Τέσσερις αλλαγές που φιλοδοξεί ότι θα λειτουργήσουν ως δέλεαρ για τους επενδυτές, το ενδιαφέρον των οποίων είχε ατονήσει το τελευταίο διάστημα, «ρίχνει» η κυβέρνηση στη συζήτηση γύρω από τη λειτουργία του Φορέα που θα αποκτά τα ακίνητα των ευάλωτων δανειοληπτών, στο πλαίσιο του πτωχευτικού Νόμου.

Ειδικότερα, μετά το πέρας του ανταγωνιστικού διαλόγου, στον οποίο εντέλει προσήλθαν τέσσερα από τα έξι funds που είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον, το οικονομικό επιτελείο, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα, αποφάσισε να ενσωματώσει στο νέο νομοσχέδιο κάποιες τροποποιήσεις και συγκεκριμένα:

1) Την έκπτωση 30% επί της εμπορικής αξίας του ακινήτου ή της τιμής πρώτης προσφοράς, στην οποία ο Φορέας θα αποκτά τα ακίνητα. Από την έκπτωση αυτή θα μπορεί στο μέλλον να επωφεληθεί και ο οφειλέτης, αφού εξίσου μειωμένη θα είναι και η τιμή επαναγοράς οποιαδήποτε στιγμή εντός της 12ετίας. «Οι πλειστηριασμοί σήμερα κρίνονται άγονοι σε ποσοστό 75%, ενώ κατακυρώνονται μετά από τρεις διαδοχικές φορές που σημαίνει αυτόματη αναπροσαρμογή της τιμής», σχολίασε χαρακτηριστικά η γενική γραμματέας χρηματοπιστωτικού τομέα, κυρία Θεώνη Αλαμπάση.

2) Την εξομοίωση της φορολόγησης του Φορέα με το καθεστώς που ισχύει στις εταιρείες, οι οποίες επενδύουν και διαχειρίζονται ακίνητα που παράγουν εισόδημα (REICs). Αξίζει να αναφερθεί πως οι επονομαζόμενες και ΑΕΕΑΠ έχουν ένα από τα πλέον ευνοϊκά καθεστώτα φορολόγησης, αφού απαλλάσσονται παντός φόρου, ειδικού τέλους, τέλους χαρτοσήμου, εισφοράς, δικαιώματος ή όποιας άλλη επιβάρυνσης υπέρ του Δημοσίου και γενικά τρίτων (εξαιρουμένου του φόρου εισοδήματος για την υπεραξία που προκύπτει κατά την εισφορά ακινήτων και μεταβίβασης). Ουσιαστικά, ο φόρος που καταβάλλεται ετησίως υπολογίζεται στο 10% του επιτοκίου παρέμβασης της ΕΚΤ συν μία μονάδα.

3) Τη θέσπιση της υποχρέωσης εκ μέρους του οφειλέτη της πρόσβασης του εμπειρογνώμονα στην κατοικία, προκειμένου να καταγράψει την πραγματική κατάσταση και αξία του ακινήτου. Σε περίπτωση δε, που διαπιστωθούν παραβάσεις που οδηγούν σε πλήρη αδυναμία νομιμοποίησης λόγω του θεσμικού πλαισίου, θα απαλλάσσεται ο Φορέας από την υποχρέωση αγοράς.

4) Την άρση της υποχρέωσης του οφειλέτη να πληρώσει τα μισθώματα των 12 ετών σε περίπτωση που ασκήσει νωρίτερα το δικαίωμα επαναγοράς.

Η πρώτη αντίδραση των επενδυτών

Με σκεπτικισμό υποδέχθηκαν πηγές της αγοράς τις τροποποιήσεις για τον Φορέα, υπενθυμίζοντας πως η βασική ένσταση των επενδυτών είχε να κάνει με τη χρηματοδότηση του Φορέα αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια.

Όπως, ωστόσο, ξεκαθάρισε χθες, Τετάρτη, ο αρμόδιος υπουργός, κ. Κωστής Χατζηδάκης, δεν τίθεται θέμα εγγυήσεων από πλευράς του Δημοσίου, δεδομένων και των ασφυκτικών δημοσιονομικών περιθωρίων. «Ελλείψει ενδιαφέροντος η κυβέρνηση ενδεχομένως να επανεξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής του Δημοσίου, στα πρότυπα της Κύπρου ή έστω με ένα ημι-κρατικό μοντέλο», σχολιάζουν οι παραπάνω πηγές. Αξίζει να αναφερθεί πως, σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις, τα «ευάλωτα» ακίνητα που θα μπορούσαν να εισφερθούν στον Φορέα κυμαίνονται μεταξύ 30.000 – 50.000, με τη μέση αξίας επαναγοράς να υπολογίζεται στις 70.000 ευρώ και το κόστος για το Δημόσιο να μην ξεπερνά τα τέσσερα δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η λειτουργία του Φορέα μετατίθεται χρονικά για το γ’ τρίμηνο του 2023, γεγονός που σημαίνει ότι εξίσου θα παραταθεί και το ενδιάμεσο πρόγραμμα επιδότησης, ύψους από 70 ευρώ έως 210 ευρώ. Οι επιδόσεις του επίμαχου προγράμματος, ωστόσο, παραμένουν χαμηλές, αφού μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί μόλις… 134 άτομα, απολαμβάνοντας, ταυτόχρονα και προστασία από τυχόν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.

Διαβάστε ακόμη

Citi: H Ελλάδα θα πάρει την επενδυτική βαθμίδα την Παρασκευή από τον οίκο S&P

Νέος «βασιλιάς» στις ευρωπαϊκές αγορές – Ποιο χρηματιστήριο πήρε τα σκήπτρα

Με 15ετία σε τρεις μήνες η έκδοση της επικουρικής σύνταξης και για το δημόσιο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ