Aλματώδης είναι πλέον η αύξηση για την παρασκευή μιας κλασικής πίτσας Μαργαρίτα στην Ιταλία και μάλιστα περισσότερο από δύο φορές ταχύτερα από τον συνολικό πληθωρισμό στην Ιταλία τον περασμένο μήνα λόγω της ραγδαίας αύξησης της τιμής του ελαιολάδου και της μοτσαρέλας. Το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε για υλικά και ενέργεια για να φτιαχτεί μια πίτσα αυξήθηκε κατά 18,4% τον Μάιο σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg που βασίζονται σε στοιχεία της Istat και του υπουργείου Οικονομίας.

Ο μηνιαίος δείκτης συνεχίζει να ξεπερνά κατά πολύ τον συνολικό πληθωρισμό, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 8% τον περασμένο μήνα. Παρόλα αυτά, ο ρυθμός αύξησης των τιμών υποχώρησε από τον Απρίλιο και συγκρίνεται με την κορύφωση του Νοεμβρίου που ξεπέρασε το 30%.

Το κόστος αγοράς μιας έτοιμης πίτσας αυξήθηκε μόνο κατά 7,7% σε ετήσια βάση, αυξάνοντας την ελκυστικότητα της εξόδου για φαγητό.

Ο δείκτης Pizza του Bloomberg συνθέτει στοιχεία για το αλεύρι, τις ντομάτες, τη μοτσαρέλα, το ελαιόλαδο και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για το ψήσιμο στον φούρνο. Η μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ήταν για τις ντομάτες, οι οποίες ήταν 7,5% ακριβότερες από ό,τι τον Απρίλιο. Η ενέργεια ήταν το μόνο κόστος που μειώθηκε κατά 1,4%.

Ακολουθεί ανάλυση της μεταβολής των τιμών τον Μάιο

Το αλεύρι αυξήθηκε κατά 9,4%
Η μοτσαρέλα αυξήθηκε 22,1%
Οι ντομάτες αυξήθηκαν κατά 18,2%
Το ελαιόλαδο αυξήθηκε κατά 24,6%

Η ηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε κατά 13,5% αλλά μειώθηκε κατά 1,4% τον Μάιο

Το κόστος των ζυμαρικών αυξήθηκε επίσης εκ νέου τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Istat. Η ομάδα υπεράσπισης των καταναλωτών Assoutenti έχει καλέσει σε εθνικό μποϊκοτάζ ζυμαρικών από τις 22 Ιουνίου.

Διαβάστε ακόμη

Τέλος στον εφιάλτη των τεκμηρίων για 2 εκατομμύρια νοικοκυριά

Παναγιώτης Γεωργιόπουλος (Nova): Έτσι θα πέσουν οι τιμές για οπτική ίνα (γράφημα)

Viohalco, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Cenergy: Στα μεγάλα «σαλόνια» του Χρηματιστηρίου η τριπλέτα της οικογένειας Στασινόπουλου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ