Το προσωρινό ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της ρευστότητας της αγοράς, ωστόσο σημαντικές επιπτώσεις στη συναλλακτική δραστηριότητα δεν μπορούν να εντοπιστούν μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της European Securities and Markets Authority.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Bloomberg, η European Securities and Markets Authority θα δηλώσει σήμερα Δευτέρα ότι, ενώ τα αποτελέσματα του ανώτατου ορίου —που πρόκειται να ξεκινήσει από τις 15 Φεβρουαρίου— δεν μπορούν να απαριθμηθούν, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν. Είναι πιθανό ότι οι συναλλαγές θα μπορούσαν να κινηθούν εκτός αγοράς όταν τεθεί το ανώτατο όριο, όπως σημειώνεται.

«Είναι εξαιρετικά πιθανό ορισμένες από τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στο περιβάλλον συναλλαγών και εκκαθάρισης να εκτυλιχθούν και μόνο μόλις επίκειται η ενεργοποίηση του μηχανισμού ελέγχου των τιμών» τονίζεται. Έτσι η Αρχή θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το πλαφόν «θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές και απότομες αλλαγές στο ευρύτερο περιβάλλον της αγοράς, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εύρυθμη λειτουργία των αγορών και, τελικά, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Πρόκειται για μια επιχειρηματολογία η οποία, επί της ουσίας, απηχεί τις απόψεις της Γερμανίας και ορισμένων άλλων χωρών που την ακολουθούν…Για αυτό και χρειάστηκαν πολλές διαπραγματεύσεις κορυφής και συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων μέχρι να αποφασιστεί το πλαφόν, σε πρώτη φάση και στη συνέχεια να πέσει ο πήχης του που αρχικά τέθηκε σε εξωπραγματικά (υψηλά) επίπεδα.

Η ΕΕ συμφώνησε τον Δεκέμβριο να θέσει ένα προσωρινό ανώτατο όριο τιμών στις τιμές του φυσικού αερίου για να αποφευχθούν οι ακραίες διακυμάνσεις που παρατηρήθηκαν πέρυσι, αλλά υπάρχουν ανησυχίες ότι αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον εφοδιασμό του μπλοκ ή να διαταράξει τη λειτουργία της αγοράς, επισημαίνει το Bloomberg.

Ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (Agency for the Cooperation of Energy Regulators) πρόκειται επίσης να δημοσιεύσει σήμερα Δευτέρα την αρχική του αξιολόγηση για το πώς θα μπορούσαν να επηρεαστούν οι ροές φυσικού αερίου στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο ανώτατο όριο απαιτεί πολλούς παράγοντες ενεργοποίησης για να τεθεί σε ισχύ. Μεταξύ αυτών ότι οι τιμές αναφοράς για το φυσικό αέριο στο TTF στην Ολλανδία πρέπει να είναι πάνω από 180 ευρώ ( $196) ανά μεγαβατώρα και ότι πρέπει επίσης να είναι τουλάχιστον 35 ευρώ υψηλότερες από τις παγκόσμιες τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Διαβάστε ακόμη:

Στιβ Τζικάκης (Sitecore): «Επιλέξαμε την Ελλάδα γιατί έχει να δώσει πάρα πολλά»

The Social Kolonaki Athens Hotel: Η μεταμόρφωση ενός «ασφαλιστικού» ακινήτου στο Κολωνάκι (pics)

Στην τελική ευθεία οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος 2023