Bloomberg

Γαλλία: To ανάκτορο των Βερσαλλιών και η μεγάλη επανάσταση στο TikTok

  • newsroom


Πολλά πολιτιστικά ιδρύματα ανά τον κόσμο, δεν διστάζουν να δημιουργήσουν ένα λογαριασμό στη δημοφιλή πλατφόρμα σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν περισσότερους μελλοντικούς επισκέπτες νεότερους σε ηλικία

Το παλάτι των Βερσαλλιών της Γαλλίας έκανε τα πρώτα του προσεκτικά βήματα στο TikTok σε μια προσπάθεια να προσελκύσει περισσότερους νεότερους ηλικιακά επισκέπτες μόλις επιτραπεί η επαναλειτουργία του, μετά από την άρση του γενικού lockdown που έχει επιβληθεί στην Γαλλία.

Το τεράστιο παλάτι της βασιλικής οικογένειας της Γαλλίας είναι ένα μόνο από τα πολλά παραδείγματα δημοφιλών ιστορικών ιδρυμάτων που προσπαθούν να βρουν νέους και έξυπνους τρόπους για να παραμείνουν ζωντανά εν μέσω της πανδημίας. 

Έτσι λοιπόν, θέλοντας να διευρύνουν το κοινό τους επιδιώκουν να στοχεύσουν κυρίως σε μικρότερες ηλικίες. Πώς όμως θα πετύχουν κάτι τέτοιο; 

Μα, φυσικά, κάνοντας την εμφάνισή τους στο TikTok. 

Μέσα από τη δημοφιλή πλατφόρμα, την οποία καθημερινά χρησιμοποιούν εκατοντάδες χρήστες μικρότερης κυρίως ηλικίας οι οποίοι συνηθίζουν να περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους στο TikTok. Bλέποουν συνεχώς βιντεάκια και προσπαθούν να μιμηθούν κυρίως τις χορευτικές κινήσεις δημοφιλών δημιουργών που έχουν καταφέρει να αναδειχθούν μέσα από τη συγκεκριμένη πλατφορμα.

Πολλά λοιπόν πολιτιστικά ιδρύματα ανά τον κόσμο, γνωρίζοντας την συμπεριφορά της νεολαίας δεν διστάζουν να δημιουργήσουν ένα λογαριασμό στη δημοφιλή πλατφόρμα επιθυμώντας να κεντρίσουν με τη σειρά τους το ενδιαφέρον των πιθανών μελλοντικών επισκεπτών τους.

Το Uffizi της Φλωρεντίας, το μουσείο Rijksmuseum του Άμστερνταμ, το Prado της Μαδρίτης αλλά και το μουσείο των αισθήσεων στο Βουκουρέστι, είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα ιστορικών πολιτιστικών ιδρυμάτων που έχουν μετατρέψει τις δημοφιλείς γκαλερί τους σε πίστες χορού προκειμένου να δημιουργήσουν ψηφιακό περιεχόμενο – από βιντεάκια χορού μέχρι και ασεβή αστεία εμπνευσμένα από αριστουργήματα Bosch, του Botticelli και του Rembrandt- προκειμένου να το μοιραστούν με τους ακολούθους τους.

Πολλοί είναι εκείνοι ωστόσο που υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια δεν είναι παρά μια αρκετά ριψοκίνδυνη κίνηση για το μέλλον των συγκεκριμένων ιστορικών χώρων καθώς θα μειώσουν την αξία τους και θα υποβαθμίσουν το κύρος και την εικόνα τους. 

Προς το παρόν όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι μέθοδος αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως συνταγή επιτυχίας. Το Uffizi, για παράδειγμα υιοθετώντας την συγκεκριμένη πρακτική κατάφερε να προσελκύσει περισσότερους από 420.000 νέους ακολούθους, αποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό ότι το TikTok αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο δυναμικού μάρκετινγκ.

«Το Uffizi ήταν αρκετά γενναίο για να παραδώσει τον πλήρη έλεγχο του νέου του λογαριασμού που δημιούργησε στο TikTok σε ένα ιδιώτη που θα διαχειριζόταν εξολοκλήρου τον λογαριασμό, ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία τα έσπασαν», δήλωσε ο Μπεν Μέισον, διευθυντής του γραφείου κοινωνικού μάρκετινγκ The Tom Sawyer Effect.

Το βασιλικό ανάκτορο των Βερσαλλιών έχει χάσει φέτος τα 4/5 των επισκεπτών τους και ξεκίνησαν μια εκστρατεία έκτακτης ανάγκης με δωρεές, καθώς τα κτίρια των παλατιών παραμένουν κλειστά για τους επισκέπτες.

Αποτελεί το πρώτο μεγάλο γαλλικό ίδρυμα που αποκτά λογαριασμό και κάνει την είσοδό του TikTok. Άλλα διάσημα μουσεία όπως το Λούβρο, το Tate Modern του Λονδίνου και το Whitney στη Νέα Υόρκη εξακολουθούν να μην υιοθετούν τη συγκεκριμένη μέθοδο μάρκετινγκ. Το Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης άνοιξε έναν λογαριασμό φέτος, δεν έχει δημοσιεύσει κάτι ακόμα.

Το παλάτι κοντά στο Παρίσι έχει συνδυάζει τη σύγχρονη τέχνη και την ποπ κουλτούρα από τους Τακάσι Μουρακάμι και  Τζεφ Κουνς με το στιλ του κτηρίου (17ου αιώνα). Οι διευθυντές μέσων επικοινωνίας του ιδρύματος υποστηρίζουν ότι θα δημιουργήσουν το είδους του περιεχομένου που γίνεται viral.

«Εάν δεν έχετε διαίσθηση και δεν είστε αυθόρμητοι, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δεν έχω καν πρόγραμμα για τον επόμενο μήνα. Δεν ξέρω από τώρα τι θα μου έρθει να ανεβάσω» δήλωσε ο διευθυντής της κοινότητας των Βερσαλλιών Τόμας Γκαρνιέρ.

Η τελευταία ανάρτηση του ήταν μια αστραπή 20 δευτερολέπτων γύρω από το παλάτι το σούρουπο, χρησιμοποίησε απλώς την κάμερα του κινητού του.

Οι μελλοντικές δημοσιεύσεις αναμένεται να σχετίζονται θέματα όπως η μόδα, η υγεία και το «κουτσομπολιό» σχετικά με την ιστορία της παμπ και της επανάστασης του παλατιού.

Διαβάστε ακόμη: 

Πέτσας: Παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου

Ιβάνκα Τραμπ: Αντιμέτωπη με νέες κατηγορίες

«Έρχεται βοήθεια» το μήνυμα Μπάιντεν στους Αμερικανούς