Αντοχές και στην αβεβαιότητα που γεννούν η ακρίβεια και το νέο κύμα πανδημίας λόγω της μετάλλαξης «Ομικρον» δείχνει η αγορά. Τον Νοέμβριο οι ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω τραπεζών καταγράφουν αύξηση 33,7% εν συγκρίσει με τον αντίστοιχο του 2019 – δηλαδή προτού καν ξεσπάσει η πανδημία.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα το «business stories», τον φετινό Νοέμβριο οι επιχειρήσεις εισέπραξαν συνολικά 2.511.558.980,77 ευρώ, ενώ πέρυσι είχαν εισπραχθεί 2.174.314.132,77, όταν η αγορά δούλευε με εξ αποστάσως πωλήσεις. Τον Νοέμβριο του 2019, πάλι, όταν όλη η αγορά ήταν ανοιχτή, οι επιχειρήσεις είχαν εισπράξει 1.879.090.026,79 ευρώ.

Το εμπόριο και τα είδη τροφίμων γνώρισαν άνθηση πωλήσεων άνω του 60%, σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών. Και η αγοραστική κίνηση αυτή έρχεται ως συνέχεια της αλματώδους αύξησης του ΑΕΠ (13,7% στο γ’ τρίμηνο) έως τον Σεπτέμβριο, εξέλιξη που δείχνει ότι φέτος η ανάπτυξη θα ξεπεράσει κατά πολύ το 6,9%-7%, που γράφει ο Προϋπολογισμός που μόλις ψηφίστηκε – ή ακόμα και το 7,5%-8% ενδεχομένως τελικά.

Μετά τον Σεπτέμβριο, πάντως, παρατηρείται άλμα και των ελληνικών εξαγωγών προϊόντων (πέραν της εκρηκτικής αύξησης του τουρισμού δηλαδή), καθώς τον Οκτώβριο έφτασαν στα 2,582 δισ. ευρώ έναντι 2,1115 δισ. που είχαν εξαχθεί τον Οκτώβριο του 2019, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Πρόκειται για άλμα 22% στην καθαρή αξία παρά την κρίση και τα lockdown, αλλά και χωρίς να συνυπολογίζονται η αξία των πλοίων ή των καυσίμων που συγκυριακά εκτοξεύτηκαν στα ύψη μετά τον Αύγουστο φέτος. Μαζί με αυτά η αύξηση θα είναι 27,5%, αφού από τα 2,9 δισ. το 2019 οι εξαγωγές έφτασαν φέτος στα 3,7 δισ. ευρώ. Η σύγκριση γίνεται πάντα με το 2019, πριν από την πανδημία, γιατί σε σχέση με το δύσκολο 2020, η αύξηση φέτος αγγίζει το 37%!

Κλειδί ο Νοέμβριος

Και για το τελευταίο δίμηνο, όμως, τα στοιχεία ηλεκτρονικών εισπράξεων των επιχειρήσεων που αποκαλύπτει το «business stories» είναι εξόχως ενθαρρυντικά!

Η αύξηση για τον Νοέμβριο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική -και καθοριστική ίσως- για την πορεία της οικονομίας συνολικά φέτος, διότι πλέον έχουν τελειώσει η χρυσή τουριστική σεζόν και οι εισπράξεις σε συνάλλαγμα από το εξωτερικό.

Η αγορά δείχνει για πρώτη φορά να κινείται με ενδογενές καταναλωτικό ενδιαφέρον και συνεχίζει να εμφανίζει αύξηση στις ηλεκτρονικές εισπράξεις, παρότι οι τουρίστες έφυγαν πια.

Χωρίς τους ξένους τουρίστες ανάμεσά μας, τα ξενοδοχεία δείχνουν πτώση 7,5%, στα 49,7 δισ. έναντι 53,7 δισ. τον Νοέμβριο πρόπερσι. Κάμψη 5%-10% κατά μέσο όρο εμφανίζουν επίσης καταστήματα ρούχων, fast food κ.λπ.

Ωστόσο τη μεγαλύτερη ώθηση στην οικονομία δίνουν κλάδοι με μεγάλους τζίρους και σημαντικές αυξήσεις εσόδων, όπως καταγράφεται στα στοιχεία για τον φετινό Νοέμβριο, έναντι του Νοεμβρίου του 2019.

Συγκεκριμένα, καταγράφεται:

■ Τριπλασιασμός εισπράξεων (24 εκατ. ευρώ μέσα σε έναν μήνα) για καταστήματα γενικών εμπορευμάτων, κάτι που δείχνει ότι η κατανάλωση επιστρέφει και διαδίδεται στην αγορά.
■ Μεγάλη αύξηση σε πωλήσεις λογισμικού υπολογιστών (132,1%), περιφερειακών (85,3%) και hardware (55,8%). Oλα αυτά συνιστούν επενδύσεις σε εξοπλισμό και τεχνολογίες που θα υποβοηθήσουν τη λειτουργία της οικονομίας και τους ερχόμενους μήνες ή χρόνια.
■ Αλμα μεγαλύτερο της συνολικής αύξησης 33,7% καταγράφεται επίσης σε ταβέρνες και εστιατόρια (43,3%) αλλά και στα μπαρ (60,2%), παρά τους περιορισμούς που ακόμα ισχύουν για αποστάσεις, πιστοποιητικά εμβολιασμού κ.λπ.
■ Τεράστια άνοδος παρατηρείται σε ιατρικές υπηρεσίες (112,9%), πληρωμές σε ιατρούς (109,1%), φαρμακεία (81,3%), οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς κ.λπ. Μέρος μόνο από την αύξηση αυτή θεωρείται απόρροια αναγκών της πανδημίας για υγειονομικά τεστ, μάσκες, φάρμακα κ.λπ. Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι παρά την αύξηση εισπράξεων που καταγράφεται και παρακολουθείται από τα ηλεκτρονικά συστήματα των τραπεζών, παραμένει υψηλό το ποσοστό συναλλαγών με μετρητά ή μαύρο χρήμα. Για τον λόγο αυτό από 1/1/2022 το 30% των πληρωμών με κάρτες σε ιατρικές υπηρεσίες θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα των πολιτών, ως κίνητρο κατά της φοροδιαφυγής και βάσει των όρων που θα ανακοινωθούν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών τις προσεχείς ημέρες.

Διαβάστε ακόμη

Τι πρέπει να ξέρετε πριν επενδύσετε σε κρυπτονομίσματα – Οι συμβουλές των investment bankers (vid)

Το Κόσσοβο «στοιχειώνει» και ενεργειακά την Ευρώπη

3+1 εκπλήξεις για όσους πήραν Επιστρεπτέα