Δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί η φοροδιαφυγή των ελευθέρων επαγγελματιών, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, προσθέτοντας πως πάνω από τους μισούς ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν ζημιές ή μηδενικό εισόδημα.

«Η εισφορά των ελευθέρων επαγγελματιών στη φορολογία αντιστοιχεί με το 0,8% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Στην Ευρώπη, στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 2,1% σχεδόν τριπλάσιο», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης στην ΕΡΤ.

Τεκμήριο διαβίωσης σε 8 κατηγορίες

Σχετικά με το φορολογικό νομοσχέδιο, ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι το τεκμήριο το οποίο εισάγεται «υπάρχει και στο Ε1, στα τεκμήρια διαβίωσης και έχει εφαρμοστεί από πολλές και διαφορετικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα. Μαχητό τεκμήριο διαβίωσης σημαίνει ότι πρώτα απ’ όλα ορίζουμε οκτώ διαφορετικές κατηγορίες έτσι ώστε να μην μπαίνεις μέσα στο τεκμήριο αν έχεις αρρωστήσει, αν υπάρχει περίπτωση εγκυμοσύνης, εάν είχαμε θέματα φυσικών καταστροφών».

Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι στο τεκμήριο ισχύει έκπτωση 50% για νησιά με λιγότερους από 3.000 κατοίκους και χωριά μέχρι 500 κατοίκους. Συνυπολογίζεται για την επαρχία το αγροτικό εισόδημα. Συνυπολογίζεται η μισθωτή εργασία. Δηλαδή αν κάποιος δουλεύει ως μισθωτός και ταυτόχρονα είναι και ελεύθερος επαγγελματίας, τα δύο αθροίζονται και το τεκμήριο δεν λειτουργεί προφανώς στην ολότητα του. Να λοιπόν πως δεν είναι οριζόντια.

Είχαμε πει ότι θα καταργήσουμε το Τέλος Επιτηδεύματος σε τρία χρόνια. Τώρα το φέρνουμε νωρίτερα. Το κάνουμε σε δύο χρόνια και βεβαίως το είχαμε συνδυάσει με τη φορολογική συμμόρφωση, πρόσθεσε.

«Δεν έχουμε αυταπάτες ότι με τις 11 πρωτοβουλίες θα αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή αλλά κάνουμε βήματα. Υπάρχουν κίνητρα και εκπτώσεις, για παράδειγμα χτίζεις αφορολόγητο και αν είσαι μισθωτός έχεις έκπτωση μέχρι 5.000 αν μαζεύεις αποδείξεις Και να καταργήσουμε το ΦΠΑ υπάρχει πάντα ο κίνδυνος φοροδιαφυγής», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Εργαζόμενος με τον κατώτατο μισθό βγάζει περισσότερο από τα αφεντικά του;

Το 71% των ελευθέρων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα κάτω από το εισόδημα του μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, επανέλαβε. Το 54% των ελεύθερων επαγγελματιών πέρσι δήλωσε ζημίες ή το πολύ μηδενικό εισόδημα και το 27% δηλώνει επί πέντε χρόνια συνεχώς ζημίες ή μηδενικό εισόδημα. Τίθεται λοιπόν ένα ερώτημα ειδικά για την τελευταία κατηγορία: Πώς ζουν;, διερωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης.

Έχουμε σήμερα τους ελεύθερους επαγγελματίες, να πληρώνουν φόρο ετησίως μαζί με το τέλος επιτηδεύματος 867 ευρώ. Ο μισθωτός που μας βλέπει αυτήν την ώρα στην τηλεόραση πληρώνει 1.160, πρόσθεσε.

Εργαζόμενος με τον κατώτατο μισθό βγάζει περισσότερο από τα αφεντικά του; Με συγχωρείτε, κάτι εδώ δεν κολλάει στην εξίσωση. Επομένως θέλω ο καθένας να βρεθεί να μπει στη θέση μου. Τόσα χρόνια, επαναλαμβάνεται το γνωστό, ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είναι τα υποζύγια της οικονομίας. Αν εμείς δεν αντιδράσουμε σε αυτό και πούμε δεν βαριέσαι, ας πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι περισσότερα απ’ ό,τι πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Θα ήταν κάτι κοινωνικώς αποδεκτό; , πρόσθεσε.

Η απάντηση στις επικρίσεις «περί τρικλοποδιάς στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», δόθηκε από τον Κωστή Χατζηδάκη με επισήμανση ότι «η προσέγγιση δεν είναι οριζόντια».

 

«Σημείο αναφοράς για τη φορολόγηση είναι ο κατώτατος μισθός – Προσαυξήσεις ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων»

Δηλαδή με λίγα λόγια ένας π. Χ. κουρέας ο οποίος είναι μόνος του σε ένα μικρό κουρείο, δεν είναι λογικό να επιβαρύνεται το ίδιο με κάποιον επιχειρηματία που έχει 15 εργαζόμενους και τζίρο 300 – 500 χιλιάδες.»

«Ξέρω ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες ξεβολεύονται γιατί 30 χρόνια είχαν μάθει συγκεκριμένο φορολογικό τρόπο, αλλά ο καθένας από εμάς έχει τη συνείδησή του. Δεν μπορούσα να κλείνω τα μάτια από το φόβο του πολιτικού κόστους. Χρειάζεται να έχουμε θάρρος ειδικά αυτοί που λένε ότι έχουν νέες ιδέες», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Κάθε αστοχία και ακραία πρόβλεψη που δεν υπηρετεί τη κοινωνική δικαιοσύνη θα αντιμετωπιστεί, επεσήμανε.

Εκ των πραγμάτων το φορολογικό νομοσχέδιο δεν είναι οι πλάκες του Μωυσή και εμείς δεν είμαστε οι σοφές κεφαλές που λέμε την απόλυτη αλήθεια. Ο διάλογος και η διαβούλευση συνεχίζονται. Κάθε αστοχία και ακραία πρόβλεψη που δεν υπηρετεί τη κοινωνική δικαιοσύνη θα αντιμετωπιστεί, είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Το 4% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνει το 50% του κλάδου

Παίρνουμε ως τεκμήριο αναφοράς τον κατώτατο μισθό είναι τόσο άδικο; Σήμερα υπάρχουν 29.000 ελεύθεροι επαγγελματίες στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης δηλαδή παίρνουν 200-4000 ευρώ κάθε μήνα από τον φορολογούμενο, γιατί δηλώνουν εισόδημα κάτω των 2.500 ευρώ. Είναι δίκαιο;, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Το κράτος προσπαθεί να χτίσει ψηφιακά εργαλεία που κάνουν διασταυρώσεις. Η σύνδεση των ταμειακών μηχανών και της εφορίας θα ξεκινήσει στις αρχές του χρόνου. Έχουμε τα υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια Εργαλεία που θα μας βοηθήσουν έτσι ώστε να μην έχουμε υπερδιόγκωση των εξόδων και υποδούλωση των εσόδων, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το εάν το 2023 τελειώνουν συγκεκριμένοι δημοσιονομικοί κανόνες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών απάντησε ότι επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά ίσως «μπέρδεψε τα πράγματα απόφαση γερμανικού ομοσπονδιακού δικαστηρίου». Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε δρόμο δημοσιονομικής σταθερότητας, είπε ο υπουργός.

Το κενό ΦΠΑ το 2018, σύμφωνα με την Κομισιόν ήταν στην Ελλάδα 23%. Χάναμε τα 23 ευρώ από τα 100 που θα έπρεπε να εισπράξουμε. Το 2021 κατέβηκε στο 17,8%. Τώρα υπολογίζουμε ότι είναι στο 15% και ο στόχος είναι το 2026 να πάμε στο 9%, πρόσθεσε.

Για τον προϋπολογισμό και τις επικρίσεις ότι δεν αντιμετωπίζει την ακρίβεια, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε, μεταξύ άλλων:

Είχαν μια κακοτυχία χτες τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακριβώς την ίδια ώρα που έκαναν τις δηλώσεις. Δύο ώρες μετά βγήκε η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία λέει ότι η Ελλάδα είναι μια από τις επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει εναρμονιστεί με τις κατευθυντήριες γραμμές του Συμβουλίου ως προς την εφαρμογή του προϋπολογισμού και την επίτευξη συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων. Είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα έχει ανέβει πιο ψηλά οικονομικά και θα ανέβει περισσότερο κι αυτό φαίνεται από την αύξηση των επενδύσεων, την έκρηξη των εξαγωγών, τη συνεχή μείωση δημοσίου χρέους, την επίτευξη των στόχων ως προς το πλεόνασμα, τις συνεχείς αναβαθμίσεις από τους Οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, καθώς και από τη μείωση της ανεργίας. «350.000 περισσότεροι συμπολίτες μας δουλεύουν σε σχέση με το 2019 και του χρόνου εκατομμύρια Έλληνες ακριβώς επειδή η οικονομία αποδίδει, θα δουν αυξήσεις για δημοσίους υπαλλήλους, συντάξεις και αναπηρικά επιδόματα και αύξηση του αφορολόγητου για πολύτεκνες οικογένειες.

Επίσης θα αυξηθεί κατά 20% ο προϋπολογισμός στην Υγεία και στην Παιδεία θα προστεθούν 255 εκατομμύρια ευρώ.

Η πολιτική μας συνδυάζει δημοσιονομική σταθερότητα, προσέλκυση επενδύσεων και κοινωνική ευαισθησία, τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Διαβάστε ακόμη

Πώς επηρεάζουν την τσέπη μας οι μεταβολές του ΦΠΑ σε καφέ, αναψυκτικά και συγκοινωνίες

Βαγγέλης Λιόλιος: Το «φρένο» στις επιδόσεις της Coffee Island και τα νέα δάνεια

Στον αέρα η χρηματοδότηση της Λεωφόρου Κύμης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ