Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να υποστηρίζει ότι «δεν εξαρτάται από τις κινήσεις της Fed», αλλά πιθανότατα ακολουθεί το ίδιο «τροπάριο» με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, είτε το θέλει είτε όχι.

Η ΕΚΤ εμμένει στα σχέδιά της να μειώσει τα επιτόκια πιθανότατα στην επόμενη συνεδρίασή της τον Ιούνιο, υπό την προϋπόθεση της συνεχιζόμενης πτώσης του πληθωρισμού στις χώρες της Ευρωζώνης.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την αύξηση των τιμών στις ΗΠΑ, η οποία ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών για τρεις συνεχόμενους μήνες και τώρα αναμένεται να καθυστερήσει την πρώτη μείωση των επιτοκίων της Fed μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υπογράμμισε την Πέμπτη πως «βασίζει τις κινήσεις της στα δεδομένα και όχι τη Fed». Παρ’ όλα αυτά, αναλυτές και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δήλωσαν ότι ο υψηλός πληθωρισμός και τα επιτόκια των ΗΠΑ είναι βέβαιο ότι θα έχουν αντίκτυπο στα σχέδια της ΕΚΤ δεδομένης της πορείας των χρηματοπιστωτικών αγορών και του εμπορίου.

«Ενώ συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ πρώτη θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκιά της φέτος, το τί μέλλει γενέσθαι πέραν αυτού θα εξακολουθήσει να υπαγορεύεται από τη δράση της Fed», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής μακροοικονομικών θεμάτων της Fidelity International, Μαξ Στάντον.

Σε μια ένδειξη του πόσο στενά συνδεδεμένες είναι οι κεντρικές τράπεζες επί του παρόντος, η Riksbank της Σουηδίας δήλωσε την Πέμπτη ότι η κύρια απειλή για μια μείωση των επιτοκίων τον Μάιο θα προέλθει από την αναβολή των κύκλων χαλάρωσης της Fed και της ΕΚΤ.

Πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ εξακολουθούν να αναμένουν μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, αλλά ορισμένοι πιστεύουν ότι η πιθανότητα παύσης του κύκλου χαλάρωσης στην επόμενη συνεδρίασή τους αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, δεδομένου του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Υποστηρίζουν ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης θα μπορούσε να μην προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στα μέσα του καλοκαιριού μέχρι να νιώσει άνετα με την πορεία του κόστους δανεισμού των ΗΠΑ.

Συναλλαγματική ισοτιμία

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα χαμηλότερα επιτόκια στην Ευρωζώνη σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν βέβαιο ότι θα συμπίεζαν τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, αυξάνοντας μηχανικά την τιμή ορισμένων αγαθών που τιμολογούνται σε δολάρια ΗΠΑ, όπως το πετρέλαιο.

Αυτό έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει, με το ευρώ να υποχωρεί κατά 1,3% έναντι του αμερικανικού δολαρίου μετά τη δημοσιοποίηση των πληθωριστικών δεδομένων των ΗΠΑ την περασμένη Τετάρτη.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα καταλήξει σε μείωση των επιτοκίων πριν από τη Fed, αν και ο αριθμός των μειώσεων θα περιοριστεί κάπως από τη συναλλαγματική επίδραση του δολαρίου», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της Mirabaud Asset Management, Άντριου Λέικ.

Οι χρηματαγορές, πλέον, προβλέπουν τρεις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ έως τον Δεκέμβριο έναντι τεσσάρων πριν από λίγες εβδομάδες.

Επιπλέον, ο πληθωρισμός των ΗΠΑ «προηγείται» του πληθωρισμού της Ευρωζώνης κατά μερικούς μήνες σε αυτόν τον τελευταίο κύκλο, υποδεικνύοντας εκπληκτική ακρίβεια.

Αν και ο λόγος για τις αυξήσεις των τιμών μπορεί να ήταν διαφορετικός, αφού η ζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες παίζει πολύ ισχυρότερο ρόλο από ό,τι στη ζώνη του ευρώ, ορισμένοι εξακολουθούν να βλέπουν περιθώρια μετάδοσης των πληθωριστικών πιέσεων, δεδομένων των στενών οικονομικών και εμπορικών δεσμών των περιοχών.

«Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη από τη Fed», δήλωσε ο αναλυτής της Jefferies, Μόχιτ Κουμάρ, «αλλά η Fed εξαρτάται επίσης από τα δεδομένα. Αν τα μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ συνεχίσουν να είναι ισχυρά, αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο και στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά».

Ορισμένοι αναλυτές προειδοποίησαν ότι ο αντίκτυπος μπορεί να είναι πιο περίπλοκος. Οι αποδόσεις των ομολόγων της ίδιας της Ευρωζώνης είναι πιθανό να αυξηθούν παράλληλα με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ, συσφίγγοντας τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες και ίσως απαιτώντας από την ΕΚΤ να μειώσει ακόμη περισσότερο τα δικά της επιτόκια.

«Δεν είναι σαφές ότι το αποτέλεσμα θα ήταν μια χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών που θα μείωνε την όρεξη της ΕΚΤ για μειώσεις επιτοκίων», δήλωσε χαρακτηριστικά το ανώτερο στέλεχος της UniCredit, Μάρκο Βάλι.

Διαβάστε ακόμη

Martin Thelle: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αυξήσει 6% το ελληνικό ΑΕΠ (γραφήματα)

Νίκος Σταθόπουλος: Δεν υπάρχει ακόμα επίσημη προσφορά για τη Nova

Στουρνάρας στο Bloomberg για τα επιτόκια: Ήρθε η ώρα η ΕΚΤ να αποκλίνει από τη Fed

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ