Οι ήπιες καιρικές συνθήκες σε πολλά σημεία του βόρειου ημισφαιρίου μειώνουν τις τιμές του φυσικού αερίου χαμηλότερα, τη στιγμή που οι επενδυτές εκτιμούν υπερπροσφορά στην αγορά. Στη γεωργία, τα futures του χυμού πορτοκαλιών αναμένεται να καταγράψουν την καλύτερη απόδοση, ενώ στην αγορά πετρελαίου υπάρχουν ενδείξεις πως το πρόσφατο sell-off ενδέχεται να είναι υπερβολικό.

Ιδού πέντε γραφήματα στα οποία θα βασιστούν οι αναλυτές όσον αφορά τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις τους για την παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων, σύμφωνα με το Bloomberg:

Φυσικό αέριο

Ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε πολλά άλλα σημεία του βόρειου ημισφαιρίου έχει μειώσει τη ζήτηση για φυσικό αέριο. Το spread μεταξύ των futures Μαρτίου και Απριλίου, έχει αποκτήσει πια αρνητικό πρόσημο.

Πρόκειται για την πιο πρώιμη μείωση της τιμής του εμπορεύματος από τον Δεκέμβριο του 2020. Οι επενδυτές έχουν οδηγήσει τα futures του Μαρτίου σε χαμηλότερο σημείο από αυτά του Απριλίου, λόγω της μειωμένης κατανάλωσης και του αντίστοιχου υψηλού ρεκόρ παραγωγής. 

Πετρέλαιο

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent ενδέχεται να καταγράψουν την τρίτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση τους, αλλά οι επενδυτές υποστηρίζουν πως το sell-off είναι υπερβολικό.

Η διαφορά αυτή έχει αρχίσει να ανακάμπτει μετά από την πτώση του περασμένου μήνα. ΟΙ πετρελαϊκές αγορές έχουν αγνοήσει ως επί το πλείστον τις πρόσφατες δεσμεύσεις του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής, στέλνοντας τα futures σε χαμηλό πενταμήνου.

Γεωργία

Ο χυμός πορτοκαλιού έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ φέτος. Τα futures του πάλαι ποτέ κύριου «συστατικού» του πρωινού έχουν, πια, αυξηθεί πάνω από 80% σε ρεκόρ από το μακρινό 2009, σύμφωνα με την ICE Futures US. 

H αύξηση αυτή οφείλεται στην ξεκάθαρη μείωση της παραγωγής λόγω ασθενειών στις καλλιέργειες και της κλιματικής αλλαγής

Παράλληλα, τα προβλήματα του κλίματος έχουν προκαλέσει χάος και στο κακάο, με τα futures να εκτοξεύονται λόγω των αδιάκοπων βροχοπτώσεων και της ταχείας εξάπλωσης μυκητιασικής μόλυνσης των κακαόδεντρων στην Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα. 

Όσο για τον καφέ, η ξηρασία στους κορυφαίους εξαγωγείς Βραζιλία και Βιετνάμ απειλεί να πλήξει σημαντικά την προσφορά της ποικιλίας robusta, ενώ επηρεάζει συνάμα και τις τιμές του premium κόκκου arabica.

Δέσμευση αερίων του άνθρακα

Ολόκληρος ο πλανήτης μόλις υπέγραψε μία ιστορική συμφωνία κατά τη διάρκεια της COP28 όσον αφορά την άρση χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Παράλληλα, ενέκρινε μία ζωτικής σημασίας τεχνολογία η οποία θα μπορούσε να προσφέρει μία σανίδα σωτηρίας, δη τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να αποτελέσουν το σημαντικότερο πεδίο δοκιμών για την εκκολαπτόμενη τεχνολογία η οποία απορροφά τα αέρια του θερμοκηπίου από την ατμόσφαιρα. Οι εκτεταμένες, απαιτούμενες υποδομές θα περιλαμβάνουν δίκτυο αγωγών με μήκος μεγαλύτερο του τετραπλάσιου της διαμέτρου της Γης.

Άνθρακας

Το ζενίθ της κατανάλωσης άνθρακα είναι, πια, εδώ. Η συνολική κατανάλωση του ρυπαρότερου ορυκτού καυσίμου στον κόσμο θα αγγίξει επίπεδο-ρεκόρ άνω των 8,5 δισ. τόνων φέτος, ενώ στη συνέχεια θα αρχίσει να καταγράφει μακρά, αργή πτώση, σύμφωνα με την έκθεση Coal 2023 του IEA.

Η στροφή αυτή οφείλεται στην ενίσχυση της παραγωγής και χρήσης καθαρής ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Σημειωτέον πως ο άνθρακας παραμένει η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτροπαραγωγής παγκοσμίως, αλλά οι αλματώδεις εγκαταστάσεις μέσων χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ξεπερνούν την αυξανόμενη ζήτηση.

Διαβάστε ακόμη

Χάρης Δούκας: Ζητά την απόσυρση της τροπολογίας για την «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.»

DBRS: Ισχυρές και το 2024 οι ευρωπαϊκές τράπεζες – Η θέση της Ελλάδας, τι «βλέπει» για την οικονομία (γραφήματα)

Toshiba: Εκτός Χρηματιστηρίου μετά από 74 χρόνια – Η νέα πορεία του θρυλικού ιαπωνικού brand

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ