H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει περάσει στο επόμενο βήμα του πρότζεκτ της για το ψηφιακό ευρώ, προετοιμάζοντας το έδαφος για το λανσάρισμά του τα ερχόμενα χρόνια.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έδωσε το «πράσινο φως» για την προκαταρκτική φάση του ψηφιακού ευρώ η οποία θα διαρκέσει για δύο περίπου χρόνια. Κατά τη διάρκεια της διετίας αυτής, η ΕΚΤ θα ολοκληρώσει το ρυθμιστικό της πλαίσιο και θα επιλέξει παρόχους για τη δημιουργία της πλατφόρμας και των αναγκαίων υποδομών.

«Πρέπει να προετοιμάσουμε το νόμισμά μας για το μέλλον», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας πως «έχουμε βλέψεις για ένα ψηφιακό ευρώ το οποίο αποτελεί την ψηφιακή μορφή χρημάτων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάθε είδους ψηφιακές συναλλαγές, χωρίς επιπλέον χρέωση και με απόλυτη ασφάλεια. Το ψηφιακό ευρώ θα συνυπάρχει παράλληλα με τα μετρητά τα οποία θα είναι πάντοτε διαθέσιμα για όσους τα χρειάζονται».

Η ΕΚΤ δεν είναι η μόνη η οποία προχωρά με τέτοια πλάνα, δεδομένου του ότι πολλές κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο μελετούν την δημιουργία μίας ψηφιακής εναλλακτικής στα μετρητά και τα νομίσματα. Πολλές από τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες μελετούν την ιδέα αυτή. Πάνω από το 50% των ερωτηθέντων κεντρικών τραπεζών βάσει έρευνας της Bank for International Settlements μελετούν πιλοτικό πρόγραμμα ή έχουν προγραμματισμένο πλάνο.

Η ΕΚΤ ξεκίνησε το πρότζεκτ της το 2021 και έχει μελετήσει πολλές μορφές των ψηφιακών νομισμάτων. Αν και υπάρχει ακόμα αρκετός σκεπτικισμός όσον αφορά το ψηφιακό ευρώ, οι υπεύθυνοι φαίνεται πως συνεχίζουν ακάθεκτοι. Μιλούν για πλεονεκτήματα όπως η μαζική αποδοχή πληρωμών και στις 20 χώρες, χωρίς την αβεβαιότητα η οποία έχει πλήξει σημαντικά τον τομέα των κρυπτονομισμάτων.

Παράλληλα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εργάζεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία σχεδιάζει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο θα παρέχει την νομική βάση και θα ελέγχει τα κύρια στοιχεία της λειτουργίας του ψηφιακού νομίσματος, αφήνοντας το λανσάρισμά του στην κεντρική τράπεζα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, υπάρχουν αμφιβολίες για το όλο θέμα. Αρκετοί ευρωβουλευτές πρόσφατα πρότειναν καθυστέρηση της απόφασης για την μετάβαση στην επόμενη φάση, υποστηρίζοντας πως «το κέρδος για το ευρύ κοινό δεν είναι κάτι το ξεκάθαρο» ενώ υπογράμμισαν πως η εφαρμογή του ψηφιακού ευρώ είναι και αυτή αβέβαιη.

Ο υπεύθυνος του πρότζεκτ, Φάμπιο Πανέτα, απάντησε υποστηρίζοντας πως τα επόμενα βήματα αυτά απλά αποτελούν περαιτέρω προετοιμασία και όχι τελική απόφαση για το λανσάρισμα του ψηφιακού ευρώ.

Οι προτιμήσεις όσον αφορά τη χρήση χαρτονομισμάτων διαφέρουν από χώρα σε χώρα της Ευρωζώνης, με τους Γερμανούς καταναλωτές να προτιμούν τη χρήση μετρητών και νομισμάτων. Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ, υπεραμύνθηκε του προγράμματος σε πρόσφατη συνέντευξή του και υπογράμμισε πως εκτιμά πως το ψηφιακό νόμισμα θα λανσαριστεί σε «περίπου 5 χρόνια». 

Διαβάστε ακόμη

Φορέας Ακινήτων: 4 αλλαγές – δέλεαρ για την προσέλκυση επενδυτών – Το νέο χρονοδιάγραμμα

Citi: H Ελλάδα θα πάρει την επενδυτική βαθμίδα την Παρασκευή από τον οίκο S&P

Νέος «βασιλιάς» στις ευρωπαϊκές αγορές – Ποιο χρηματιστήριο πήρε τα σκήπτρα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ