search icon

Bloomberg

«Φορτώνει» με ντίζελ η Ευρώπη – Υψηλές οι εισαγωγές και τον Φεβρουάριο

Παρά τις κυρώσεις στη Ρωσία

Μεγάλες ποσότητες ντίζελ έχει εισάγει η Ευρώπη μέσα στον Φεβρουάριο, με το κενό από τις ρωσικές παραδόσεις να καλύπτεται επαρκώς από τα φορτία της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. 

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, έως το τέλος του μήνα θα έχουμε ρεκόρ αφίξεων από τις δύο προαναφερθείσες περιοχές, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην αντικατάσταση του «απαγορευμένου» ρωσικού ντίζελ. 

Συνολικά, οι εισαγωγές στην Ευρώπη θα φθάσουν τον Φεβρουάριο στο 1,55 εκατ. βαρέλια ημερησίως, δηλαδή σ’ ένα επίπεδο άνω των ποσοτήτων του Ιανουαρίου. 

«Η απουσία των ρωσικών βαρελιών έχει πιθανώς δημιουργήσει μια ευκαιρία για τους προμηθευτές ανατολικά από το Σουέζ» εξηγεί η Πάμελα Μούνγκερ, αναλύτρια της Vortexa.  

Οι ρωσικές παραδόσεις, στο μεταξύ, εκτιμάται ότι θα κλείσουν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, καθώς θα αφορούν μόνο όσα φορτία πρόλαβαν να φθάσουν έως τις 5 Φεβρουαρίου, ημέρα έναρξης των κυρώσεων στο ρωσικό ντίζελ. Πρόκειται για περίπου 282.000 βαρέλια ημερησίως, δηλαδή αισθητά χαμηλότερα των προπολεμικών 683.000 βαρελιών ημερησίως. 

Σε κάθε περίπτωση, τα περιθώρια ντίζελ στην Ευρώπη -το κέρδος από τη διύλιση του καύσιμου- είναι σταθερά καθοδικά αυτόν τον μήνα, εν μέσω των ανθεκτικών προμηθειών και της χαμηλότερης ζήτησης.  

Ας μην ξεχνάμε ότι, εν όψει των κυρώσεων, η Ευρώπη είχε σπεύσει να «φορτώσει» μεγάλα αποθέματα ντίζελ, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.  

Διαβάστε ακόμα

Τα debates Μητσοτάκη – Τσίπρα, οι… πρόσκοποι των Κατασκευών, τα ντεσού του deal Φέσσα – Χαλικιά και η κόντρα Κυπριώτη – HIG

Clinique La Prairie: Το μυστικό της μακροζωίας φωλιάζει στην ομορφότερη πόλη της Ευρώπης

ΟΤΕ: «Τρέχουν» οι συνδέσεις για οπτική ίνα – Πώς πηγαίνουν Payzy και Cosmote TV

Exit mobile version