Στη Σουηδία, η αγορά ακινήτων -έπειτα από ένα συνεχές ράλι στις τιμές που την κατέστησε ως μια από τις πιο ακριβές στον κόσμο- κάνει έκκληση στους πολιτικούς για την άρση ενός αμφιλεγόμενου φορολογικού πλεονεκτήματος που θεωρείται κεντρική πηγή του προβλήματος.

Υπάρχει συναίνεση στο κοινοβούλιο ότι θα πρέπει να καταργηθεί κατά 30% η μείωση του κόστους των ενυπόθηκων τόκων, μια κίνηση που υποστηρίζεται τόσο από την κεντρική τράπεζα όσο και από τη χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή της χώρας. Το ράλι στις τιμές των ακινήτων ώθησε, όπως άλλωστε ήταν λογικό, ορισμένες νομισματικές αρχές να αυξήσουν τα επιτόκια, αλλά η απροθυμία της Riksbank να υιοθετήσει τη συγκεκριμένη πρακτική φοβούμενη την αύξηση του πληθωρισμού μετατοπίζει τη βάση του προβλήματος.

Η Σουηδία μαζί με τις ΗΠΑ είναι από τις χώρες που εξακολουθούν να επιτρέπουν μειώσεις τόκων ενυπόθηκων δανείων, στο πλαίσιο ενός φορολογικού κινήτρου για τη μεσαία τάξη και την ιδιοκτησία κατοικίας. Η υιοθέτηση τέτοιων πολιτικών μπορεί να είναι επισφαλής, αν λάβει κανείς υπόψη του το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, του οποίου η αγορά ακινήτων επλήγη ανεπανόρθωτα αφότου εφάρμοσε ένα παρόμοιο μέτρο το 1988.

«Υπάρχει πάντα κίνδυνος για την αγορά εάν λάβεις ριζικά μέτρα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» δήλωσε η Έλενα Μπορνεβαλ,, οικονομολόγος της Handelsbanken, σε τηλεφωνική συνέντευξη.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η υπουργός Οικονομικών Αγορών του Πράσινου Κόμματος, επιδιώκει να ξεκινήσει σταδιακά την κατάργηση της μείωσης ήδη το επόμενο έτος, ενώ η υπουργός Οικονομικών των Σοσιαλδημοκρατών Μαγκνταλένα Άντερσον επιθυμεί να διαπραγματευτεί μια ευρύτερη πολιτική συμφωνία πριν καταργήσει το κίνητρο. Συμφωνούν, ωστόσο, ότι τυχόν αλλαγές πρέπει να είναι σταδιακές.

Η κατάργηση του φορολογικού κινήτρου θεωρητικά θα προσθέσει περίπου 20 δισεκατομμύρια κορώνες (2,3 δισεκατομμύρια δολάρια) στα ταμεία της κυβέρνησης, αν και κανείς δεν υποστηρίζει την κατάργηση της φορολογικής μείωσης με μία κίνηση.

Οι τιμές των ακινήτων μειώθηκαν 0,5% τον μήνα Ιούνιο, με την ετήσια αύξηση των τιμών να επιβραδύνεται σε 16,8% από 17,9% τον Μάιο. Η σταδιακή κατάργηση του φορολογικού κινήτρου θα έπρεπε να είχε γίνει πριν από χρόνια, σύμφωνα με οικονομολόγο της Nordea. Πιστεύει ότι οι πολιτικοί πρέπει τώρα να προχωρήσουν προσεκτικά.

 

Διαβάστε ακόμη:

Η ξανθιά σταρ του Instagram: Με μια της κίνηση οδηγεί στα ύψη τις μετοχές κολοσσών

Κίνα – Evergrande: Εντείνονται οι πιέσεις στην αγορά κατοικίας – Ζοφερές οι προοπτικές

Uber: Αποχώρησε ο επικεφαλής Τεχνολογίας