Οι ξένες τράπεζες έχουν αναδειχθεί ως οι μεγαλύτεροι επενδυτές στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ινδίας τις τελευταίες εβδομάδες, αφού προσελκύονται από τις οικονομικές προοπτικές της χώρας και τη σταθερότητα του νομίσματός της.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν αγοράσει περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια ρουπίες (6 δισεκατομμύρια δολάρια) χρέους από την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Clearing Corp. of India. Αυτό υπερβαίνει κατά πολύ τις καθαρές εισροές περίπου 200 δισεκατομμυρίων ρουπιών σε ομόλογα που είναι επιλέξιμα για τον δείκτη κατά την περίοδο αυτή και υποδηλώνει ότι οι παγκόσμιες τράπεζες που συνήθως αγοράζουν ως θεματοφύλακες των πελατών τους, τα αγοράζουν και για τους δικούς τους λογαριασμούς.

Η κλίμακα των αγορών από αυτές τις τράπεζες όπως η Deutsche Bank AG και η HSBC Holdings Plc, αντανακλά τις αισιόδοξες προοπτικές τους για την Ινδία, μετά την ένταξή της στον δείκτη ομολόγων αναδυόμενων αγορών της JPMorgan Chase & Co στα τέλη Ιουνίου. Επιπλέον, οι εισροές ενισχύθηκαν από τα εκλογικά αποτελέσματα τα οποία ενίσχυσαν την πολιτική σταθερότητα της χώρας.

«Οι τράπεζες ενδεχομένως να είχαν περιορίσει τις επενδύσεις τους ενόψει των εκλογών και μετά τα αποτελέσματα κάλυψαν αυτές τις θέσεις short και έκτοτε έχουν μεταβεί σε long», δήλωσε ο Νιτίν Αγκαρβάλ, επικεφαλής του τμήματος συναλλαγών της Australia and New Zealand Banking Group Ltd. στην Ινδία. «Τα μακροοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν επίσης ισχυρά για την Ινδία», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Η αύξηση της ζήτησης οφείλεται επίσης σε ένα δημοφιλές εμπόριο παραγώγων μεταξύ τραπεζών και ασφαλιστών που ονομάζεται bond-forward rate agreement, σύμφωνα με τον Αγκαρβάλ.

Η στρατηγική αυτή βοηθά τους ασφαλιστές να «κλειδώσουν» πιο μακροπρόθεσμες αποδόσεις χωρίς να χρειάζεται να αναλάβουν περισσότερο χρέος στους ισολογισμούς τους. Οι ξένες ιδιωτικές τράπεζες αγόρασαν ινδικά ομόλογα συνολικά στις 24 εκ των 30 ημερών του Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Clearing Corp. Αντίθετα, οι κρατικές τράπεζες, τα αμοιβαία κεφάλαια και οι ιδιωτικές τράπεζες ήταν όλοι καθαροί πωλητές.

Ο πληθωρισμός της Ινδίας τείνει να μειωθεί και αναμένεται να κυμανθεί κατά μέσο όρο στο 4,5% κατά το οικονομικό έτος έως τον Μάρτιο, αυξάνοντας τη δυνατότητα για μειώσεις των επιτοκίων, όπως δήλωσε την Παρασκευή στην τηλεόραση του Bloomberg ο Παρούλ Μιτάλ Σίνχα, επικεφαλής των χρηματοπιστωτικών αγορών της Ινδίας της Standard Chartered Plc.

«Όταν και αν οι παγκόσμιες αποδόσεις αρχίσουν να κινούνται χαμηλότερα και αν η κεντρική τράπεζα της Ινδίας (RBI) αρχίσει επίσης να μειώνει τα επιτόκια, η ένταση των εισροών μπορεί να αυξηθεί. Τα κεφαλαιακά κέρδη είναι προ των πυλών. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη

Microsoft – Apple: Γιατί αρνήθηκαν να παραμείνουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της OpenAI

Wood: Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 2,8% φέτος και 3% το 2025 (πίνακες)

Στο Ταμείο Ανάκαμψης το νέο σύστημα εντοπισμού αυθαιρέτων – Πώς θα λειτουργεί

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ