Οι δείκτες αποτίμησης των ελληνικών μετοχών σε όρους κερδοφορίας και εσωτερικής αξίας εμφανίζονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές Νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλά και με τις αναδυόμενες αγορές συνολικά, εκτιμά η Citigroup.

Για τις εγχώριες μετοχές, σημαντικά θετικό στοιχείο είναι η προσδοκώμενη μερισματική απόδοση του δείκτη MSCI Greece σε επίπεδα της τάξεως του 3,8% έναντι 3% για τις αναδυόμενες αγορές και 3,7% για τις αναδυόμενες αγορές της CEEMEA. Ταυτόχρονα, ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) χαμηλότερα στις 0,9 φορές τοποθετεί τον εγχώριο δείκτη στις υψηλότερες-ελκυστικότερες θέσεις της αμερικανικής τράπεζας με discount πάνω από 50%.

Στα θετικά επίσης της αγοράς φέτος είναι και η ισχυρή υπεραπόδοση του εγχώριου δείκτη με -4% έναντι -18,8% των αγορών της περιοχής μας. Σε όρους δολαρίου, ωστόσο, η πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου «χτυπάει» αρνητικά τις εγχώριες αποδόσεις με -14,2% για τον εγχώριο δείκτη έναντι -26,7% για τις αναδυόμενες αγορές της CEEMEA και -18,6% για τις αναδυόμενες συνολικά.

Οι δείκτες αποτίμησης και η μεταβολή των κερδών ανά μετοχή

Ελκυστική φαίνεται η αποτίμηση της Ελλάδας και του δείκτη MSCI Greece, βάσει των εκτιμήσεων που παραθέτει ο αμερικανικός οίκος της Citigroup. Οι εγχώριες αξίες σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές και τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εμφανίζουν discount τα οποία βαίνουν και αυξανόμενα για τα επόμενα έτη, γεγονός που είναι θετικό για τον εγχώριο δείκτη. Οι μετοχές του δείκτη MSCI Greece θα σημειώσουν σημαντική αύξηση 16% στα κέρδη ανά μετοχή το 2023 έναντι 6,4% για τις αγορές της περιοχής μας.

Η αποτίμηση των εγχώριων μετοχών σε όρους κερδοφορίας (Ρ/Ε) είναι στις 9,2 φορές φέτος και 8 φορές το 2023. Η αποτίμηση των αναδυόμενων αγορών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι 11,5 φορές τα φετινά κέρδη ανά μετοχή και 10,7 φορές το 2023, με τα discount στο 20% τόσο για φέτος όσο και για το 2023.

H Citigroup εξηγεί ωστόσο ότι οι αναλυτές είναι υπερβολικά αισιόδοξοι για όλες τις αγορές. «Οι αναλυτές είναι καθαροί αγοραστές σε κάθε τομέα και κάθε περιοχή, αλλά είναι πιο θετικοί για τις ΗΠΑ και τις αναδυόμενες αγορές (ΕΜ). Εξακολουθούν να είναι θετικοί για τους κυκλικούς τομείς, γεγονός που υποδηλώνει λίγους φόβους για επερχόμενη παγκόσμια ύφεση», εκτιμά ο Buckland. Η μεγαλύτερη έκθεση στις αγορές που οι αναλυτές είναι πιο αισιόδοξοι, έχει προσθέσει αξία στους επενδυτές, κυρίως προτιμώντας τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια αλλά η προτίμηση σε τομείς που οι αναλυτές είναι πιο αισιόδοξοι δεν βοήθησε στις αποδόσεις των επενδυτών.

Διαβάστε ακόμη:

Coca Cola HBC: Ισχυρές επιδόσεις το α’ εξάμηνο – Αύξηση 34,5% στα κέρδη

Είναι επίσημο: Τέλος στα φθηνά εισιτήρια των €10 από την Ryanair

ΤΕΞΑΠΡΕΤ: Νέο «σφυρί» για το συγκρότημα στο Καλοχώρι – Το άδοξο τέλος μιας βιομηχανικής δύναμης (pics)