Αν θέλει κανείς να πάρει μια γεύση για το πόσο θα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση, φτάνει να ρίξει μια ματιά στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

Οι τιμές στα μελλοντικά συμβόλαια τον τελευταίο μήνα υπερδιπλασιάστηκαν, με τους εμπόρους να στοιχηματίζουν ότι αυτή η άνευ προηγουμένου αύξηση θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές του 2023.

Το αέριο θα είναι ακριβό ακόμα κι όταν ζεστάνει ο καιρός. Οι τιμές για το επόμενο καλοκαίρι υπερβαίνουν τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα – που είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μια ενεργειακή κρίση, η Ρωσία μειώνει την προσφορά και οι διακοπές στα πυρηνικά εργοστάσια της Γαλλίας ασκούν πιέσεις στα δίκτυα ηλεκτρισμού τους πιο κρύους μήνες του έτους. Και αυτό δεν φαίνεται να τελειώνει σύντομα. Η Γερμανία δήλωσε ότι ο αμφιλεγόμενος ρωσικός αγωγός Nord Stream 2 δεν θα λάβει έγκριση το πρώτο εξάμηνο του 2022, μια κίνηση που πιθανότατα θα κρατήσει περιορισμένες τις προμήθειες το καλοκαίρι, διάστημα που η Ευρώπη χρειάζεται φυσικό αέριο για να γεμίσει τις αποθήκες της για τον χειμώνα που θα έρθει.

«Δεν φαίνεται να έρχεται βοήθεια», αναφέρει ο Καουσάλ Ράμες, αναλυτής της Rystad Energy στη Νορβηγία. Η αύξηση των προθεσμιακών τιμών «υποδηλώνει ένα ακόμη έτος αστάθειας και ένα συνεχές περιβάλλον υψηλών τιμών».

Οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας κρατούν επίσης τους εμπόρους σε αναβρασμνό, με αυξημένες ανησυχίες για πιθανή εισβολή. Στην ετήσια συνέντευξη Τύπου του την Πέμπτη, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν εξαπέλυσε ευθέως απειλή στρατιωτικής δράσης, αλλά είπε ότι η επέκταση του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας είναι απαράδεκτη.

Την ίδια ώρα, αμερικανικός στόλος δεξαμενόπλοιων υγροποιημένου φυσικού αερίου κατευθύνεται προς την Ευρώπη, ωστόσο η περιοχή θα παραμείνει στο έλεος των παγκόσμιων αγορών για να διασφαλιστεί ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει φυσικό αέριο καθ’ όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Από τα 15 δεξαμενόπλοια LNG που δήλωσαν λιμάνια, προκύπτει ότι προορισμός τους είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ισπανία η Ολλανδία, το Γιβραλτάρ και η Μάλτα.

Διαβάστε ακόμη:

Εκτοξεύτηκαν οι ηλεκτρονικές πληρωμές: +33,7% τον Νοέμβριο – Πώς κινείται η αγορά

Χριστούγεννα με μάσκες και σαρωτικούς ελέγχους – Νέα μέτρα από 3 Ιανουαρίου

Γεωργιάδης: Πρόστιμα μέχρι και ένα εκατ. ευρώ σε περιπτώσεις αισχροκέρδειας