Το 50% των μετοχών μίας τουρκικής εταιρείας που συνδέεται με τον Ερντογάν αγόρασε εταιρεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα η οποία ελέγχεται από τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας της χώρας, σηματοδοτώντας το πρώτο μεγάλο επιχειρηματικό deal μετά την αποκατάσταση διμερών τους σχέσεων.

Συγκεκριμένα, μια μονάδα της International Holding Co. με έδρα το Άμπου Ντάμπι απέκτησε μερίδιο της εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Kalyon Enerji Yatirimlari AS εναντι 1,8 δισ. ντιρχάμ (490 εκατομμύρια δολάρια). Η IHC είναι η πιο σημαντική εισηγμένη εταιρεία των ΗΑΕ και ελέγχεται από τον Royal Group, έναν όμιλο στον οποίο ο Sheikh Tahnoon bin Zayed al Nahyan, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΑΕ, είναι πρόεδρος.

Η επέκταση της εταιρείας στην Τουρκία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την άνθηση των επιχειρηματικών συμφωνιών ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς τα επενδυτικά ταμεία στην πλούσια σε πετρέλαιο πρωτεύουσα των ΗΑΕ αναζητούν νέες επενδυτικές ευκαιρίες. Η συμφωνία είναι επίσης ενδεικτική της αλλαγής που έχει επέλθει στις σχέσεις δύο χωρών, οι οποίες τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν ιδιαίτερα ψυχρές.

Οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΑΕ έφτασαν στο ναδίρ το 2016 όταν τα τουρκικά κρατικά μέσα κατηγόρησαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι υποστήριξαν την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν.

Τον Νοέμβριο, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν συμφωνίες για επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αφορούσαν μεταξύ άλλων τους κλάδους της τεχνολογίας και της ενέργειας, έπειτα από συνομιλίες μεταξύ του Ερντογάν και του Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, ο οποίος ήταν τότε διάδοχος του Άμπου Ντάμπι και έκτοτε έγινε πρόεδρος των ΗΑΕ.

Τον Ιούνιο, το fund ADQ αγόρασε την Birgi Mefar, μια μικρή τουρκική φαρμακευτική εταιρεία. Το ταμείο, με περιουσιακά στοιχεία περίπου 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το ταμείο, με περιουσιακά στοιχεία περίπου 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξετάζει το ενδεχόμενο να επενδύσει έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια στους κλάδους υγειονομικής περίθαλψης και fintech, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η IHC έχει επενδύσει σε πλήθος εταιρειών, από την SpaceX του Έλον Μασκ έως τοπικές εταιρείες αλιείας. Οι μετοχές της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 129% φέτος, οδηγώντας σε άνοδο 20% στον Γενικό Δείκτη FTSE ADX.

Η Kalyon Enerji με έδρα την Κωνσταντινούπολη αποτελεί βραχίονας της Kalyon Holding AS, η οποία έχει γίνει αποδέκτης της κριτικής του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αναφορικά με την εξασφάλιση πολλών μεγάλων έργων από την κυβέρνηση Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Διαβάστε ακόμα:

Citigroup: Πού βάζει τώρα τον πήχη των αποτιμήσεων για τις ελληνικές μετοχές

«Μύλος» η διαχείριση αποβλήτων στην Αττική – Από τις έξι μονάδες έχουν χωροθετηθεί οι τρεις

ΤΕΞΑΠΡΕΤ: Νέο «σφυρί» για το συγκρότημα στο Καλοχώρι – Το άδοξο τέλος μιας βιομηχανικής δύναμης (pics)