Στον FTSE 25, δηλαδή τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θα βρίσκονται από τη Δευτέρα οι τρεις εισηγμένες μετοχές του Ομίλου Στασινόπουλου, δηλαδή οι Viohalco, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Cenergy.

Κι αυτό, διότι μετά την προγραμματισμένη αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE, η Cenergy προστίθεται πλέον στον «25άρη», αντικαθιστώντας τον ΟΛΠ, ο οποίος μοιραία θα «υποβαθμιστεί» στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Μ’ αυτό τον τρόπο, ο Όμιλος Στασινόπουλος διαθέτει εφεξής τρεις μετοχές στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, κάτι το οποίο ισοδυναμεί μ’ ένα σημαντικό… «όπλο». Ιδίως εν όψει της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και της προοπτικής επιστροφής του Χ.Α. στις αναπτυγμένες αγορές, η οποία θα επαναφέρει τα μεγάλα «πορτοφόλια» στην αυλή μας.

Το ράλι της «τριπλέτας»

Η «τριπλέτα» του Ομίλου φαίνεται ότι διανύει μια ιδιαιτέρως ευνοϊκή συγκυρία, η οποία αποτυπώνεται αφενός στην ισχυρή κερδοφορία του 2022 και του α’ τριμήνου 2023, αφετέρου στις μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες, με χαρακτηριστικότερη όλων την πολυαναμενόμενη επένδυση της Cenergy στις ΗΠΑ (από κοινού με τη δανέζικη Orsted).

Όλα αυτά, εύλογα, αντανακλώνται και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Ενδεικτικά, η μετοχή της Viohalco βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, υπερβαίνοντας και το όριο των 6,3 ευρώ. Τα συνολικά κέρδη στο 2023 ξεπερνούν το 55%, ενώ σε επίπεδο 12μήνου προσεγγίζουν το 80%. Η κεφαλαιοποίησή της, δε, αριθμεί στο 1,6 δισ. ευρώ.

Η πορεία της Viohalco στην τελευταία 5ετία

Σε επίπεδα ρεκόρ βρίσκεται και η μετοχή της Cenergy, η οποία έχει σκαρφαλώσει στα όρια των 6,3 ευρώ, υπερ-διπλασιαζόμενη (106%) από τις αρχές του έτους. Αποτέλεσμα είναι η χρηματιστηριακή της αξία να φθάνει το 1,2 δισ. ευρώ.

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα η Cenergy

Κάπως πιο πίσω έχει μείνει η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία μόλις πριν λίγες συνεδριάσεις ξεπέρασε το όριο των 2 ευρώ, μετρώντας σωρευτική άνοδο κατά 25% μέσα στο 2023. Η κεφαλαιοποίησή της, παράλληλα, ανέρχεται στα 770 εκατ. ευρώ.

Επιστρέφει άνω των 2 ευρώ η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Το επόμενο στοίχημα

Το επόμενο στοίχημα για τον Όμιλο είναι, αναμφίβολα, η αύξηση της διασποράς των μετοχών, γεγονός το οποίο έχει ήδη πυροδοτήσει μια σειρά σεναρίων για ενδεχόμενα… placements.

Μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος ο επικεφαλής του Χ.Α., Γιάννος Κοντόπουλος, έχει επανειλημμένως επισημάνει την ανάγκη αύξησης της διασποράς (αποτελεί ικανή συνθήκη για την αναβάθμιση του Χ.Α. σε αναπτυγμένη αγορά) σε ορισμένες εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται και οι τρεις του Ομίλου Viohalco

Ας σημειωθεί ότι η οικογένεια Στασινόπουλου ελέγχει το 83,9% των μετοχών της Viohalco, το 80% των μετοχών της Cenergy και το 84,8% των μετοχών της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

Οπωσδήποτε, τα σενάρια και η φημολογία έχει συμβάλλει στη μεγάλη αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για τις μετοχές του Ομίλου, κάτι που αποτυπώνεται στους τζίρους των τελευταίων συνεδριάσεων.

Για παράδειγμα, την Τετάρτη 14 Ιουνίου, η αξία των συναλλαγών που διακινήθηκαν στη Cenergy άγγιξε τα 3 εκατ. ευρώ, ενώ ο μέσος τζίρος των τελευταίων 12 μηνών δεν υπερβαίνει τα 600.000 ευρώ.

Αντίστοιχα, την ίδια ημέρα (14/6), άλλαξαν «χέρια» μετοχές της Viohalco, αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ, με τον μέσο όρο του τελευταίου έτους να καθορίζεται στα 571.000 ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι, σε πρόσφατο report της, η Eurobank Equities έδωσε τιμή – στόχο 7,2 ευρώ για τη Cenergy, με σύσταση «buy». Σύμφωνα με την ανάλυση της χρηματιστηριακής εταιρείας, η Cenergy αποτελεί μία από τις ηγέτιδες εταιρείες στην κατασκευή καλωδίων και σωλήνων παγκοσμίως, ενώ η γεωγραφική της διαφοροποίηση (μόλις το 30% των πωλήσεων στην Ελλάδα) τής παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα.

Διαβάστε ακόμα

Οι υπό σύνταξη Συριζαίοι και η κάθοδος της Ζωής, ο Τέλης και ο Τσάκος έγιναν τραπεζίτες, ο Σωκράτης και τα τζάμια και ο Πωλ λοξώς…

Γιατί ο ESM έδωσε εύσημα στην Ελλάδα – Η «συνταγή» για αντοχή και στήριξη μέσα στην κρίση

«Ζεστό χρήμα» από την πώληση της Κωτσόβολος ψάχνουν οι Βρετανοί της Currys

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ