Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κρίθηκε ένοχος για διαφθορά από δικαστήριο του Παρισιού, για ευνοιϊκή μεταχείρηση ενός δικαστή.

Ο 66χρονος καταδικάστηκε επίσης σε ποινή φυλάκισης 1 έτους, αν και σύμφωνα με το γαλλικό σύστημα είναι απίθανο να το εκτίσει ακόμα κι αν δεν ανατραπεί η απόφαση σε εφετείο.

«Ο Σαρκοζί χρησιμοποίησε το κύρος του ως πρώην Πρόεδρος της Γάλλίας», δήλωσε η Προεδρεύουσα Δικαστής Κριστίν Μέε τη Δευτέρα καθώς διάβαζε την απόφαση του δικαστηρίου ενώ χαρακτήρισε ττο αδίκημα που διέπραξε ως «ιδιαιτέρως σοβαρό».

Όπως μεταδίδει το Bloomberg η καταδίκη του Σαρκοζί – ο οποίος παραμένει αρκετά δημοφιλής στη χώρα του και το εξωτερικό – αποτελεί ένα ιδιαιτέρως ντροπιαστικό κεφάλαιο στην πολιτική του καριέρα. Η σημερινή δικαστική απόφαση φέρνει τον πρώην πρόεδρο στο προσκήνιο μόλις δύο εβδομάδες πριν αντιμετωπίσει δικαστικά την ξεχωριστή κατηγορία ότι ξεπέρασε παράνομα τα όρια δαπανών στην προεκλογική εκστρατεία που πραγματοποίησε πριν από την εκλογική του ήττα το 2012.

Ο προηγούμενος πρώην Πρόεδρος που δικάστηκε και βρέθηκε ένοχος για κατάχρηση πόρων της πόλης του Παρισιού ήταν ο Ζακ Σιράκ, ο οποίος για λόγους υγείας δεν είχε παραστεί στη δίκη του.

Σύμφωνα με την απόφαση των δικαστών ο πρώην Πρόεδρος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους και δύο ετών με αναστολή. Στους συγκατηγορούμενούς του – τον δικηγόρο του Σαρκοζί και τον πρώην δικαστή – επιβλήθηκαν οι ίδιες ποινές.

Σύμφωνα με το γαλλικό δικαστικό σύστημα οι καταδικασθέντες δεν εκτίουν ποινή φυλάκισης εάν το μη ανασταλθέν τμήμα της ποινής τους δεν υπερβαίνει τα δύο χρόνια. Συνήθως τους επιβάλεται η η χρήση ηλεκτρονικού βραχιολιού και ο κατ’ οίκον περιορισμός. Επιπλέον, η άσκηση προσφυγής σε πρώτη καταδίκη καταργεί την εκτέλεση.

Η σημερινή απόφαση βασίστηκε σε τηλεφωνικές επικοινωνίες του Σαρκοζί το 2014, όταν και είχε αποχωρήσει από την Προεδρία. Σε αυτές ο Σαρκοζί ζητά από τον δικηγόρο του να βοηθήσει τον συνταξιούχο σήμερα δικαστή Gilbert Azibert να καταλάβει μια περιζήτητη θέση στο Μονακό εφόσον και αυτός σταματούσε τους ανακριτές από την έρευνα που διεξήγαγαν στα ημερολόγια του πρώην προέδρου.

Διαβάστε ακόμα:

Πτωχευτικός Νόμος: Επίσημη πρώτη για τη διαδικασία εξυγίανσης – Τα SOS για τις επιχειρήσεις