗΠΑ, εάν αυτή λάβει χώρα», υπογράμμισε ο Σέλντον, προσθέτοντας πως «η αγορά έχει πιθανά επιτύχει ναδίρ αλλά ενδέχεται να υπάρξει περαιτέρω μείωση εάν τα εταιρικά κέρδη επηρεάσουν τις αγορές το β’ τρίμηνο του έτους».

Όσο για τους επενδυτές στην αγορά ομολόγων, αναμένουν πως η κατάσταση θα παραμείνει δύσκολη και η Fed θα οδηγηθεί σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής.

Σημειωτέον πως, βάσει των επιπέδων των swaps, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα «πατήσει φρένο» στην αύξηση των επιτοκίων της κοντά στο 5% μέχρι τα μέσα του 2023 κάτι που προϋποθέτει, όμως, μείωση του πληθωρισμού σε σημείο που η FOMC θα έχει την ικανότητα να αλλάξει ρότα.

Σύμφωνα με τον Σαμ Στόβαλ, Chief Investment Strategist της CFRA, «βάσει των ιστορικών δεδομένων, εννέα μήνες μετά την τελευταία αύξηση των επιτοκίων της, η Fed προχωρά σε μείωσή τους».

Η άποψη αυτή του Στόβαλ είναι διαμετρικά αντίθετη με τους ισχυρισμούς των στελεχών της Fed οι οποίοι τόνιζαν πολλάκις τονίσει πως θα αύξαναν τα επιτόκιά τους πέραν του 5% φέτος και δεν θα προχωρούσαν σε μειώσεις. 

Πάνω από το ήμισυ των ερωτηθέντων συμφωνούν με την άποψη του Chief Investment Officer (CIO) της DoubleLine Capital LP, Τζέφρι Γκούντλαχ, πως οι αγορές ομολόγων είναι αυτές οι οποίες αποτελούν την καλύτερη ένδειξη όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις της Fed παρά οι δηλώσεις των ίδιων των κεντρικών τραπεζιτών.

Το προφανές ρίσκο είναι πως οι αγορές αυτές μπορεί να «λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο» και να ελπίζουν για ανάκαμψη μετά από ένα εξαιρετικά δύσκολο και επώδυνο 2022.

Αρκετοί επενδυτές πάντως προειδοποιούν για τις επιπτώσεις των επενδύσεων που αγνοούν τις δηλώσεις των στελεχών της Fed, ιδιαίτερα δεδομένων των θετικών μακροοικονομικών δεδομένων της αμερικανικής αγοράς εργασίας η οποία παραμένει σταθερή ενάντια στην αύξηση των επιτοκίων και την πληθωριστική πίεση.

Οι αγορές ωστόσο δεν φαίνεται πως λαμβάνουν υπόψη τον κίνδυνο δημιουργίας προβλημάτων από την ασυμφωνία όσον αφορά το πλαφόν του αμερικανικού δημοσίου χρέους.

Διαβάστε ακόμη:

Το παρασύνθημα για τον Ανδρουλάκη, ένα γεύμα που… δεν έγινε, η Lamda και οι αθλητές του Ελληνικού, η παρέλαση του Βόλου και το καζίνο της Κρήτης 

Οικογένεια Μαμιδάκη: Νέο «χτύπημα» με πλειστηριασμό για ακίνητο στην Αθήνα 

Οι λόγοι που κάνουν το Κουκάκι μία από τις πιο cool γειτονιές του κόσμου