Η Citi προβλέπει ότι η Ελλάδα θα λάβει την επενδυτική βαθμίδα την Παρασκευή από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P). Σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi, αναμένεται ότι η S&P θα αυξήσει την αξιολόγηση της Ελλάδας από ΒΒ+ σε ΒΒΒ-, λαμβάνοντας υπόψη ότι η τρέχουσα αξιολόγηση είναι ΒΒ+ με θετική προοπτική. Αυτό θα σημάνει την επιστροφή της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από έναν από τους τρεις κορυφαίους οίκους αξιολόγησης.

Η Citi επίσης επισημαίνει ότι διατηρεί εποικοδομητική προσέγγιση για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα λόγω της τρέχουσας πορείας του ΑΕΠ και της προληπτικής δημοσιονομικής πολιτικής. Αν η πρόβλεψή τους επαληθευτεί, αυτό θα αποτελέσει την πρώτη αξιολόγηση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης, με την προοπτική για μία ακόμη αναβάθμιση από άλλους οίκους στο μέλλον.

Αντίθετα, η Citi είναι επιφυλακτική για τα ιταλικά και γαλλικά ομόλογα λόγω των μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους για το 2024. Προβλέπουν ότι αυτό δεν θα είναι συμβατό με μια μείωση του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ. Οι αξιολογήσεις τους ενδέχεται να παραμείνουν αμετάβλητες, αλλά οι προοπτικές τους ενδέχεται να αλλάξουν. Συνολικά, αυτή η κατάσταση επηρεάζει τη σχέση κινδύνου και απόδοσης για τα ομόλογα, καθώς είναι σημαντικός ο προβληματισμός για τις αξιολογήσεις και τις προοπτικές των χωρών.

«Για την Ελλάδα, με θετική αξιολόγηση ΒΒ+, οι δημοσιευμένες προβλέψεις μας εκτιμούν την αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα από την S&P σε επενδυτική βαθμίδα (investment grade) βραχυπρόθεσμα, δεδομένης της τρέχουσας πορείας του ΑΕΠ και της προληπτικής δημοσιονομικής πολιτικής, η οποία είναι πιθανό να διατηρηθεί μετά τις πρόσφατες εκλογές.  Εάν συμβεί αυτή την εβδομάδα, θα είναι η πρώτη αξιολόγηση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης και στη συνέχεια θα απαιτηθεί μόνο μία ακόμη αναβάθμιση, είτε από τον οίκο της Fitch, είτε από τον οίκο της Moody’s για να καταστούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα επιλέξιμα για ορισμένους σημαντικούς δείκτες ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας από τους διαχειριστές κεφαλαίων. Αυτό μας κρατά σχετικά εποικοδομητικούς για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε σχέση με τον κίνδυνο (beta) των ομολόγων», επισημαίνει η Citi.

Διαβάστε ακόμη

Τα γαμοπίλαφα της Νέας Υόρκης, ο λάκων υπουργός και τα χτυποκάρδια των servicers, το «beef» του Μαξίμου για το ΤΧΣ και ο Βακάκης στα κεραμίδια

Το πλάνο ανάπτυξης της Jumbo εν μέσω αναταράξεων και τα μελλοντικά μερίσματα

Θ. Καρυπίδης: Νέος πλειστηριασμός για τα… απόνερα από το «κανόνι» των «Super Market Καρυπίδη» (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ