Η μετάβαση σε καθαρή ενέργεια του 100% της παγκόσμιας οικονομίας θα κοστίσει επενδύσεις ύψους $10 τρισ., αλλά η συνεχιζόμενη εξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες θα κοστίσει ακόμη περισσότερα, σύμφωνα με τον Έλον Μασκ.

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση του Master Plan Part 3 της Tesla, η ενεργειακή μετάβαση από τους υδρογονάνθρακες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) θα χρειαστεί τη δημιουργία τεράστιων μονάδων παραγωγής ηλιακών πάνελ και εργοστασίων επεξεργασίας μεταλλευμάτων τα επόμενα 20 χρόνια.

Η έρευνα της αυτοκινητοβιομηχανίας αναδεικνύει το πλάνο του οράματος του Μασκ όσον αφορά έναν πλανήτη χωρίς υδρογονάνθρακες, βάσει του οποίου «ο πλανήτης μας θα εξελιχθεί σε μία ενεργειακά βιώσιμη οικονομία στις επόμενες δεκαετίες».

Η Tesla προσβλέπει σε αναβαθμισμένα ηλεκτρικά δίκτυα τα οποία θα τροφοδοτούνται από «φάρμες» μπαταριών και υπόγειων αποθηκευτικών χώρων υδρογόνου και τα οποία με τη σειρά τους θα τροφοδοτούν τόσο τις μονάδες παραγωγής ατσαλιού και τσιμέντου όσο και τις πόλεις.

Το κόστος της απουσίας μετάβασης και της συνέχειας παραγωγής πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου θα αποδειχθεί μεγαλύτερο, στα $14 τρισ., βάσει των δεδομένων του 2022.

Το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα το οποίο ονειρεύεται ο Μασκ θα χρειαστεί 30.000 γιγαβάτ ενέργειας από ΑΠΕ και αποθηκευτικούς χώρους μπαταριών μεγέθους 240.000 γιγαβάτ. Τα στοιχεία αυτά είναι πολύ μεγαλύτερα από τα 3.214 γιγαβάτ του 2021 και τους αποθηκευτικούς χώρους οι οποίοι θα αγγίξουν τις 1.432 γιγαβατώρες μέχρι το 2030, σύμφωνα με το BloombergNEF.

Αν και το κόστος των $10 τρισ. φαντάζει εξαιρετικά υψηλό, ο Μασκ υποστηρίζει πως αποτελεί μόλις το 1/10 των $100 τρισ. της παγκόσμιας οικονομίας και μπορεί να επιτευχθεί σχετικά εύκολα σε βάθος δύο δεκαετιών: «Σε διάστημα 20 ετών, τα $10 τρισ. αυτά θα αποτελούν μόλις το 0,5% της παγκόσμιας οικονομίας. Δεν πρόκειται για σημαντικό αριθμό».

Η παγκόσμια ζήτηση για μεταλλεύματα ενδέχεται να αυξηθεί σημαντικά, βάσει των υπολογισμών του Μασκ. Σύμφωνα με την έρευνα της Tesla, θα χρειαστούν $502 δισ. κεφαλαίων για την εξόρυξη και $662 δισ. για την επεξεργασία μεταλλευμάτων όπως νικέλιο, λίθιο, χαλκό και πολλά άλλα, τα οποία είναι βασικά κομμάτια της κατασκευής εξοπλισμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στο ζενίθ της προσπάθειας αυτής, ο πλανήτης θα πρέπει να εξορυγνύει 3,3 γιγατόνους γης ετησίως έτσι ώστε να έχει τον απαραίτητο όγκο μεταλλευμάτων για τη μετάβαση αυτή. Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία τόνισε πως ο αριθμός αυτός ο οποίος μπορεί, μεν, να φαντάζει υπέρογκος, είναι πολύ μικρότερος από τους 15,5 γιγατόνους που εξορυγνύονται αυτή τη στιγμή για τους υδρογονάνθρακες. 

Παράλληλα, η έρευνα τόνισε πως δεν υπάρχει φόβος έλλειψης μεταλλευμάτων, αφού η συνολική μετάβαση θα χρησιμοποιήσει ποσοστιαία ελάχιστο όγκο σπάνιων ορυκτών, ενώ η αυξημένη ζήτηση θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανακάλυψη ιδανικών τοποθεσιών για ορυχεία.

Η ανακύκλωση, παράλληλα, θα ξεκινήσει να αντικαθιστά την ανάγκη για νέα μεταλλεύματα από το 2040 και ύστερα, όταν οι ληγμένες μπαταρίες, τα παλιά ηλιακά πάνελ και οι χρησιμοποιημένες τουρμπίνες αιολικής ενέργειας θα ξεκινήσουν να ανακυκλώνονται. Παράλληλα, άλλες πρώτες ύλες θα αντικατασταθούν για την κατασκευή εξοπλισμού. Ο χαλκός αντί για το ασήμι θα χρησιμοποιείται στα ηλιακά πάνελ, ο τεχνητός γραφίτης θα χρησιμοποιείται στις μπαταρίες και τα σπάνια ορυκτά δε θα παίζουν, πια, ρόλο στις αιολικές τουρμπίνες. 

«Το ηλεκτροποιημένο και βιώσιμο ενεργειακό μας μέλλον είναι εφικτό και χρειάζεται λιγότερες επενδύσεις από τις αντίστοιχες της εξέλιξης της μη βιώσιμης οικονομίας μας η οποία αυτή τη στιγμή βασίζεται στους υδρογονάνθρακες», κατέληξε η έρευνα της Tesla.

Διαβάστε ακόμη

Ανοίγει πόρτα χρηματοδότησης σε 60.000 ΜμΕ – Μητσοτάκης: Στόχος καλύτεροι μισθοί και αμοιβές (pics) (upd)

Γεραπετρίτης: Μέχρι το Πάσχα το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη τραγωδία στα Τέμπη (pics)

Γιατί η Fitch αναβάθμισε τη Μυτιληναίος – Ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα η εταιρεία