Την περίπτωση του σαμποτάζ εξετάζουν οι αρχές που διερευνούν τη διαρροή στον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας, που σημειώθηκε την Κυριακή.

Μια «ασυνήθιστη» πτώση της πίεσης στον αγωγό ώθησε τους φορείς εκμετάλλευσης να σταματήσουν τις ροές νωρίς την Κυριακή, με τις γειτονικές χώρες να ξεκινούν επιθεώρηση. Η διαρροή αερίου ήταν στα φινλανδικά ύδατα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στη Φινλανδία τον Μάιο του 2022, περίπου μία εβδομάδα αφότου η σκανδιναβική χώρα δήλωσε ότι θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η περιοχή εξαρτάται πλέον όλο και περισσότερο από τις ροές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έκαναν άλμα, καθώς η διαρροή αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για την ευπάθεια των υποθαλάσσιων υποδομών. Μετά τις εκρήξεις στους κοντινούς αγωγούς Nord Stream από τη Ρωσία προς τη Γερμανία πέρυσι – για τις οποίες δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί η ευθύνη – οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν εντείνει την άμυνα των ενεργειακών τους υποδομών.

Η φινλανδική κυβέρνηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τρίτη ότι εντόπισε το σημείο που υπέστη βλάβη ο αγωγός φυσικού αερίου και ότι εντόπισε επίσης βλάβη σε καλώδιο επικοινωνίας με την Εσθονία.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Sauli Niinisto δήλωσε ότι η ζημιά προκλήθηκε πιθανότατα από «εξωτερικούς παράγοντες» και ότι έχει διαβουλευτεί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ποινική υπόθεση

Το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει την παρακολούθηση των ενεργειακών υποδομών μέσω δορυφόρων, αεροσκαφών, πλοίων και υποβρυχίων, καθώς οι τοποθεσίες στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική Θάλασσα θεωρούνται από τις πιο ευαίσθητες.

Επίσης, νωρίτερα φέτος το ΝΑΤΟ δημιούργησε έναν «συντονιστικό πυρήνα υποθαλάσσιων υποδομών» για να εμβαθύνει τους δεσμούς ανάμεσα σε κυβερνήσεις, στρατό και βιομηχανία. Σύμφωνα με το Bloomberg, το Εθνικό Γραφείο Ερευνών της Φινλανδίας άνοιξε ποινική υπόθεση για το περιστατικό, ενώ δήλωσε ότι το μέγεθος της ζημιάς στον αγωγό υποδηλώνει πως έγινε σκόπιμα.

Σύμφωνα με τους Εσθονούς αξιωματούχους, ο αγωγός βρίσκεται σε βάθος περίπου 60 μέτρων και η διαρροή εντοπίστηκε στον Φινλανδικό Κόλπο. Βρίσκεται στη λεγόμενη αποκλειστική οικονομική ζώνη της Φινλανδίας, η οποία εκτείνεται σε απόσταση 200 ναυτικών μιλίων από την ακτή, αλλά εκτός των χωρικών υδάτων της -γεγονός που ίσως αποδειχθεί σημαντικό, καθώς οι χώρες σταθμίζουν την αντίδρασή τους.

Ο αγωγός Balticconnector τέθηκε σε λειτουργία περίπου πριν από τρία χρόνια, με σκοπό να συνδέσει έναν νέο τερματικό σταθμό LNG στη Φινλανδία με την Εσθονία. Στην περιοχή πλέον καταφθάνει όλο και περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ, ενώ το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει μόλις το 3,5% του ενεργειακού μίγματος της Φινλανδίας.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Τα τρία σενάρια για τις αγορές μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

Πώς θα επιλέγονται οι διοικήσεις στο Δημόσιο – Τα κριτήρια για 600 πρόσωπα και τα τεστ δεξιοτήτων

ΗΠΑ: Πώς η μπύρα υγρών αποβλήτων μπορεί να βοηθήσει κόντρα στην ξηρασία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ