Δύο δεκαετίες έχουν περάσει από τη στιγμή που τα πρώτα, «φρέσκα» ευρώ βγήκαν από τα τυπογραφεία και τα νομισματοκοπεία και κυκλοφόρησαν στα νοικοκυριά της Ευρώπης. Παρ’ όλα αυτά, παλιά νομίσματα αξίας δισεκατομμυρίων βρίσκονται ακόμα «κρυμμένα» στα στρώματα των Ευρωπαίων πολιτών. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, υπολογίζεται πως οι κεντρικές τράπεζες των χωρών τις Ευρωζώνης θα μπορούσαν να κληθούν να εξαργυρώσουν παλιά νομίσματα αξίας 8,5 δισ ευρώ αλλά το ποσό το οποίο θα ανταλλαχθεί, και ο λόγος για τον οποίο δεν έχει γίνει η ανταλλαγή ακόμα, παραμένουν άγνωστοι. Οι Ευρωπαίοι είτε έχουν… ξεχάσει τα λεφτά κάτω από το στρώμα είτε τα κρατούν για ενθύμιο μιας παλιάς εποχής. 

Το μεγαλύτερο ποσοστό παλαιών νομισμάτων βρίσκεται στη Γερμανία, όπου τα μετρητά συνεχίζουν να κυριαρχούν στην αγορά. Σημειωτέον πως η Bundesbank δεν έχει θέσει προθεσμία εξαργύρωσης των παλαιών Deutschmarks. 

Αρκετές είναι οι χώρες οι οποίες δεν ακολουθούν τη γερμανική στρατηγική. Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα έχουν σταματήσει το πρόγραμμα εξαργύρωσης, ενώ η Πορτογαλία θα σταματήσει να ανταλλάσσει χαρτονομίσματα escudο το Φεβρουάριο.

Τα ευρώ πρωτοκυκλοφόρησαν στην αγορά την 1η Ιανουαρίου του 2022, τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση του πλάνου δημιουργίας του νομίσματος. Η ΕΚΤ έχει πλάνα για τον εκσυγχρονισμό των χαρτονομισμάτων μέχρι το 2024 ενώ η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να λανσάρει το πρώτο ψηφιακό ευρώ μέσα στην τρέχουσα δεκαετία. 

Διαβάστε ακόμη:

Κίνα: Για ποιον λόγο χρειάζεται τα σιτηρά όλου του πλανήτη

«Έκρηξη» πλούτου: Πάνω από 1.000 super yachts υπό κατασκευή για τους μεγιστάνες του πλανήτη

Παράταση έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 στην υποβολή δηλώσεων για αναδρομικά και άλλα εισοδήματα