Όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι σχεδόν πεπεισμένοι ότι η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ θα αλλάξει τον στόχο του πληθωρισμού, τον οποίο είχε θέσει το ίδρυμα, για πρώτη φορά στα τελευταία 17 χρόνια καθώς προσπαθεί να επιτύχει τη σταθερότητα των τιμών η οποία είχε ξεφύγει κατά τη διάρκεια της θητείας του προκατόχου της.

Σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων σε μια έρευνα του Bloomberg προέβλεψε ότι η ΕΚΤ θα αλλάξει επισήμως τη στρατηγική της για να δώσει την ίδια βαρύτητα τόσο στον υπερβολικά χαμηλό, όσο και στον πολύ υψηλό πληθωρισμό. Οι μισοί δήλωσαν ότι ο σημερινός στόχος του «κάτω, αλλά κοντά στο 2%» θα γίνει πιο ακριβής.

Η ΕΚΤ προσπαθεί να αντιληφθεί το γιατί ο πληθωρισμός έπεσε σε χαμηλά επίπεδα, παρά τα πολλά χρόνια αρνητικών επιτοκίων και τα 2,6 τρισεκατομμύρια ευρώ (2,9 τρισεκατομμύρια δολάρια) που διοχετεύθηκαν σε αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ επί θητείας του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος βρισκόταν στην προεδρία από το 2011 μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους. Η αποσαφήνιση ή η αλλαγή του ορισμού της σταθερότητας των τιμών θα μπορούσε να βοηθήσει τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους, αν και δημιουργεί επίσης προϋποθέσεις να διατυπωθούν κατηγορίες ότι «απλά μετακινούνται τα γκολπόστ».

Με την έρευνα να δείχνει επίσης την περιορισμένη επίπτωση της χαλάρωσης, η Λαγκάρντ θα πρέπει να ετοιμαστεί, προκειμένου να διεξαγάγει την πιο ολοκληρωμένη επανεκτίμηση στόχων της ΕΚΤ μετά από το 2003 – που αναμένεται να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο μέρος αυτού του έτους και, κατά τα λεγόμενά της ίδιας, δεν έχει «προκαθορισμένη ζώνη προσγείωσης». Η Λαγκάρντ αποκάλυψε στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ότι σχεδιάζει να θέσει τη διαδικασία αυτή στη συνεδρίαση πολιτικής της 23ης Ιανουαρίου.

Τα άλλα μέλη του ΔΣ αναμένεται να παράσχουν ευρεία υποστήριξη στην προσπάθεια επαναξιολόγησης του στόχου για τον πληθωρισμό, ωστόσο προκύπτει ότι δεν υπάρχει προφανής συναίνεση για το περιεχόμενο της επαναξιολόγησης.