Bloomberg

Ελίζαμπεθ Χολμς: Το «βαθύ λαρύγγι» στην υπόθεση Theranos

  • newsroom


Τι κατέθεσε στο δικαστήριο ο άνθρωπος που αποκάλυψε πρώτος, τα σκοτεινά μυστικά της Theranos, στο δημοσιογράφο της WSJ, Τζον Κάρεϊρου ο οποίος στη συνέχεια, ξεσκέπασε την απάτη της Χολμς

Ένας από τους πρώην διευθυντές εργαστηρίου στη Theranos Inc. – την πολλά υποσχόμενη εταιρεία της Silicon Valleyμόλις κατέθεσε εναντίον της Ελίζαμπεθ Χολμς, στην πολύκροτη δίκη που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές εβδομάδες για εγκληματική απάτη.

Ήταν ο άνθρωπος ο οποίος αποτέλεσε την πρώτη πηγή για το δημοσιογράφο της Wall Street Journal, Τζον Κάρεϊρου, που έφερε στο φως τα πιο σκοτεινά μυστικά της εταιρείας ξεσκεπάζοντας έτσι, την απάτη γύρω από τη νεοσύστατη εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας. Ο λόγος για τον Άνταμ Ρόζεντορφ ο οποίος σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου, παραιτήθηκε από την εταιρεία της Χολμς στα τέλη του 2014, επειδή εκείνη δεν ήταν πρόθυμη να επιλύσει τα προβλήματα ελέγχου ποιότητας που είχαν προκύψει στις επαναστατικές ιατρικές συσκευές της Theranos.

«Όταν αντιλήφθηκα τι πραγματικά συμβαίνει, ένιωσα υποχρέωση να ειδοποιήσω τον κόσμο», είπε ο Ρόζεντορφ στους ενόρκους. Αργότερα, δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον Κάρεϊρου της WSJ στον οποίο και συμφώνησε να μιλήσει. «Ήθελα να μιλήσω αλλά δεν ήξερα σε ποιον. Όταν παρουσιάστηκε αυτή η ευκαιρία, την εκμεταλλεύτηκα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Το ρεπορτάζ – κόλαφος για την εταιρεία της Χολμς δημοσιεύτηκε το 2015 και τότε άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για εκείνη και τη Theranos. Ο Κάρεϊρου όμως, δεν σταμάτησε εκεί. Λίγα χρόνια αργότερα, το 2018, κυκλοφόρησε το βιβλίο του του με τίτλο “Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup” επιβεβαιώνοντας μάλιστα, την Τρίτη πως ο Ρόζεντορφ ήταν ο διευθυντής εργαστηρίου που αναφέρεται στο βιβλίο του με το ψευδώνυμο Άλαν Μπιμ.

«Ο Άνταμ Ρόζεντορφ ήταν η πρώτη και πιο σημαντική πηγή μου», είπε ο Κάρεϊρου. «Δεν θα μπορούσα να είχα φτάσει σε αυτές τις αποκαλύψεις χωρίς τη βοήθειά του. Είναι ένας από τους ήρωες αυτής της ιστορίας». Την Παρασκευή, ο Ρόζεντορφ δήλωσε στο δικαστήριο ότι όταν προσλήφθηκε από τη Theranos το 2013 του έκανε εντύπωση η «ειλικρίνεια και η αφοσίωση» της Χολμς και των υπολοίπων συνεργατών της για αυτή την εταιρεία. «Στην αρχή, νόμιζα ότι θα ήταν η επόμενη Apple», είπε.

Αλλά μόλις λίγους μήνες μετά, ο Ρόζεντορφ έστειλε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη Χολμς με θέμα “Ανησυχίες για την κυκλοφορία”, μια αναφορά στην κυκλοφορία των μηχανημάτων Theranos στα καταστήματα Walgreens τον επόμενο μήνα. «Έχω κάποιες ιατρικές και λειτουργικές ανησυχίες σχετικά με την ετοιμότητά μας για το λανσάρισμα στις 9/9», έγραφε στο email. «Ένιωσα ότι ήταν σημαντικό για τη Χολμς να γνωρίζει αυτά τα θέματα ως διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας». 

Στην προσωπική συνάντηση με τη Χολμς που ακολούθησε για να συζητήσουν τα εν λόγω προβλήματα και κυρίως την αποτυχία των συσκευών της Theranos, ο Ρόζεντορφ δήλωσε πως η Χολμς είχε εμφανώς ταραχτεί. Έχασε την ψυχραιμία της. του μιλούσε απότομα και νευρικά. «Δεν ήταν ο εαυτός της» υποστηρίζει ο Ρόζεντορφ προσθέτοντας μάλιστα, πως πήρε την απόφαση να εγκατέλειψε τη Theranos εξαιτίας της απροθυμίας των Χολμς και Μπαλουάνι να δημιουργήσουν τις συσκευές τους «με βάση τα όσα απαιτεί ο νόμος».

Κατέληξε μάλιστα, λέγοντας πως η Theranos «νοιάστηκε περισσότερο για το PR και τη συγκέντρωση κεφαλαίων παρά για τη φροντίδα των ασθενών».  

Διαβάστε ακόμη

Οne & Only Kea Resort: Πολυτελείς βίλες αξίας €45 εκατ. θα πουληθούν έως το τέλος του 2021 στην Τζια (pics)

Η συμφωνία Belharra στης Ακρόπολης τα μέρη, η επίσκεψη Γουάτσα στο Μ.Μ, ο πόλεμος των ψαριών και το ομόλογο της Capital 

Φέτος οι αιτήσεις, του… χρόνου οι ρυθμίσεις με 36 – 72 δόσεις