Καθησυχαστικός για τους φόβους που έχουν εκφραστεί από την υπερβολική γιγάντωση του νέου τραπεζικού κολοσσού της UBS για την ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος της Ελβετίας συνολικά, εμφανίστηκε ο CEO Σέρτζιο Ερμότι σε σημερινή συνέντευξη του στην εφημερίδα Tagesanzeiger.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, η αύξηση του μεγέθους της UBS AG μετά την απορρόφηση της βασικής εγχώριας ανταγωνιστικής της, της Credit Suisse, έχει φουντώσει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο που μπορεί να σηματοδοτήσει για τη χώρα συνολικά.

Χαρακτηριστικό της γιγάντωσης αυτής, ήταν τα ιστορικού επιπέδου κέρδη που ανακοίνωσε προ ημερών για το δεύτερο τρίμηνο ο νέος ενοποιημένος όμιλος, στα 29 δισ. δολάρια, που είναι το μεγαλύτερο νούμερο που έχει ανακοινώσει ποτέ τράπεζα παγκοσμίως.

«Μόνο και μόνο επειδή γινόμαστε μεγαλύτεροι, δεν σημαίνει πως αποτελούμε κίνδυνο για την Ελβετία. Αντιθέτως πιστεύω πως το χρηματοοικονομικό κέντρο (της χώρας) έχει γίνει πιο ασφαλές» τόνισε ο Ερμότι, επισημαίνοντας ότι το Σαββατοκύριακο που έκλεισε το deal ανάμεσα στις δύο τράπεζες, τον περασμένο Μάρτιο, απέδειξε ακριβώς πως η τράπεζα είχε ουσιαστική συνεισφορά στην επίλυση του προβλήματος. Κι αυτό με δεδομένο ότι η ενδεχόμενη κατάρρευση της Credit Suisse αποτελούσε συστημικό κίνδυνο για την ασφάλεια και σταθερότητα του τραπεζικού σύστηματος της χώρας και όχι μόνο.

Μάλιστα, ο ίδιος απώθησε και τις κατηγορίες για την ανατροπή των δεδομένων στην εγχώρια αγορά στο μέτωπο του ανταγωνισμού. «Στην Ελβετία, μια χώρα με 250 τράπεζες, το να μιλάμε για έλλειψη ανταγωνισμού είναι απλά αστείο» τόνισε απαξιωτικά.

Άλλωστε, όπως εξήγησε, οι μεγάλες τράπεζες έχουν προ πολλού απωλέσει τον κυρίαρχο ρόλο τους στην αγορά των στεγαστικών δανείων, όπου πλέον κυριαρχούν οι περιφερειακές τράπεζες στα καντόνια. Μάλιστα και σε επίπεδο δικτύου καταστημάτων, η UBS έχει μόλις την τρίτη θέση.

Ο Σέρτζιο Ερμότι αναφέρθηκε και στη δουλειά που γίνεται για την εφαρμογή των μεγάλων στόχων που έχουν τεθεί από την τράπεζα, στο πλαίσιο της ενοποίησης της με την Credit. Στην κορυφή των προτεραιοτήτων βρίσκεται η μείωση των δαπανών με εξοικονόμηση του κόστους κατά τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια, κάτι που περιλαμβάνει και την κατάργηση περίπου 3.000 θέσεων εργασίας.

Διαβάστε ακόμη  

Φουντώνει η μάχη για τα μερίδια από το παγωτό (pics + γραφήματα)  

Ειρήνη Ράπτη (Inne): Η Ελληνίδα που φέρνει επανάσταση στη γυναικεία υγεία (pics) 

Ο ελληνικός στόλος σταθερά στην κορυφή του κόσμου (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ