Οι τιμές σποτ του χρυσού ανέκοψαν την πτωτική τάση των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, αλλά το ράλι ενδέχεται να μην διαρκέσει για πολύ περισσότερο. Παράλληλα, οι επιδοτήσεις προς την παγκόσμια αγορά ορυκτών καυσίμων βρίσκονται σε υψηλότερο σημείο από ποτέ, παρά την κλιματική κρίση η οποία συνεχίζει και προκαλεί τεράστια προβλήματα σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Ιδού πέντε γραφήματα στα οποία θα βασιστούν οι αναλυτές όσον αφορά τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις τους για την παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων, σύμφωνα με το Bloomberg:

Χρυσός

Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας από το Τζάκσον Χολ την περασμένη Παρασκευή, υπογράμμισε πως η Fed είναι προετοιμασμένη να αυξήσει τα επιτόκιά της περισσότερο εάν κάτι τέτοιο αποδειχθεί αναγκαίο, ενώ τόνισε πως το κόστος δανεισμού θα παραμείνει σε υψηλό σημείο. Αυτό με τη σειρά του περιόρισε το ράλι του χρυσού, οδηγώντας το στα $1.900/ουγγιά.

Aν και υπάρχουν ενδείξεις πως ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ενδέχεται να έχει φτάσει το υψηλότερο σημείο του, το γεγονός πως ο κύκλος σύσφιξης της Fed δεν έχει κλείσει ακόμα, ενδέχεται να κρατήσει τις τιμές του πολύτιμου μετάλλου σε λογικά πλαίσια.

Ορυκτά καύσιμα

Οι συνεχιζόμενες υποσχέσεις των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων δεν έχουν μεταφραστεί σε μείωση των επιδοτήσεων προς τις εταιρείες υδρογονανθράκων, οι οποίες άγγιξαν τα $7 τρισεκατομμύρια φέτος.

Η μείωση των επιδοτήσεων αυτών θα αποδειχθεί κλειδί για την προσπάθεια μείωσης των εκπομπών αερίων και της θερμοκρασίας στους +1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά δεδομένα.

Σχιστόλιθος

Οι αμερικανικές πετρελαϊκές έχουν περιορίσει την δραστηριότητά τους μετά από την μετα-πανδημική ανάπτυξή τους. Παρά την βελτίωση της άντλησης, η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί το επόμενο δίμηνο, μετά από το ρεκόρ του περασμένου Ιουλίου.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές του πετρελαίου χαρακτηρίζονται από μεταβλητότητα δεδομένης της αναμενόμενης μείωσης της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, αλλά και της απογοητευτικής ανακαμψιακής προοπτικής της Κίνας.

Η μείωση της παραγωγής τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο ακολουθείται από προσπάθειες ενίσχυσης των αμερικανικών αποθεμάτων μετά από την περσινή ενεργειακή κρίση.

Γεωργικά προϊόντα

Οι προσπάθειες του Κρεμλίνου να προκαλέσουν παράλυση της ουκρανικής εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν επιτύχει, αφού το 1/3 των εξαγώγιμων γεωργικών προϊόντων της χώρας βρίσκονται, πια, παγιδευμένα στα ουκρανικά λιμάνια.

Δεδομένης της έλλειψης ανοιχτών εμπορικών διόδων προς την παγκόσμια αγορά τη στιγμή που όσες παραμένουν ανοιχτές παραμένουν ευάλωτες στις επιπτώσεις που προκαλεί ο πόλεμος στη χώρα, τα αποθέματα σιτηρών της Ουκρανίας αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Από την άλλη, η Ρωσία βγαίνει κερδισμένη από την κατάσταση αυτή, αφού οι εξαγωγές της αυξάνονται και αναμένεται να αποτελέσουν σχεδόν το 25% της παγκόσμιας αγοράς σίτου τη σεζόν 2023-2024.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Ξηρουχάκης (ΤΧΣ): «Ισχυρό ενδιαφέρον ξένων funds για τις ελληνικές τράπεζες»

Ξεκινούν κατασχέσεις σε όσους δεν εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις της εφορίας

Γιατί ο Γιώργος Οικονόμου απέκτησε το 9,5% της εισηγμένης Performance Shipping συμφερόντων Αλίκης Παληού

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ