Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη επικαλούμενο  την ισχυρότερη του αναμενόμενου ανάπτυξη των ΗΠΑ και τα μέτρα για τη δημοσιονομική στήριξη που λαμβάνει η Κίνα

Παράλληλα το Ταμείο στην τριμηνιαία έκθεσή του «World Economic Outlook» που δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη προειδοποίησε για τους καθοδικούς κινδύνους που προκαλούν οι πολεμικές συρράξεις και ο επίμονος πληθωρισμός.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ταμείου η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,1% το 2024, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη κατά 2,9% ενώ διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή του για το 2025 στο 3,2%.

Οι αυστηρότερες πολιτικές των κεντρικών τραπεζών για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και οι περικοπές των δημοσίων δαπανών είναι μεταξύ των λόγων για τους οποίους η ανάπτυξη αναμένεται να είναι πιο αργή από ό,τι τις δύο δεκαετίες πριν από την πανδημία, όταν διαμορφώνονταν κατά μέσο όρο 3,8%. Ωστόσο, δεδομένης της διαταραχής εξαιτίας του Covid-19 και των αυξήσεων των επιτοκίων που ακολούθησαν, το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν πάει πολύ χειρότερα.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Πιερ-Ολιβιέ Γκουρίνχας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του report δήλωσε πως «Η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να επιδεικνύει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και τώρα βρισκόμαστε στην τελική κάθοδο προς μια ήπια προσγείωση με τον πληθωρισμό να μειώνεται σταθερά και την ανάπτυξη να διατηρείται». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ο ρυθμός επέκτασης παραμένει αργός και μπορεί να υπάρχουν αναταράξεις μπροστά».

Μεταξύ των καθοδικών κινδύνων που επικαλείται το ΔΝΤ είναι η αστάθεια και οι ενδεχόμενες νέες αυξήσεις στις τιμές των εμπορευμάτων εξαιτίας των γεωπολιτικών κλυδωνισμών και των διαταραχών στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα (εξαιτίας για παράδειγμα των επιθέσεων από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα ή μια διευρυνόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή) ή το ενδεχόμενο ενός πιο επίμονου πληθωρισμού που θα ανάγκαζε τις κεντρικές τράπεζες για να διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ ακολουθούν την υπόθεση ότι οι τιμές των εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, θα μειωθούν φέτος και το επόμενο έτος και ότι τα επιτόκια θα μειωθούν στις μεγάλες οικονομίες. Οι οικονομολόγοι του Ταμείου εκτιμούν ότι η Fed, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας θα διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και στη συνέχεια θα προχωρήσουν στη σταδιακή μείωσή τους καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται.

Το ΔΝΤ ανέφερε ότι ο πληθωρισμός το τέταρτο τρίμηνο μειώθηκε περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν καθώς οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν και ότι αναμένει ότι η επιβράδυνση θα συνεχιστεί έως το 2025, μειώνοντας το παγκόσμιο ποσοστό του πληθωρισμού στο 4,4% από 6,8%. Ο αποπληθωρισμός αναμένεται να είναι ταχύτερος στις προηγμένες οικονομίες από ό,τι στις αναδυόμενες αγορές.

Το ταμείο επανέλαβε την προειδοποίησή του για κίνδυνο κατακερματισμού του παγκόσμιου εμπορίου σε ανταγωνιστικά μπλοκ, προβλέποντας ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου κατά 3,3% το 2024 και 3,6% το 2025, ποσοστά που υπολείπονται του ιστορικού μέσου όρου του 4,9%. Τα κράτη επέβαλαν περίπου 3.000 νέους εμπορικούς περιορισμούς πέρυσι, σχεδόν τρεις φορές περισσότεροςυ από το 2019, ανέφερε το Ταμείο.

‘Οσον αφορά τις κεντρικές τράπεζες, το ΔΝΤ αναφέρει στην έκθεσή του ότι η πρόκληση που αντιμετωπίζουν είναι να ομαλοποιηθεί η νομισματική πολιτική και «να επιτευχθεί μια ομαλή προσγείωση, κατά την οποία ούτε θα μειωθούν πρόωρα τα επιτόκια αλλά ούτε και θα καθυστερήσει η μείωσή τους».

Διαβάστε ακόμη

Piraeus Securities για τράπεζες: Νέες υψηλότερες τιμές στόχοι και εκτιμήσεις για το 2024-2025 (πίνακες)

Νέα επένδυση από τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ στην Τουρκία – Τα οφέλη

Μάχη κατά της ακρίβειας: Υπογράφηκαν οι υπουργικές αποφάσεις που εξειδικεύουν τα νέα μέτρα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ