Η πολιτική βούληση του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν να μετασχηματίσει την αρτηριοσκληρωτική γαλλική οικονομία, βρίσκεται τώρα ενώπιον της μόνιμης δοκιμασίας την οποία υπέστησαν οι προκάτοχοί του: Τις απεργίες, καθώς για σήμερα προγραμματίζεται η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση των τελευταίων δεκαετιών

Ο παράγων που αποτέλεσε την καταστροφή πολλών προηγούμενων γαλλικών κυβερνήσεων, δηλαδή οι ισχυρές συνδικαλιστικές ενώσεις προκήρυξαν γενική απεργία που ξεκινά την Πέμπτη. Οι ενώσεις εκπροσωπούν σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων, από τους δικηγόρους και τους γιατρούς, ως τους δασκάλους, ακόμα και τους σπουδαστές. Η απεργία θα δημιουργήσει προβλήματα στις σιδηροδρομικές μεταφορές, τις πτήσεις, τη λειτουργία των σχολείων και των νοσοκομείων, κι άλλα πολλά σε όλη τη Γαλλία.

Απειλώντας να παραλύσει η χώρα μέχρι η κυβέρνηση να πάριε πίσω τις επίμαχες αποφάσεις της, τα συνδικάτα αντιτίθενται στο σχέδιο του Μακρόν για την αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος από πάνω μέχρι κάτω. Ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας έχει ήδη προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στη φορολογική και την εργατική νομοθεσία, η ιστορία τέτοιων αντιπαραθέσεων δείχνει ότι οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό δεν θα περάσουν εύκολα. Το 1995, ο τότε πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ εγκατέλειψε το σχέδιό του για μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, μετά από απεργίες που είχαν παραλύσει τη χώρα για περίπου ένα μήνα.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ

«Έχουμε ένα από τα καλύτερα συνταξιοδοτικά συστήματα στον κόσμο, αν όχι το καλύτερο» σημείωσε στον ιστότοπo της η αριστερή συνδικαλιστική οργάνωση CGT. «Ωστόσο, ο πρόεδρος αποφάσισε για καθαρά ιδεολογικούς λόγους, να το ξεθεμελιώσει».

Η απεργία ξεκινά περίπου ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα των κινητοποιήσεων από τα «πράσινα γιλέκα», οι οποίες εξελίχθηκαν σε βίαιες διαμαρτυρίες τα Σάββατα στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας. Υπό αυτό το πρίσμα, η απεργία ενδέχεται να εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της θητείας του Μακρόν. Αποτελεί επίσης μια επιτομή για τη δυσαρέσκεια που επικρατεί στη χώρα, όπου διατυπώνονται απαιτήσεις περίπου για τα πάντα, από το αίτημα για υψηλότερους μισθούς έως αυτό για χαμηλότερη τιμή της βενζίνης και πιο φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές.

Ο Μακρόν, ο οποίος ανακοίνωσε φορολογικές ελαφρύνσεις συνολικού ύψους 17 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να κατευνάσει τους διαδηλωτές των «κίτρινων γιλέκων», έχει μπροστά του τη διεξαγωγή δημοτικών εκλογών την προσεχή άνοιξη. Σε αυτές, έχει σημασία γι αυτόν να σταθεροποιήσει την πολιτική και κοινωνική βάση του νεοσύστατου πολιτικού του κόμματος, πριν η Γαλλία οδηγηθεί στις βουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές του 2022.

Το σχέδιο του Μακρόν είναι να καταργήσει το τωρινό συνταξιοδοτικό σύστημα που έχει 42 διαφορετικά καθεστώτα παροχών για διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων και να το αντικαταστήσει με ένα νέο συνταξιοδοτικό σύστημα, βασισμένο σε κριτήρια που θα ισχύουν για όλους. Στον 21ο αιώνα, υποστηρίζει ο Γάλλος πρόεδρος, οι εργαζόμενοι δεν έχουν μια ευθύγραμμη σταδιοδρομία, όπως υποτίθεται ότι είχαν το 1945, όταν σχεδιάστηκε το τωρινό συνταξιοδοτικό σύστημα της Γαλλίας. Το πλήθος των διαφορετικών καθεστώτων παροχών έχει εξελιχθεί σε «εταιρικό» (διαφορετικό για κάθε εταιρεία), οδηγώντας σε αδικίες, πολυπλοκότητα που δυσκολεύει και αποτυχίες, υποστηρίζει η κυβερνητική πλευρά.

Τα περισσότερα γαλλικά συνδικάτα, όμως, διαφωνούν. Υποστηρίζουν ότι η αναθεώρηση που επιχειρεί ο Μακρόν θα συρρικνώσει τις συντάξεις, θα αυξήσει τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης και θα μειώσει την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων.