Λίγους μόλις μήνες μετά από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, η ζήτηση για τα ρωσικά σιτηρά παραμένει υψηλή και δε δείχνει σημάδια μείωσης.

Μετά από μια πρόσκαιρη μείωση των εξαγωγών στην αρχή του πολέμου λόγω προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι εξαγωγές σιτηρών της Ρωσίας έχουν ανακάμψει σε κανονικά επίπεδα. Παρά τα προβλήματα που προκαλούν οι κυρώσεις της Δύσης, οι ρωσικές εταιρείες συνεχίζουν και εξάγουν τεράστιες ποσότητες.

Αν και ορισμένες πολυεθνικές άλλων τομέων όπως το πετρέλαιο έχουν διακόψει τις σχέσεις τους με τη Ρωσία, η παγκόσμια ανάγκη εισαγωγής σιτηρών συνεχίζεται ακάθεκτη, ενώ οι τιμές αυξάνονται λόγω του περιορισμού των εξαγωγών του ουκρανικού «σιτοβολώνα». Σύμφωνα με την Logistic OS, οι εξαγωγές ρωσικών σιτηρών τον Απρίλιο τριπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρυσι.

Πολλές πολυεθνικές παραγωγής και εξαγωγής σιτηρών έχουν παραμείνει στη ρωσική αγορά, αν και έχουν χάσει σημαντικό ποσοστό του μεριδίου αγοράς τους στις αντίστοιχες κρατικές τα τελευταία χρόνια, δεδομένης της στρατηγικής σημασίας του συγκεκριμένου τομέα επισιτισμού.

Η καναδική εταιρεία Viterra ήταν η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγέας τον Απρίλιο, ακολουθώντας τις ρωσικές Trading House RIF και Aston. Oι Cargill Inc και Louis Dreyfus Co επίσης εξήγαγαν σιτηρά, ενώ οι λοιπές πολυεθνικές δεν έχουν μειώσει τα ποσά εξαγωγής τους δραστικά από το ξεκίνημα του πολέμου.

Ως αποτέλεσμα της συντονισμένης ρωσικής προσπάθειας για επέκταση στον τομέα αυτό, η ρωσική κρατική τράπεζα VTB Group έχει εξαγοράσει τερματικά λιμανιών στη χώρα, αλλά και εγχώριους, μικρομεσαίους παραγωγούς.

Παρά τις υψηλές τιμές των εμπορευματοκιβωτίων, τα ρωσικά σιτηρά συνεχίζουν να εξάγονται κανονικά, δεδομένου ότι δεν υπόκεινται σε κυρώσεις. Η μείωση των εξαγωγών αυτών θα επιδείνωνε το πρόβλημα επισιτισμού που ήδη πλήττει τον πλανήτη, με τις τιμές των σιτηρών να έχουν αγγίξει νέα υψηλά τον περασμένο Μάρτιο.

«Υπάρχει αυξημένη ζήτηση για σιτηρά δεδομένων των ανησυχιών για την ερχόμενη σοδειά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία την απειλούν», ανέφερε ο Ντμίτρι Ρίλκo, του ρωσικού Institute for Agricultural Market Studies.

Σημειωτέον πως οι πολυεθνικές κατέχουν πληθώρα περιουσιακών στοιχείων στη χώρα. Η Viterra έχει συνιδιοκτησία του τερματικού του Taman στη Μαύρη Θάλασσα με τη VTB, ενώ η Louis Dreyfus κατέχει ένα τερματικό στη Θάλασσα του Αζόφ. Παρόμοια περιουσιακά στοιχεία κατέχουν οι Archer-Daniels-Midland Co και η Cargill.

Eκπρόσωπος της Viterra ανακοίνωσε πως η εταιρεία έχει σταματήσει οποιαδήποτε σχέδια επέκτασης στη Ρωσία, ενώ η Cargill ανακοίνωσε πως έχει σταματήσει νέες επενδύσεις στη ρωσική αγορά. Σε παρόμοιες κινήσεις προέβησαν οι ADM και Bunge.

Πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι ρωσικές εξαγωγές σίτου είχαν μειωθεί κατά 24% σε σχέση με πέρυσι λόγω της περιορισμένης σοδειάς, μεταξύ άλλων. Παρ’ όλα αυτά, ανέκαμψαν τον Μάρτιο, φτάνοντας τους 2,1 εκατομμύρια τόνους τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Logistic OS.

Εκτός της αυξημένης ζήτησης η οποία οφείλεται κυρίως στον πόλεμο που προκάλεσε η Ρωσία, τα έσοδα του Κρεμλίνου αυξήθηκαν λόγω επιβολής νέου φόρου στις εξαγωγές του στρατηγικού αγαθού.

Η Ρωσία έχει -ιστορικά- καλές διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, οι οποίες βασίζονται στις εξαγωγές σιτηρών της.

Η συνάντηση των G7

Οι ηγέτες των G7 αναμένεται να συναντηθούν μέσα στην ημέρα με σκοπό τη λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Ο κύριος στόχος τους είναι η «απελευθέρωση» 25 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών από την εμπόλεμη Ουκρανία. Το μήνυμα που αναμένεται να στείλουν οι ηγέτες των G7 προς τη Ρωσία θα έχει να κάνει με την ελεύθερη μετακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων από και προς την Ουκρανία έτσι ώστε να αντισταθμιστεί η επισιτιστική κρίση και οι υπερβολικά αυξημένες τιμές των σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές.

Σύμφωνα με τη Γερμανίδα Υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ: «Υπάρχουν 25 εκατομμύρια τόνοι ουκρανικών σιτηρών αποκλεισμένοι στο λιμάνι της Οδησσού, οι οποίοι θα μπορούσαν να θρέψουν εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον πλανήτη, ανθρώπους που χρειάζονται σίτιση άμεσα, κυρίως στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή». Παρόμοιο ήταν το μήνυμα του ΥΠΕΞ της Γαλλίας Ζαν-Ιβ λε Ντριάν ο οποίος τόνισε πως «καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε έναν πόλεμο ο οποίος απειλεί άμεσα την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Η επιθετικότητα της Ρωσίας έχει προκαλέσει αυτή την παγκόσμια κρίση».

Δηλώσεις από τον ΟΗΕ

Στις ίδιες γραμμές κυμάνθηκε και η δήλωση του Ντέιβιντ Μπίσλι, επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, ο οποίος έκανε έκκληση προς τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν για άνοιγμα των λιμανιών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα «πριν προκληθεί παγκόσμια καταστροφή. Εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν λόγω του μπλόκου αυτού. Ανεξαρτήτως του πολέμου, θα πρέπει να ανοίξετε αυτά τα λιμάνια».

Παρόμοιες ήταν και οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν ο οποίος υπογράμμισε πως «εάν αυτοί οι 25 εκατομμύρια τόνοι δεν απελευθερωθούν στην αγορά, εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική κινδυνεύουν να πεθάνουν από λιμό».

Διαβάστε ακόμη:

Η αγορά των crypto προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ – Ράλι για Bitcoin και Ether, πώς κινείται το Luna

Λάκης Γαβαλάς: Άλλαξε χέρια το mega συγκρότημα στην Κάντζα (pics)

Goldman Sachs: Επενδυτές, εμπιστευτείτε την… Μπιγιονσέ!