Τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπου 20 τράπεζες κρούει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποιώντας ότι θα επιβάλει πρόστιμα εάν δεν αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις στη διαχείριση της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Σε επιστολές που εστάλησαν τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, η ΕΚΤ έδωσε στις τράπεζες μεμονωμένες προθεσμίες, όπως το τέλος Μαρτίου, για να διορθώσουν τα ζητήματα που εντόπισαν, δήλωσαν οι άνθρωποι, ζητώντας να μην κατονομαστούν συζητώντας ιδιωτικές διαβουλεύσεις. Οι λεγόμενες χρηματικές ποινές σηματοδοτούν μια κλιμάκωση καθώς η υπομονή της ΕΚΤ με τους καθυστερημένους εξαντλείται, είπαν.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΚΤ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι τράπεζες δεν κάνουν αρκετά για να προετοιμαστούν για τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων στις αξίες των περιουσιακών στοιχείων ή για τον κίνδυνο να κλείσουν οι πελάτες με μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα. Σε συνέντευξή του στο Bloomberg τον Σεπτέμβριο, ο κορυφαίος αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας για την εποπτεία δήλωσε ότι οι κυρώσεις γίνονται όλο και περισσότερο προτιμώμενο εργαλείο για την επιβολή της συμμόρφωσης σε ορισμένους τομείς, αναφερόμενος σε τέτοια μέτρα ως «σφυρί» που θα «πέσει» στις τράπεζες.

Τα πρόστιμα που απειλεί τώρα η ΕΚΤ θα συσσωρεύονται καθημερινά και μπορεί να ανέρχονται στο 5% των ημερήσιων μέσων εσόδων τους. Για μια τράπεζα με ετήσια έσοδα 10 δισ. ευρώ (10,9 δισ. δολάρια), για παράδειγμα, αυτό θα σήμαινε καθημερινά πρόστιμα ύψους έως και 1,4 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για το τελευταίο σημάδι ότι οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντείνουν τις πιέσεις προς τον χρηματοπιστωτικό κλάδο προκειμένου να βελτιώσουν τον χειρισμό των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διακυβερνητικών κινδύνων. Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών δήλωσε ότι αναθεωρεί το πλαίσιο που καθορίζει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις του κλάδου, ώστε να ενσωματώσει καλύτερα την ESG.
Η ΕΚΤ, η οποία εκτός από τον καθορισμό των επιτοκίων είναι επίσης υπεύθυνη για την εποπτεία των τραπεζών στη ζώνη του ευρώ, έχει στη διάθεσή της μια σειρά από μοχλούς. Σε αυτούς περιλαμβάνονται εξουσίες επιβολής που μπορούν να συνεχιστούν έως και έξι μήνες, εάν μια τράπεζα δεν αντιμετωπίσει κατάλληλα την αρχική παράβαση, σύμφωνα με τον ιστότοπό της.

Η σοβαρότητα των ελλείψεων που παρατηρεί η ΕΚΤ ποικίλλει από τράπεζα σε τράπεζα και είναι απίθανο να πληγούν όλες από κυρώσεις, ανέφεραν οι άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Η ΕΚΤ εποπτεύει άμεσα τις 109 πιο συστημικά σημαντικές τράπεζες στην Ευρώπη και οι εθνικές αρχές αναλαμβάνουν την καθημερινή εποπτεία των μικρότερων δανειστών.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Φρανκ Έλντερσον δήλωσε σε ομιλία του αυτόν τον μήνα ότι «ορισμένες τράπεζες δεν έχουν εκπληρώσει» την ενδιάμεση προθεσμία που είχε οριστεί για τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: «Σήκωσαν» κεφάλαια €3 δισ. από τις αγορές – Οι 4+2 εκδόσεις το 2023 και τα επόμενα σχέδια

Χατζηδάκης: Tο φορολογικό νομοσχέδιο δεν είναι οι πλάκες του Μωυσή (vid)

H αναγέννηση του Μινιόν: Φωταγωγήθηκε το κτήριο – Τι συμβολίζουν τα τρία χρώματα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ